Σκληραίνει η κόντρα ανάμεσα στο αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Quintessential Capital Μanagement και στην εταιρεία Folli Follie καθώς το αμερικανικό fund επιμένει στις αρχικές κατηγορίες του, ενώ η ελληνική εισηγμένη ετοιμάζεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και ο διευθύνων σύμβουλός της μιλά για οργανωμένο σχέδιο κερδοσκόπων.

Kαι καθώς ο πόλεμος ανακοινώσεων και ανταπαντήσεων μαίνεται ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τη μετοχή του FF Group να βουλιάζει χθες για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κλείνοντας τα 7,52 ευρώ και καταγράφοντας απώλειες 29,98%, οι εκπρόσωποι του αμερικανικού fund απειλούν και με νέες αποκαλύψεις αναφορικά με την κακή κατάσταση της ελληνικής εισηγμένης.

Σε συνέντευξή του χθες στο Capital.gr o επικεφαλής του QCM Γκάμπριλε Γκρέγκο ανέφερε ότι το επενδυτικό κεφάλαιο τοποθετήθηκε στην εταιρεία το 2010. «Εκείνη την περίοδο, μας προσείλκυσαν οι πολύ χαμηλοί πολλαπλασιαστές του τίτλου, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η έκθεση του ομίλου στη γοργά αναπτυσσόμενη αγορά της Ασίας. Υποθέσαμε ότι η χαμηλή αποτίμηση της μετοχής ήταν αποτέλεσμα της “άδικης” τιμωρίας της να διαπραγματεύεται στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Τελικά όμως κλείσαμε τη θέση μας καθώς βρήκαμε την εταιρική δομή του FF Group περίπλοκη. Τότε δεν διαθέταμε τους πόρους που έχουμε σήμερα ώστε να προχωρήσουμε σε μια σε βάθος ανάλυση στο εξωτερικό».

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, συνέχισαν να την παρακολουθούν και πρόσφατα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πιο ενδελεχή έλεγχο. «Μας δημιουργούσε ερωτήματα η συνεχής απουσία παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών, αλλά αυτό που πραγματικά μας προβλημάτιζε ήταν ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης», είπε προσθέτοντας ότι έχοντας επικοινωνήσει και με άλλους μετόχους που είχαν τοποθετηθεί στη μετοχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένας βασικός παράγοντας ανησυχίας ήταν το γεγονός ότι οι λογαριασμοί της Folli Follie δεν ελέγχονταν από κάποια από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες του κόσμου. «Ειδικότερα, όσον αφορά τους λογαριασμούς της εταιρείας στην Ασία, ελέγχονταν από ένα άγνωστο γραφείο με δύο εργαζομένους στο Χονγκ Κονγκ. Οταν τέθηκε το ερώτημα στη διοίκηση του ομίλου γιατί δεν επέλεξαν μια πιο γνωστή ελεγκτική εταιρεία, η απάντηση που δόθηκε ήταν πως ήταν οικονομικά πιο συμφέρον για τις υπηρεσίες που προσφέρονταν. Εκεί άρχισαν να χτυπάνε καμπανάκια» λέει χαρακτηριστικά.

ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Από την πλευρά της διοίκησης του FF Group o διευθύνων σύμβουλος Τζώρτζης Κουτσολιούτσος σε δήλωσή του κάνει λόγο για «ομάδα κερδοσκόπων, οι οποίοι βάσει οργανωμένου σχεδίου επέφεραν πλήγμα και ζημιά στον όμιλο και τους μετόχους του αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους μετόχους, τις εποπτικές Αρχές, τις συνεργαζόμενες τράπεζες και τους εργαζομένους ότι θα λάβω όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση της αλήθειας». Στη δήλωσή του αναφέρει μάλιστα ότι δεσμεύεται για την πλήρη ενημέρωση των εποπτικών Αρχών, του επενδυτικού κοινού, αλλά και για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Χθες, η διοίκηση της Folli Follie δημοσιοποίησε μάλιστα και λίστα με τα σημεία πώλησης που διαθέτει διεθνώς ως απάντηση στις καταγγελίες του επενδυτικού κεφαλαίου ότι έχει σχεδόν τα μισά σημεία πώλησης από αυτά τα οποία παρουσιάζει.

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ. Θέση όμως στο θέμα που έχει προκύψει παίρνει πλέον και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την ελληνική εταιρεία να προχωρήσει σε πρόσθετο ανεξάρτητο έλεγχο στοιχείων των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεών της για τη χρήση του 2017, από αναγνωρισμένη διεθνή ελεγκτική εταιρεία, δεδομένου, όπως αναφέρει, ότι το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας του FF Group προέρχεται από δραστηριότητες εκτός Ελλάδας.

Μάλιστα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με τον ανεξάρτητο ελεγκτή πρόκειται να θέσει σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης για τα αποτελέσματά του και στη συνέχεια θα υπάρξει ανακοίνωση προς το επενδυτικό κοινό. Παράλληλα, ζήτησε από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων ως αρμόδια Αρχή για τον έλεγχο των ορκωτών ελεγκτών – λογιστών να προχωρήσει «σε κατά προτεραιότητα ποιοτικό έλεγχο της εργασίας του ορκωτού ελεγκτή – λογιστή του FF Group επί των οικονομικών του καταστάσεων για την οικονομική χρήση του 2017».

Ομως στο στόχαστρό της μπαίνει και το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο QCM καθώς πρόκειται να ζητήσει αναλυτική επεξήγηση των επιχειρημάτων που παραθέτει στην έκθεσή του προσκομίζοντας όλα τα σχετικά και απαραίτητα στοιχεία που τεκμηριώνουν τις θέσεις του.

Τέλος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Επιτροπή κατά την πάγια πρακτική της σε περιπτώσεις σημαντικής διακύμανσης κινητών αξιών εκδοτών έχει ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση των συναλλαγών της μετοχής της ελληνικής εισηγμένης, συμπεριλαμβανομένων και των ανοικτών πωλήσεων από την Παρασκευή 4 Μαΐου.