Σε τέσσερις πυρήνες φέρεται να είχε αναπτυχθεί η έκνομη δραστηριότητα των μελών της εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε παρανόμως ακριβά αντικαρκινικά σκευάσματα στο εξωτερικό. Οι Αρχές που έχουν ήδη χαρτογραφήσει τη δράση και τον ρόλο των εμπλεκομένων προσώπων έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις 21 ατόμων –13 εξ αυτών απολογούνταν μέχρι αργά χθες στην ανακρίτρια –στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης βρίσκονται τουλάχιστον άλλοι 8 γιατροί, ενώ ελέγχεται και η ενδεχόμενη ανάμειξη υπευθύνων φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της προανακριτικής δικογραφίας, ως αρχηγός του πρώτου πυρήνα εμφανίζεται ένας Αιγύπτιος, ο οποίος φέρεται να έδινε οδηγίες στα μέλη, να καθόριζε τις τιμές της αγοράς και να διαχειριζόταν τα χρήματα που προέκυπταν από τις παράνομες διακινήσεις των φαρμάκων. Ο δεύτερος πυρήνας εμφανίζεται να είχε αρμοδιότητα για την αποθήκευση και την εξαγωγή των φαρμάκων από την Ελλάδα στο εξωτερικό, ενώ τα μέλη του τρίτου πυρήνα κατά την κατηγορία φέρονται να είχαν αναλάβει την προμήθεια της οργάνωσης με τα υπεξαιρεθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα από το Λαϊκό Νοσοκομείο. Η δράση του τέταρτου πυρήνα αφορά κυρίως την προμήθεια του πρώτου πυρήνα με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αποσπούσαν παράνομα από τα δημόσια νοσοκομεία, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία ιδιωτών. Η παράνομη δράση της οργάνωσης χρονολογείται από το 2013, ενώ τα κέρδη σύμφωνα με τους υπολογισμούς από την πώληση των πανάκριβων σκευασμάτων εκτιμάται ότι φτάνουν τα 25 εκατομμύρια ευρώ!

Από τα στοιχεία της προανάκρισης προκύπτει ότι οι γερμανικές Αρχές διαπίστωσαν κατόπιν ελέγχου που διενήργησαν σε γερμανική φαρμακαποθήκη ότι η τελευταία εισήγαγε σημαντικές ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους από φαρμακείο ιδιοκτησίας ενός εκ των κατηγορουμένων. Στο χώρο της φαρμακαποθήκης βρέθηκαν φαρμακευτικά προϊόντα με ελληνική επισήμανση χωρίς ταινία γνησιότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη μεγάλη αυτή υπόθεση ελέγχονται ποινικά συνολικά 36 άτομα, ενώ για 3 από αυτά εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και καταζητούνται. Ενώπιον της Δικαιοσύνης βρίσκονται 21 συλληφθέντες, ανάμεσα τους και ιδιώτες φαρμακοποιοί αλλά και υπεύθυνοι φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ από τα οποία έφευγαν παράνομα τα φάρμακα.

Στο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκονται και δυο γιατροί. Οι κατηγορούμενοι εμφανίζονται να προβαίνουν σε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις σε βιβλιάρια ασφαλισμένων ενώ παράλληλα στρατολογούσαν και άλλους συναδέλφους τους με σκοπό να τους πείσουν να συμμετέχουν στην απάτη.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών φέρεται να βρίσκονται τουλάχιστον 8 γιατροί ο ρόλος των οποίων ερευνάται προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η ενδεχόμενη δράση τους. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί εάν οι συγκεκριμένοι γιατροί εντάσσονται στην οργάνωση. Ωστόσο, «από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προκύπτει και η εμπλοκή έτερων γιατρών, τα στοιχεία των οποίων δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθούν». Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν είχαν συνταγογραφηθεί τα επίμαχα φάρμακα σε τουλάχιστον 11 άτομα από την Αττική, την Αχαΐα και τη Ρόδο ενώ φαίνεται ότι εκτός από το Λαϊκό Νοσοκομείο φαρμακευτικά σκευάσματα έφευγαν και από άλλα νοσοκομεία της χώρας.

Τα φάρμακα μεταξύ άλλων φυλάσσονταν σε ιχθυοπωλείο της Δημοτικής Αγοράς Καλλιθέας με πάγο στο ψυγείο αλλά και σε ένα ανθοπωλείο δίπλα στα λουλούδια! Για τη μεταφορά των φαρμάκων χρησιμοποιούσαν κυρίως εταιρείες ταχυμεταφορών ενώ απέφευγαν τους ελέγχους στο αεροδρόμιο δωροδοκώντας τον αρμόδιο υπάλληλο.

Οργή και αγανάκτηση. Ασθενείς, γιατροί και νοσηλευτές εκφράζουν με κάθε τρόπο την οργή και την αγανάκτησή τους σχετικά με το κύκλωμα υπεξαίρεσης και παράνομης διακίνησης ογκολογικών φαρμάκων.

«Δεν είναι δυνατόν την ώρα που πολλοί ασθενείς εξαναγκάζονται να περιφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να εξασφαλίσουν τη θεραπεία τους ή να την αναζητούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να καθυστερούν αδικαιολόγητα να τη λάβουν, κάποιοι να προβαίνουν ανενόχλητα σε υπεξαίρεση αναγκαίων ακριβών και λίαν δραστικών φαρμάκων» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου. Εν τω μεταξύ, την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων ζητεί η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνα – Πειραιά Ματίνα Παγώνη, καλώντας παράλληλα τους ασθενείς «να μη χάσουν την εμπιστοσύνη τους προς τα νοσοκομεία».