Ένας ιστορικός περίπατος στην Καισαριανή, στα μέρη όπου διαδραματίστηκαν μερικές από τις πιο γνωστές μάχες των Δεκεμβριανών, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Μαΐου. Στο τέλος του περιπάτου θα προβληθεί σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τις μάχες της Αθήνας.

Με «ξεναγό» τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει ενδελεχή επιστημονική έρευνα για τα Δεκεμβριανά, ο περίπατος θα φωτίσει άγνωστες πτυχές της πιο σφοδρής στρατιωτικής σύγκρουσης που έγινε στην Αθήνα.

Θα ξεκινήσει με τα γεγονότα της 7ης Δεκεμβρίου 1944, οπότε πραγματοποιήθηκε η πρώτη γενική επίθεση του ΕΛΑΣ κατά της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας στο Γουδί και θα φτάσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, την δεύτερη φάση της γενικής επίθεσης των Βρετανών για την κατάληψη των ανατολικών συνοικιών, τον βομβαρδισμό της Καισαριανής, τις απώλειες των αμάχων και τις συγκρούσεις στην περιοχή του Σκοπευτηρίου.

Κατά την διάρκεια του περιπάτου, μέσα από στάσεις σε κτίρια και σημεία που τον Δεκέμβρη του 1944 μετατράπηκαν σε σκηνικά μαχών, θα γίνει αναφορά στις πολιτικές επιδιώξεις του ΕΑΜ, των Βρετανών και άλλων πολιτικών δυνάμεων της εποχής και θα περιγραφούν αναλυτικά τα γεγονότα.

Ο περίπατος θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής 20 Μαΐου με αφετηρία την κεντρική πλατεία της Καισαριανής , στην λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως, και θα ολοκληρωθεί με στάση στο Σκοπευτήριο. Η προβολή του φωτογραφικού υλικού θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο της πόλης.