Επειδή ξέρω πως είναι το κύριο θέμα των ημερών: πότε θα γίνουν οι εκλογές. Εννοώ οι εθνικές. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο μαθαίνω για δύο κυρίαρχες τάσεις. Η μία θέλει, άμεσα και σε στενή σύνδεση με το τέλος του προγράμματος. Η άλλη θα το ήθελε μακριά, για να μπορέσει η χώρα να “ανακτήσει βαθμούς ελευθερίας”, όπως θέλει η έσχατη συριζαϊκή αργκό. Να θέσω μια ακόμη πλευρά: η όποια λύση του Σκοπιανού θα απομακρύνει τις εκλογές. Νομίζω καταλαβαίνετε τον λόγο. Πάντως, αν θέλετε ονόματα, ο ολίγον απογοητευμένος Νίκος Γ. Ξυδάκης κατατάσσεται σε αυτούς που θα έβλεπαν θετικά εκλογές το φθινόπωρο του 2018. Παρέα και ο Νίκος Φίλης που φοβάται πως ενδεχόμενα νέα μέτρα θα εξαϋλώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί δεν είναι λίγοι…. Από την άλλη και όπως μου είπε άνθρωπος που κινείται πέριξ του Μαξίμου και ο Γιάννης Δραγασάκης μακριά θα ήθελε εκλογές. Οπως έμαθα, όποιος έχει εικόνα της οικονομίας δεν θέλει άμεσα κάλπες. Θα διόρθωνα: όποιος έχει εικόνα της φθοράς, θα ήθελε.

Ας είμαστε ρεαλισταί

Πάντως επειδή είπα για τον Δραγασάκη, να πω ότι σε ανοικτή γραμμή μαζί του είναι ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, επικεφαλής πια του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Γιατί σας το αναφέρω αυτό; Πληροφορήθηκα ότι ο εν λόγω, ένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αυξημένες πολιτικές μετοχές, ενημέρωσε –έτσι μου λένε οι πηγές μου –τον Δραγασάκη πριν από τη χθεσινή του παρθενική εμφάνιση. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής έκανε χθες, όπως θα είδατε, την πρώτη του εμφάνιση με τη νέα σύνθεσή του και, με την έκθεση που δημοσιοποίησε, αναφέρει μεταξύ άλλων ότιη Ελλάδα δεν πρέπει να «χαλαρώσει» μετά το τέλος του προγράμματος. Στην ίδια λογική είναι και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Οι δεξιοτέχνες της επικοινωνίας

Το ΚΙΝΑΛ, από την άλλη, διά της Φώφης τοποθετήθηκε για το πότε θα ήθελε εκλογές. Το θέμα είναι πως σε αυτές δεν πας χωρίς την τεχνική της επικοινωνίας. Και τώρα το Κίνημα Αλλαγής προχωρά στην πρώτη ουσιαστική προσομοίωση του ενιαίου του προσώπου. Γιατί με προσομοίωση μου μοιάζει πως όλοι μαζί θα δουλέψουν και θα εργαστούν σε κοινό τομέα για πρώτη φορά. Τι εννοώ; Υπό την μπαγκέτα του Δημήτρη Τσιόδρα, γραμματέα επικοινωνίας του νέου φορέα θα συνυπάρχουν πια κάθε εβδομάδα, μία φορά, εκπρόσωποι όλων των τάσεων σε κοινό τραπέζι για το μιντιακό και επικοινωνιακό τρέξιμο. Εδώ θα είναι ο προεδρικός Φίλιππος Φιλιππακόπουλος, ο καμινικός Γιώργος Σταματόπουλος, ο ανδρουλακικός και πολύπειρος Δημήτρης Καρύδης, ο Κώστας Αλεξάκος από το ΚΙΔΗΣΟ, ο Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος από το ΠΑΣΟΚ και ο Δημήτρης Στάμου από τη ΔΗΜΑΡ. Παρών θα είναι προφανώς και ο Παύλος Χρηστίδης. Αν βοηθάει, να πω πως θα συναντιούνται στη Χαριλάου Τρικούπη όπου εδώ και μέρες αναμένω να μάθω πού ακριβώς θα βρίσκεται το γραφείο-μπούνκερ του Τσιόδρα για το οποίο ακόμη αναζητείται (προστατευμένος) χώρος στο ιστορικό κτίριο.

Συνυπάρξεις

Ενας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ένας Κωστής Μπακογιάννης και ένας Νίκος Ανδρουλάκης παρέα είναι είδηση. Προς το παρόν, θα συνυπάρξουν σε πάνελ σήμερα στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας στη Χαλκίδα για την Ημέρα της Ευρώπης. Eμαθα μάλιστα πως ο Ανδρουλάκης θα εστιάσει στην αρχιτεκτονική της Ευρώπης, στην αναδιανομή πόρων και στις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται για τη χώρα.

Πρόβα συναίνεσης

Ενα χάρισμα συναινετικό, τώρα, ο Κώστας Μπακογιάννης το έχει. Τώρα έφερε με τα νερά του μέχρι και τον ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπω με ενδιαφέρον λοιπόν πως χθες, με συντριπτική πλειοψηφία – πλην ΚΚΕ –, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καλεί την κυβέρνηση να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να βελτιωθεί το σχέδιο νόμου «Κλεισθένης» και να ληφθούν υπόψη τόσο οι ενστάσεις που διατυπώνονται όσο και οι προτάσεις που έχουν γίνει. Το τονίζω, βελτιώσεις, λένε. Και έχει υψηλή σημειολογία πως το ψήφισμα υπογράφεται και από τους τοπικούς συριζαίους. Θα το πω με όρους social media: Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης «νιώθει μελαγχολία στην τοποθεσία υπουργείο του».

Στον Ακτορα τα έργα Καλογρίτσα

Σήμερα σας έχω – και πάλι – νέα από το στρατόπεδο Καλογρίτσα, το οποίο όπως μαθαίνω δεν διανύει και την καλύτερη περίοδό του λόγω οικονομικών προβλημάτων… Με πληροφορούν λοιπόν ότι ύστερα από παρότρυνση των τραπεζών ο Ακτωρ έχει υποβάλει αίτηση υποκατάστασης για τέσσερα έργα που έχει αναλάβει να υλοποιήσει – και δεν μπορεί πλέον – ο όμιλος Καλογρίτσα. Με απλά λόγια, προσπαθούν να βρουν μια φόρμουλα για να μη χάσουν οι τράπεζες τα λεφτά τους. Ποια έργα – εργολαβίες είναι; Εχουμε και λέμε: πρόκειται για την κατασκευή του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου Λέσβου, το έργο της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας, έργα αποχέτευσης στον Διόνυσο αλλά και ένα έργο στον Πειραιά. Αυτά προς το παρόν…