Να εγκλωβίσει τη Φώφη Γεννηματά με παράλληλο διχασμό στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, να αλλάξει σε σημαντικό βαθμό τους πολιτικούς συσχετισμούς, να δημιουργήσει νέα δεδομένα σε μεγάλους νομούς και ταυτόχρονα να καλλιεργήσει το έδαφος για συνεργασίες με μεμονωμένες κεντροαριστερές δυνάμεις είναι τα βασικά στοιχεία του εν εξελίξει κυβερνητικού σχεδίου.
Η κίνηση της κυβέρνησης με προσωπική απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει το θέμα του εκλογικού νόμου με τη συζήτηση για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας προσδοκά στην πραγματικότητα να αποσυντονίσει και να προκαλέσει ρωγμές στο Κίνημα Αλλαγής, αφού στο Μαξίμου δεν ευελπιστούν στην πραγματικότητα ότι θα υπάρξουν κινήσεις προσέγγισης από την πλευρά της Φώφης Γεννηματά.
Με δεδομένο ότι υπέρ της κατάτμησης της Β’ Αθήνας έχει ταχθεί στο παρελθόν και η ΝΔ και δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, όπως το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι, η κυβέρνηση έφερε στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα για να πιέσει το Κίνημα Αλλαγής και τη Φώφη Γεννηματά. Ο παράλληλος στόχος είναι να ανοίξει και πάλι η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την επαναφορά της απλής αναλογικής, ώστε να υπάρξει η αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 200 ψήφων για να εφαρμοστεί από τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.
«Μακάρι να μπορούσε να εφαρμοστεί η απλή αναλογική από τις ερχόμενες εκλογές» είπε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης (Real FM) και έκανε και πάλι άνοιγμα στη Φώφη Γεννηματά, ενώ την ίδια στιγμή ανάλογες κινήσεις γίνονται σε πολλά επίπεδα και προχωρούν, χωρίς την έγκριση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, σε κοινωνικό επίπεδο οι διεργασίες για ενδεχόμενες συνεργασίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
«Εμείς έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι εάν έχουν διαμορφωθεί εκείνοι οι όροι που θα οδηγήσουν σε μια επανατοποθέτηση των κομμάτων που δεν την είχαν υποστηρίξει, πολύ ευχαρίστως το συντομότερο δυνατόν να το φέρουμε και επειδή θεωρούμε ότι δεν είναι μόνο το θέμα της απλής αναλογικής… Μακάρι να μπορεί να εφαρμοστεί στις επόμενες εξασφαλίζοντας τις 200 ψήφους» τόνισε με νόημα.
ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ. Στην κυβέρνηση αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα με την κίνηση της Φώφης Γεννηματά να ζητήσει πρόωρες εκλογές, συντασσόμενη με τη ΝΔ, και γι’ αυτό και υπήρξε επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου. Επίσης, αναδεικνύουν την επιλογή της –αντιφατική με την τωρινή της ενέργεια –να θέσει η ίδια πριν από λίγο καιρό το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος.
Ομως, δεν επιθυμούν να κλείσουν τελείως οι πόρτες στο Κίνημα Αλλαγής και στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να δοθεί το πράσινο φως να συζητηθεί πολύ νωρίς για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα (ή στις 22 ή στις 23 Μαΐου) η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή –αίτημα της Φώφης Γεννηματά –για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας μετά το τρίτο πρόγραμμα.
Εξαρχής στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν την άποψη ότι η επαναφορά του σεναρίου για απλή αναλογική θα είχε νόημα εάν υπήρχε επανατοποθέτηση των πολιτικών δυνάμεων και ειδικά του Κινήματος Αλλαγής. Τότε όμως η πλειοψηφία στην κυβέρνηση αποφάσισε ότι το σενάριο έπρεπε να προχωρήσει για να εκτεθεί το Κίνημα Αλλαγής, εάν απαντήσει αρνητικά.
ΚΑΙ ΤΟ ΦΛΕΡΤ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. Με αφορμή τον νέο εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η συζήτηση για απλή αναλογική και στις εθνικές κάλπες επανήλθε και στελέχη και παράγοντες της κυβερνητικής πλευράς τόνιζαν στο παρασκήνιο ότι πρέπει να δοθεί «δεύτερη ευκαιρία» στην Κεντροαριστερά που καλείται να αποφασίσει προς τα πού θα πορευθεί.
Και αυτό γίνεται αυτή την περίοδο, ενώ υπάρχουν αρκετές συνεντεύξεις και εκδηλώσεις (όπως η προχθεσινή του Γιάννη Ραγκούση, παρουσία του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, του υπουργού Νίκου Παππά, του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, του Δημήτρη Κρεμαστινού, του Σπύρου Δανέλλη κ.ά., των καθηγητών Νίκου Μουζέλη και Γιώργου Σωτηρέλη) που προλειαίνουν το έδαφος, ενθαρρύνουν και πιέζουν στην κατεύθυνση για τη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου.
«Οι συντηρητικές δυνάμεις του τόπου θέλουν να επανασυγκολλήσουν, να επαναοριοθετήσουν και να επαναθεμελιώσουν ένα πολιτικό σύστημα το οποίο θα βάζει στην άκρη τον λαό, τα μικρά κόμματα, τα μικρά ποσοστά, τους ενδιάμεσους χώρους έτσι ώστε να διαμορφώσουν μια νέα καθεστωτική αντίληψη» είναι η άποψη του Νίκου Βούτση.