Μετά τη Folli Follie, η μετοχή της οποίας γύρσε χθες σε θετικό πρόσημο, στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι εταιρείες του ομίλου Κόκκαλη με την μετοχή της Ιντραλότ να πέφτει ενδοσυνεδριακά έως και 30%, για να κλείσει τελικά με πτώση 10,2%. Αιτία αποτέλεσαν φήμες ότι επίκειται αρνητική έκθεση για τις μετοχές του ομίλου από Funds τις οποίες ωστόσο η Ιντραλότ χαρακτήρισε ανυπόστατες, ενώ το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο QCM ανακοίνωσε ότι δεν εξετάζει καμία άλλη εταιρεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου πέραν της Folli Follie.
Σημαντικές ήταν οι πιέσεις που δέχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου οι μετοχές της Ιντραλότ, της Ιντρακάτ και της Ιντρακόμ Συμμετοχών οι οποίες έκλεισαν με πτώση 10,2%, 3,23% και 3,95% αντίστοιχα προκαλώντας αναταράξεις στην πορεία του Γενικού Δείκτη, που έκλεισε τελικά με άνοδο 0,89%. Συγκεκριμένα η τιμή της Ιντραλότ που παρουσίασε τη μεγαλύτερη διακύμανση και έκλεισε με την μεγαλύτερη πτώση ξεκίνησε στα 0,9830 ευρώ για να βρεθεί στη συνέχεια να υποχωρεί έως και 30% στα 0,686, να διορθώσει στη διάρκεια της συνεδρίασης και τελικά να κλείνει στα 0,88 ευρώ.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ. Στην εικόνα που παρουσίασε η μετοχή της Ιντραλότ άμεση ήταν η αντίδραση της εταιρείας, η οποία με ανακοίνωσή της προς τις χρηματιστηριακές Αρχές διευκρίνισε ότι η διακύμανση αυτή ήταν «αναιτιολόγητη καθότι δεν υποστηρίζεται από τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας και του ομίλου ή οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη ή γεγονός και κατά την εκτίμησή μας οφείλεται σε ανυπόστατες φήμες». Η εταιρεία προχώρησε και σε καταγγελία προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοινώνοντας ότι «θα εξετάσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων με στόχο την προάσπιση της φερεγγυότητας και αξιοπιστίας της έναντι τέτοιων ανυπόστατων φημών και την υπεράσπιση των συμφερόντων της και των επενδυτών της». Οπως ανέφερε «η οικονομική δραστηριότητα της εταιρείας και του ομίλου περιγράφεται αναλυτικά και με απόλυτη διαφάνεια στις πρόσφατα δημοσιευμένες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του ομίλου και πρόσφατα υπεβλήθη σε επιπρόσθετους και εκτεταμένους ελέγχους των οικονομικών στοιχείων της στο πλαίσιο των αυστηρών προϋποθέσεων που απαιτούνται από το διεθνές τραπεζικό σύστημα για την έκδοση εταιρικών ομολόγων στη διεθνή αγορά». Μάλιστα χθες αργά το απόγευμα η Ιντρακόμ ανακοίνωσε ότι έλαβε την απόφαση να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.
Αναφορικά με τη φημολογία που αναπτύχθηκε και ήθελε το αμερικανικό hedge fund QCM μετά την έκθεση για τη Folli Follie να δημοσιοποιήσει νέα με στόχο άλλη ελληνική εισηγμένη, το επενδυτικό κεφάλαιο ανακοίνωσε ότι «το QCM δεν εμπλέκεται σε καμία άλλη ελληνική εταιρεία πέραν της Folli Follie».
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. Στη χθεσινή συνεδρίαση η Folli Follie γύρισε σε θετικό πρόσημο κλείνοντας με άνοδο 13,7%. Η ενεργοποίηση του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών έως του 10% του μετοχικού της κεφαλαίου αλλά και η έμμεση στήριξη από την κινεζική Fosun, που αποτελεί έναν εκ των μεγαλομετόχων της εταιρείας, με ποσοστό 13,89%, μέσω δηλώσεων εκπροσώπων της στο ειδησιογραφικο πρακτορείο Bloomberg είχαν ως αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής να διαμορφωθεί στα 8,558 ευρώ από 7,04 στο άνοιγμα της συνεδρίασης. Αν και δεν έλειψαν ούτε χθες οι αναταράξεις, με την τιμή της μετοχής να πέφτει ακόμα και στα 6,44 ευρώ, όπως φαίνεται η απάντηση έμμεσης στήριξης των εκπροσώπων της κινεζικής Fosun επηρέασε το επενδυτικό κοινό. «Η Fosun γνωρίζει τι συμβαίνει και θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις», τόνιζε στην έγγραφη απάντησή της προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο παραπέμποντας μάλιστα για περαιτέρω λεπτομέρειες στις επίσημες ανακοινώσεις της Folli Follie.
ΤΟ FUND. Ωστόσο το επενδυτικό κεφαλαίο QCM επανήλθε μέσω μηνυμάτων στο Τwitter. Συνεχάρη την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την άμεση παρέμβαση της, χωρίς όμως να σχολιάσει την απόφαση της Επιτροπής να ζητήσει επιπλέον στοιχεία για όσα το fund παραθέτει στην έκθεσή του αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία της Folli Follie και τα δίκτυο σημείων πώλησης που διαθέτει παγκοσμίως. Ενώ με δεύτερο tweet έδωσε συνέχεια στη διαμάχη επισημαίνοντας ότι εξετάζει με λεπτομέρεια το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Folli Follie, που περιλαμβάνει τα σημεία πώλησης της εταιρείας διεθνώς. «Θα δημοσιεύσουμε λεπτομερή σχολιασμό αναλόγως», ανέφερε στο tweet.
Και ενώ το θρίλερ της Folli Follie συνεχίζεται και αναμένεται να οριστούν οι ανεξάρτητοι ορκωτοί λογιστές, την πλήρη διερεύνηση του θέματος από τις εποπτικές Αρχές ζήτησε χθες ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου επισημαίνοντας ότι δεδομένου ότι το θέμα που προέκυψε με τη Folli Follie είναι κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας, αλλά αρκετά συνηθισμένο στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, είναι αναγκαίο να υπάρχουν προκαθορισμένες διαδικασίες αντίδρασης και ταχύτερα αντανακλαστικά σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον.