Από τις προνομοθετημένες για την 1η/1/19 μειώσεις στις συντάξεις εξαρτά ο Νίκος Φίλης τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, ζητώντας εθνική πανστρατιά για διαπραγμάτευση τώρα, με στόχο την ακύρωση των μειώσεων, τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και τη μεγαλύτερη δυνατή παρέμβαση στο χρέος.
«Αφού όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να μειωθούν τα πλεονάσματα, και η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα και η Τράπεζα της Ελλάδος κ.λπ., γιατί να μην υπάρξει μια δημόσια συζήτηση που αυτή η κοινή στάση να εκδηλωθεί όχι στα λόγια αλλά σε μια πιο πρακτική πρωτοβουλία; Σε μια εθνική θέση ακριβώς. Γιατί να τσακωνόμαστε; Κάνει αντιπολίτευση η ΝΔ. Τι βγαίνει με αυτό;» υποστήριξε (Real fm) ο πρώην υπουργός, δίνοντας συνέχεια στις αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν και χαρακτήρισε λάθος το άνοιγμα της συζήτησης τώρα για εκλογές, ο Φίλης συνέδεσε το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης με την επιβολή ή την ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις από το νέο έτος. «Είναι εκτός της συμφωνίας του ’15 η μείωσή τους. Πέρυσι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να το αποδεχθεί για να μην υπάρξει σκάλωμα στην αξιολόγηση. Τώρα έχουμε μια οικονομία που παράγει θηριώδη υπερπλεονάσματα, γιατί πρέπει να κόψουμε τις συντάξεις των ανθρώπων για το 2019; Αφού τα βγάζουμε πέρα. Είναι σκληρή λιτότητα η μείωση» τόνισε ο «φασαριόζος» βουλευτής ζητώντας (ουσιαστικά από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) διαπραγμάτευση τώρα, γιατί όπως είπε «από την έκβαση της διαπραγμάτευσης θα κριθούν και οι πολιτικές εξελίξεις».
Είναι πάντως δεδομένο ότι το ζήτημα των συντάξεων και το -αναμφίβολα –βαρύ πολιτικό κόστος που θα επιφέρει πιθανή μείωσή τους προκαλούν ανησυχία σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, νέο κύκλο δημόσιας συζήτησης μεταξύ στελεχών και βουλευτών των κομμάτων που συγκυβερνούν έχουν πυροδοτήσει και οι υπαινιγμοί Τσίπρα, ότι μετά την έξοδο από το Μνημόνιο και την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, χρειάζεται να αφαιρεθούν κι όχι να προστεθούν μέτρα λιτότητας.
Παρά το ότι –σχεδόν αμέσως –Τσακαλώτος και Βούτσης έσπευσαν να βάλουν πάγο σε προσδοκίες, λέγοντας «κάθε πράγμα στον καιρό του», εντούτοις βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι το θέμα είναι ανοιχτό.
Μετά τη Θεανώ Φωτίου που συνέστησε υπομονή, επειδή το θέμα δεν είναι τελειωμένο, ο Κώστας Ζαχαριάδης άφησε ανοιχτή τη διαπραγμάτευση του μέτρου αλλά για μετά τις 20 Αυγούστου, ενώ από τους ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι μειώσεις δεν θα εφαρμοστούν, γιατί η οικονομία πηγαίνει καλά.
Πάντως φαίνεται πως το μέτρο αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για τις αποφάσεις σχετικά με την προσφυγή στις κάλπες, καθώς δημοσίως, ήδη δύο βουλευτές (Ξυδάκης, Φίλης) έχουν υπονοήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πως μετά τις 20 Αυγούστου μπορεί να ληφθούν αποφάσεις, ενώ στην κλειστή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ περισσότεροι από δέκα προειδοποίησαν για εκλογική ήττα αν πέσει το ψαλίδι του 2019.