«Δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Δεν πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως ένα τυχαίο συμβάν το οποίο συγκυριακά αποκαλύφθηκε», αποκαλύπτει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης, σχετικά με το κύκλωμα παράνομης διακίνησης αντικαρκινικών φαρμάκων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος σημειώνει ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου, ο ελεγκτικός μηχανισμός και οι διωκτικές αρχές, διενεργούν έρευνες με στόχο «την αντιμετώπιση των διαχρονικών δυστυχώς φαινομένων κατασπατάλησης πόρων, διαφθοράς, επιρροής συμφερόντων και λοιπά και εκμετάλλευσης του αρρώστου που υπήρχαν πάντα στο σύστημα υγείας».

Ο κ. Ξανθός πάντως, καλεί τους ασθενείς, ιδιαίτερα τους ογκολογικούς, να εμπιστεύονται το ΕΣΥ, υπογραμμίζοντας ότι «το σύστημα υγείας δεν είναι ανοχύρωτο» και επαινώντας το έμψυχο προσωπικό του που χαρακτηρίζεται από επιστημονική εγκυρότητα, καλή εκπαίδευση και κατάρτιση.

Πάραυτα, ο Υπουργός αναγνωρίζει ότι υπάρχουν «εστίες ανομίας και θεσμικά κενά, τα οποία οφείλουμε αυτήν την περίοδο, αξιοποιώντας και τα πορίσματα αυτών των ερευνών, να θωρακίσουμε».

Υπό το πρίσμα αυτό, η ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) με επιπλέον προσωπικό και «εργαλεία» καθώς επίσης η ενίσχυση της ηλεκτρονικής επιτήρησης του συστήματος και της συνταγογράφησης και της διαχείρισης των φαρμάκων είναι…μονόδρομος σύμφωνα με τον κ. Ξανθό.

Το Facebook επέλεξε για μία ακόμη φορά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, αντί του γραφείου Τύπου στην οδό Αριστοτέλους, για να διατυπώσει τη δική του τοποθέτηση.

Για «βρομερό» και «τρισάθλιο» κύκλωμα κάνει ο ίδιος λόγο, σημειώνοντας ότι οι δύο νοσηλεύτριες «οι οποίες προφυλακίστηκαν ήδη, αύριο τίθενται σε αργία από το ΔΣ του Λαϊκού νοσοκομείου και παραπέμπονται στο πειθαρχικό της 1ης ΥΠΕ με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης». .

Και συνεχίζει: «Ομοίως οι γιατροί που είχαν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και συνταγογραφούσαν για το κύκλωμα (με υπερβολικές ποσότητες η σε ανύπαρκτους ασθενείς) θα γίνει άμεσα διακοπή της σύμβασης και αγωγή από τον ΕΟΠΥΥ για ζημιά του οργανισμού, μόλις η οικονομική αστυνομία διαβιβάσει επίσημα τα στοιχεία τους στον οργανισμό».

Ο Παύλος Πολάκης δεν παραλείπει πάντως να αφήσει αιχμές για μια ακόμη φορά για το έργο της Δικαιοσύνης, όταν γράφει: «Ελπίζω η δικαιοσύνη να κινηθεί αντίστοιχα γρήγορα για ένα σκάνδαλο που όσο γίνονται γνωστές οι λεπτομέρειες του τόσο ανατριχιάζει κανείς για το που μπορεί να φτάσει ένας χαλασμένος ναξιακά άνθρωπος για να πλουτίσει».