Στο Παλαιόκαστρο, κάπως ξέχωρα από τα λοιπά μνήματα του βασιλικού κοιμητηρίου στο Τατόι, βρίσκεται ο τάφος του τέταρτου γιου του Γεωργίου Α’, βασιλόπαιδος Ανδρέα που πέθανε το 1944. Ο Ανδρέας είχε τέσσερις κόρες και έναν γιο: τον Φίλιππο, γεννημένο στην Κέρκυρα το 1921, κι από το 1947, σύζυγο της Ελισάβετ της Αγγλίας. Ο πρωτότοκος γιος του Φιλίππου και της Ελισάβετ είναι ο πρίγκιπας Κάρολος που μαζί με τη γυναίκα του επισκέπτονται τη χώρα μας από τις 9 έως τις 11 Μαΐου.
Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος επισκέφθηκαν την Ελλάδα μόνο μία φορά, το φθινόπωρο του 1950, όταν ο Φίλιππος ήταν διοικητής της μοίρας του βρετανικού ναυτικού με βάση τη Μάλτα. Δύο χρόνια μετά, η Ελισάβετ γινόταν βασίλισσα. Οι στενότατες συγγενικές σχέσεις των δύο οικογενειών –όπου παραπάνω δεν αναφέρθηκε παρά ο πιο πρόσφατος σύνδεσμός τους –λογικά θα συνεπάγονταν την επίσημη επίσκεψή τους στην Ελλάδα και κυρίως τη συχνή ανεπίσημη παρουσία τους σε διακοπές στο Τατόι και την Κέρκυρα. Αν τούτο ουδέποτε έγινε, οφείλεται έως το 1960 στο Κυπριακό, εξαιτίας του οποίου οι σχέσεις Ελλάδας και Αγγλίας είχαν σοβαρά διαταραχθεί. Η δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας άνοιξε τον δρόμο της ανταλλαγής των επίσημων επισκέψεων: τον Ιούλιο του 1963, το ελληνικό βασιλικό ζεύγος επισκέπτεται πρώτο την Αγγλία. Κατόπιν, η ανταπόδοση της επίσκεψης καθυστέρησε λόγω του θανάτου του βασιλέως Παύλου, τον Μάρτιο του 1964, λόγω του συνακόλουθου πένθους της ελληνικής Αυλής και εν αναμονή του γάμου του Κωνσταντίνου με την Αννα Μαρία ώστε να έχει η Ελλάδα βασίλισσα. Από το 1965 η χώρα μας βυθίζεται σε πολιτική κρίση και από το 1967 έως το 1974 η δικτατορία αποκλείει και πάλι οποιαδήποτε σκέψη ελεύσεως της Ελισάβετ. Γνώμη του γράφοντος είναι ότι η μετά το 1974-75 παράταση της ίδιας στάσης, οφείλεται, όχι στο αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος καθ’ όλα σεβαστού, αλλά στην κανιβαλική συμπεριφορά μεγάλου μέρους του πολιτικού κόσμου και του Τύπου απέναντι στην πρώην ελληνική βασιλική οικογένεια και το καταλυθέν βασιλικό πολίτευμα. Ωστόσο, τόσον ο Φίλιππος όσο και ο Κάρολος ήλθαν στη χώρα μας αθόρυβα. Ο πρώτος λαμβάνοντας μέρος σε περιβαλλοντικά συνέδρια που τελούσαν υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο διακριτικά και ποικιλότροπα υποστήριξε. Ο Κάρολος συχνότερα, λόγω κυρίως της βαθιάς του σχέσης με το Αγιον Ορος, αλλά και της αγάπης που τρέφει για το ελληνικό τοπίο και την ελληνική παράδοση, ιδιαίτερα τη χριστιανική.
Ο επί τριήμερο επισκέπτης της Ελλάδας είναι ένας διαλεκτός άνθρωπος. Βαθύς, ευαίσθητος, με πνευματικά και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα και έντονο χιούμορ, με διάθεση αυτοσαρκασμού. Προ πάντων διακρίνεται για την έντονη περιβαλλοντική του ευαισθησία, όπου η βαθιά αλληλεγγύη με τη φύση και η συνακόλουθη ανάγκη διατήρησης της βιοποικιλότητας για την επιβίωση του πλανήτη αποτελούν μείζονες διαστάσεις της πνευματικότητάς του, αλλά και βάση μεγάλου μέρους της κοινωφελούς προσφοράς του στην Αγγλία και στο εξωτερικό. Σημαντική είναι τέλος η συμβολή του στην προστασία και την ανάδειξη της πανανθρώπινης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.