Κορυφώνεται αυτές τις ημέρες η στρατιωτική άσκηση «Εφες 2018», που περιλαμβάνει και αποβατικά γυμνάσια στα τουρκικά παράλια, και μαζί και η εθνικιστική έξαρση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία από την αρχή του χρόνου με τις επιχειρήσεις στη Συρία και τις συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να εργαλειοποιήσει την άσκηση εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να διαμηνύσει στους τούρκους πολίτες ότι η Τουρκία μετατρέπεται σε… περιφερειακή στρατιωτική δύναμη.
Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο διήμερο –που η άσκηση έχει μπει στην τελική της φάση, καθώς ολοκληρώνεται την Παρασκευή –η Αγκυρα επιδίδεται σε ένα επικοινωνιακό κρεσέντο μεταδίδοντας συνεχώς βίντεο, ρεπορτάζ και εικόνες των στρατιωτικών γυμνασίων στα μέσα ενημέρωσης της γείτονος.
Στην ίδια κατεύθυνση δε, οι τουρκικές Αρχές έχουν φροντίσει να υπερπροβάλλουν την αμυντική τους βιομηχανία καθώς στο πλαίσιο της άσκησης πραγματοποιείται και έκθεση με οπλικά συστήματα τουρκικής παραγωγής από 35 εταιρείες. Χθες, για παράδειγμα, τα τουρκικά ΜΜΕ είχαν πολύ ψηλά την είδηση πως στην «Εφες» συμμετείχε και το drone «Βayraktar», το πρώτο οπλισμένο του είδους και τουρκικής κατασκευής αεροσκάφος, και για πρώτη φορά, όπως ανέφεραν, «εκτόξευσε πραγματικά πυρά και πέτυχε όλους τους στόχους».
Σημειώνεται ότι η άσκηση «Εφες» πραγματοποιείται στην περιοχή του κόλπου της Σμύρνης και στο πεδίο βολής Doganbay απέναντι από τη Σάμο. Στην «Εφες» συμμετέχουν 19 χώρες –και αυτό είναι κάτι που επίσης υπερπροβάλλει η Αγκυρα -, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιταλία.
Πάντως, όπως γίνεται κατά πάγια τακτική, το «Πεντάγωνο» θα επιτηρεί και θα παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης «Εφες».
ΕΞΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η Τουρκία θα ενισχυθεί με έξι καταδιωκτικά υποβρύχια, κλάσης 214, από τη Γερμανία, όπως μετέδωσαν χθες γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Οπως ανέφερε το γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, το 2009 η γερμανική κυβέρνηση είχε δώσει τη συγκατάθεσή της για την παραγωγή υποβρυχίων για το τουρκικό Ναυτικό. Το θέμα της παράδοσης των υποβρυχίων ήρθε όμως στην επικαιρότητα ύστερα από επερώτηση του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke).
Μάλιστα σε δηλώσεις της η αναπληρώτρια επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Σεβίν Νταγκντελένκατηγόρησε την Τουρκία πως «σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτό το επιθετικό όπλο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου εναντίον της Ελλάδας ή και της Κύπρου».