Μια νέα εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης θα λανσαριστεί με αφορμή τον γάμο του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μάρκλ.

Οι θεατές που θα συντονιστούν στην διαδικτυακή αναμετάδοση του Sky News δεν θα χρειάζεται πια να μαντέψουν τα ονόματα των καλεσμένων που θα βλέπουν να προσέρχονται στο παρεκκλήσι του κάστρου των Γουίνδσορ, αφού τα πρόσωπα τους θα μπαίνουν αυτομάτως σε ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπων που θα εμφανίζει στην οθόνη κάθε θεατή το όνομα του καθενός.

Επιπλέον, στο πλάι της προβολής, θα εμφανίζονται με υπότιτλους και γραφικά περισσότερες πληροφορίες, όπως η ιδιότητα και η σχέση του κάθε καλεσμένου με το ζευγάρι. Αυτό θα είναι μάλιστα ιδιαίτερα χρήσιμο καθώς το παλάτι δεν θα εκδώσει επίσημη λίστα καλεσμένων και διευκρίνισε πως δεν έχει καλέσει αρχηγούς κρατών, ούτε καν την Τερέζα Μέι, αλλά μόνο ανθρώπους που έχουν σχέση με τον Χάρι και τη Μέγκαν.

Το πρώτο λανσάρισμα

Το πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα κι είναι μια συνέργεια του Sky News με την Amazon, θα αποτελέσει επί της ουσίας και το πρώτο τόσο μεγάλου μεγέθους και δημοσιότητας λανσάρισμα της εφαρμογής Amazon Rekognition. Η εφαρμογή είναι βασισμένη στην τεχνολογία του cloud και αναγνωρίζει πρόσωπα συγκρίνοντας τα σε μεγάλες ταχύτητες με φωτογραφίες και βίντεο.

Οι εκπρόσωποι της Amazon του Sky News δηλώνουν ηδη ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες που ανοίγει αυτό το «εργαλείο» στην παραγωγή περιεχομένου για τα ΜΜΕ, ειδικά για τα διαδικτυακά και τις εφαρμογές streaming μεγάλων γεγονότων.

Πάντως, η χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπων στα ΜΜΕ, έστω και σε ένα τέτοιο γεγονός, που οι καλεσμένοι γνωρίζουν πως θα έχει κάλυψη από χιλιάδες δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, δημιουργεί ερωτηματικά για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των ανθρώπων που τα πρόσωπα τους θα καταχωρηθούν σε databases, θα συγκριθούν και θα συνδεθούν με πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Το θέμα αυτό έθεσε, πάντως, η Washington Post στο Sky News, όταν ρώτησε το βρετανικό δίκτυο αν οι καλεσμένοι του γάμου του Χάρι και της Μέγκαν γνώριζαν ότι η εικόνα τους θα καταχωρηθεί στο σύστημα αναγνώρισης προσώπων αλλά, δυστυχώς, το ερώτημα της εφημερίδας έχει μείνει, προς ώρας, αναπάντητο.