Την αύξηση σε κάποιες περιπτώσεις του χρόνου εκπαίδευσης, τη μετονομασία ειδικοτήτων και το περιεχόμενο της άσκησης για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας ιατρών καθορίζουν δύο Υπουργικές Αποφάσεις του υπουργείου Υγείας που έχουν πάρει τον δρόμο προς το τυπογραφείο. Μάλιστα, μεταξύ άλλων προβλέπουν την αναγνώριση μίας νέας ειδικότητας στον τομέα της Γενετικής Ιατρικής και εισάγουν εξειδικεύσεις στην Επείγουσα Ιατρική και τη Διαβητολογία. Η ρύθμιση που αφορά 40 ιατρικές ειδικότητες, τρεις ειδικότητες άλλων πτυχίων και έξι εξειδικεύσεις, προέκυψε έπειτα από σχετική εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), σε μια προσπάθεια να εναρμονιστεί η χώρα μας με τις παγκόσμιες εξελίξεις στην ιατρική εκπαίδευση. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη θεσμική παρέμβαση στο θέμα των ιατρικών ειδικοτήτων ύστερα από 24 χρόνια. Ετσι, η ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας μετονομάζεται επισήμως σε Ενδοκρινολογία – Διαβητολογία – Μεταβολισμός, σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στον εμφύλιο πόλεμο που έχει ξεσπάσει με τους Παθολόγους – Διαβητολόγους για τον «έλεγχο» των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη. Πάντως, ο νομοθέτης επιδεικνύει εξαιρετικές ικανότητες ισορροπίας, καθώς παράλληλα αναγνωρίζει μία νέα εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, ανάβοντας έτσι το… πράσινο φως στους παθολόγους και τους παιδίατρους να αποκτήσουν τον συγκεκριμένο τίτλο έπειτα από δύο χρόνια επιτυχούς εκπαίδευσης σε αναγνωρισμένα διαβητολογικά κέντρα.
Στη λίστα δε των ειδικοτήτων προστίθεται ακόμη μία: αυτή της Γενετικής Ιατρικής με έμφαση στην επιστήμη των γονιδίων, της γενετικής ποικιλομορφίας και της κληρονομικότητας, με βασική εκπαίδευση πέντε έτη.
Επιπλέον, για πρώτη φορά υλοποιείται το πάγιο αίτημα της ιατρικής κοινότητας για καθιέρωση της εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική με συνολικό χρόνο εκπαίδευσης τα δύο έτη. Οπως αποσαφηνίζεται στην υπουργική απόφαση, δικαίωμα εξειδίκευσης έχουν όσοι κατέχουν την ειδικότητα Παθολογίας, Χειρουργικής, Αναισθησιολογίας, Καρδιολογίας, Πνευμονολογίας, Ορθοπεδικής, Χειρουργικής Θώρακος, Παιδιατρικής και Γενικής Ιατρικής. Σημειώνεται ωστόσο, πως όσοι κατέχουν τον τίτλο εξειδίκευσης στην Εντατικολογία Ενηλίκων, η εξειδίκευση περιορίζεται σε 12 μήνες.
Στην Οδοντιατρική θεσπίζεται επίσης μια νέα ειδικότητα, η Οδοντιατρική Στοματοχειρουργική ή Οδοντοφατνιακή Χειρουργική, με συνολικό χρόνο εκπαίδευσης τα τρία έτη και έμφαση στην εκτέλεση σύνθετων χειρουργικών επεμβάσεων στη στοματική κοιλότητα, όπως είναι για παράδειγμα η τοποθέτηση εμφυτευμάτων με ταυτόχρονη κατευθυνόμενη οστική αναγέννηση.
Αλλαγές όμως προβλέπονται και στον χρόνο εκπαίδευσης για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας. Συγκεκριμένα, ο χρόνος εκπαίδευσης για την Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία επεκτείνεται σε πέντε χρόνια, αντί τεσσάρων που είναι σήμερα, ενώ ακόμη ένα έτος προστίθεται για την απόκτηση τίτλου Αλλεργιολογίας (από πέντε γίνονται έξι έτη). Αντίστοιχα οι γενικοί γιατροί θα εκπαιδεύονται επί πέντε χρόνια (ήταν τέσσερα) όπως και οι δερματολόγοι – αφροδισιολόγοι και οι γιατροί που αποκτούν ειδικότητα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής.
Από τέσσερα σε πέντε χρόνια αυξάνονται και τα χρόνια ειδίκευσης στην Παιδιατρική, από πέντε σε έξι τα χρόνια για την Πνευμονολογία – Φυματιολογία, από έξι σε επτά για τη Νευροχειρουργική και στα πέντε χρόνια για την Ιατροδικαστική.
Σύμφωνα με πληροφορίες των νοσοκομειακών γιατρών, θα επακολουθήσουν επιπρόσθετα νομοθετήματα που θα φέρουν επιπλέον αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο στην ιατρική εκπαίδευση και στη διά βίου εκπαίδευση των γιατρών.
Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι δρομολογούνται τομές και στη διαδικασία λήψης ιατρικής ειδικότητας, καθώς καθιερώνονται πανελλαδικές εξετάσεις σε δύο εξεταστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η αξιολόγηση των υποψηφίων θα γίνεται από κοινή επιτροπή, με τους ειδικευμένους ωστόσο να εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την άλλη, υποστηρίζει ότι η προσπάθεια εκσυγχρονισμού στην Ιατρική ώστε να εναρμονιστεί με τις ριζικές αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση παγκοσμίως θα αναχαιτίσει την έξοδο νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.