Καθώς ο καιρός παραμένει δροσερός, προλαβαίνετε για κάτι διαφορετικό. Εχοντας ως βάση την Κάρυστο, μπορείτε σχετικά άνετα να ανεβείτε στην Οχη, όπου εκτός από τη θέα θα δείτε το μεγαλύτερο Δρακόσπιτο της Εύβοιας από τα είκοσι περίπου που υπάρχουν. Η διαδρομή είναι όλη ανηφορική, καθώς από το υψόμετρο των 1.000 θα ανεβείτε στην κορυφή της Οχης (1.398 μ.). Δεν έχει ψηλή βλάστηση, άρα και σκιά, αλλά θα σας κερδίσει η εκπληκτική θέα προς το Κάβο Ντόρο και το Αιγαίο, την Κάρυστο και τον Νότιο Ευβοϊκό κόλπο.
Τι είναι όμως Δρακόσπιτο; Κατά τον καθηγητή Νίκο Μουτσόπουλο, πρόκειται για μεγαλιθικά κτίσματα που βρίσκονται στην Κεντρική αλλά κυρίως στη Νότια Εύβοια. Η χρονολογία κτήσης των Δρακόσπιτων δεν έχει εξακριβωθεί και τοποθετείται μεταξύ του 7ου και του 2ου αι. π.Χ., ενώ και η χρήση τους παραμένει ασαφής, με αυτό της Οχης να είναι το μεγαλύτερο. Οι τοίχοι του έχουν διαστάσεις 4,85 μ.x 9,80 μ., ενώ πάνω από την είσοδο προεξέχει η μεγαλύτερη πλάκα του κτίσματος που έχει βάρος περίπου 10 τόνους!
Για το Δρακόσπιτο της Οχης θα πρέπει, μετά την Κάρυστο και μέσω του χωριού Μετόχι, να φθάσετε στον Καστανόλογγο, το τελευταίο αρχέγονο καστανόδασος της Νότιας Εύβοιας που μέχρι το 1962 ήταν δασική έκταση του Δημοσίου.
Το μονοπάτι ξεκινά από το πλάτωμα στον Καστανόλογγο, όπου θα αφήσετε το όχημά σας και θα κατευθυνθείτε προς το ορεινό καταφύγιο που θα βλέπετε στην πλαγιά. Το μονοπάτι συνεχίζει από την αριστερή πλευρά του κτιρίου όπως ανεβαίνετε. Οι κλίσεις ύστερα από μιάμιση – δύο ώρες πορείας ομαλοποιούνται και ξαφνικά ανάμεσα σε βραχώδη περιοχή θα συναντήσετε το πέτρινο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Το μονοπάτι συνεχίζει πίσω από το ιερό και σε λιγότερο από 10′ θα βρεθείτε απέναντι από το Δρακόσπιτο, λίγα μέτρα από την κορυφή της Οχης. Δεν χρειάζεται να πιστεύετε στους δράκους για να νιώσετε δέος στην εικόνα του. Δυσπρόσιτο και απόμακρο, είναι σε πλήρη αρμονία με την πέτρινη έρημο που το περιβάλλει.