Για τον δρομέα η τακτοποίηση των ρούχων του βράδυ πριν τον αγώνα ή πριν μια μεγάλη προπόνηση είναι ιεροτελεστία. Διαλέγει το γούρικο μπλουζάκι του, το σορτσάκι που δεν θα του προκαλέσει εγκαύματα τριβής, τα παπούτσια τα δοκιμασμένα, το καπέλο για τον ανελέητο ήλιο… Ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Τώρα του ήρθε στη λίστα να προσθέσει και τα συμπιεστικά.
Σίγουρα έχεις δει δρομείς να φοράνε κάτι «κάλτσες» μέχρι το γόνατο. Κάλτσες με ειδικές γραμμώσεις, με εξειδικευμένο υλικό, διαφόρων ειδών υφάνσεις και βέβαια χρώμα… Οι δρομείς άλλωστε λατρεύουν τα φαντεζί χρώματα.
Καταρχήν δεν είναι απαραίτητα κάλτσες, παρόλο που έτσι τις λέμε οι περισσότεροι. Μπορεί να είναι κανονικές κάλτσες, που φοριουνται σε όλο το πόδι, μπορεί να είναι συμπιεστικά γάμπας που φοριούνται από τον αστράγαλο έως το γόνατο. Τι στο καλό κάνουν όμως και γιατί όλο και περισσότεροι δρομείς, ειδικά μεγάλων αποστάσεων, τα φορούν; Ας ξεκαθαρίσουμε έα πράγμα: με τα συμπιεστικά δεν πρόκειται να πας πιο γρήγορα. Σ’ απογοήτευσα; Σε νιώθω. Κι εγώ ψάχνω το «μαγικό» αξεσουάρ που θα με κάνει να τρέξω γρήγορα. Αλλά τούτες οι κάλτσες δεν είναι.
Μπορείς όμως να κάνεις άλλα πράγματα μ’ αυτές ώστε τελικά να πας και πιο γρήγορα σε αγώνα ή σε προπόνηση. Πώς; Φορώντας τις, έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνονται οι ταλαντώσεις στη γάμπα, άρα μειώνονται οι πιθανότητες τραυματισμού την ώρα που τρέχεις. Προσοχή όμως: μην τις βγάλεις μόλις τελειώσεις το τρέξιμο. Συνέχισε να τις φοράς για αρκετή ώρα μετά τον αγώνα ή την προπόνηση. Με τις συμπιεστικές κάλτσες πετυχαίνεις καλύτερη ροή αίματος, οπότε το αίμα θα πάρει όλες τις τοξίνες που έχουν παραχθεί κατά το τρέξιμο.
Επίσης μπορείς να φορέσεις τα συμπιεστικά μόνο μετά την προπόνηση / αγώνα για να βοηθήσεις στην αποκατάσταση. Ειδικά τώρα που οι θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές ίσως ζεσταίνεσαι πολύ· Ισως πάλι θεωρεία απλά πως εσένα δεν σε κολακεύουν. Οπότε φόρεσέ τα μετά για να ξεκουράσεις αυτά τα έρημα τα πόδια, που σταματημό δεν έχουν μέρα μπαίνει-μέρα βγαίνει.
Το αποτέλεσμα που επιδιώκεις; Λιγότεροι τραυματισμοί στα κάτω άκρα και γρήγορη ξεκούραση. Οκ, ίσως και ένα πιο «προχωρημένο» στυλ. Για όσους νοιάζονται πως δείχνουν όταν τρέχουν.
Η Κατερίνα Βλαχαντώνη είναι φυσικοθεραπεύτρια και μαραθωνοδρόμος