Καλωσορίσατε στο 1975. Η Δημοκρατία στην Ελλάδα έχει αποκατασταθεί. Ο Μπίλι Γκέιτς με τον Πολ Αλεν ιδρύουν τη Microsoft στην Αλμπουκέρκη του Νέου Μεξικού. Η Ανγκόλα γίνεται ανεξάρτητη χώρα. Ο Μπόμπι Φίσερ αρνείται να αντιμετωπίσει στο σκάκι τον Ανατόλι Καρπόφ κι ο τελευταίος ανακηρύσσεται παγκόσμιος πρωταθλητής. Στις 30 Ιουνίου γεννιέται ο Ραλφ Σουµάχερ και στις 27 Σεπτεμβρίου ο Θάνος Πετρέλης. Κυκλοφορεί το «Υπάρχω» του Στέλιου Καζαντζίδη σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους Πυθαγόρα. Πρωταθλητής Ελλάδος στο ποδόσφαιρο είναι ο Ολυμπιακός. Στον τελικό του Κυπέλλου Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-0, στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης, σφυρίζει ο ιταλός διαιτητής Τζιανφράνκο Μενεγκάλι. Ηταν ο τελευταίος ξένος διαιτητής. Σαράντα τρία χρόνια μετά, η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Το απόλυτο φιάσκο. Το απόλυτο κατάντημα. Η απόλυτη ξεφτίλα.
Νταραβέρια
Θα μπορούσες να δεχθείς τον ξένο διαιτητή αν το θέμα είχε τεθεί ευθύς εξ αρχής. Με αφορμή τα γεγονότα στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ φέρνουμε ξένο διαιτητή, για πέσουν οι τόνοι και να μην υπάρχουν αντεγκλήσεις. Ετσι, ναι. Στην προκειμένη περίπτωση, η λύση του ξένου διαιτητή ήταν προϊόν αδιεξόδου στα νταραβέρια. Στα παζάρια μεταξύ των δύο φιναλίστ. Και συνιδιοκτητών, με ποσοστά 50%, της ΕΠΟ. Ο ΠΑΟΚ ήθελε τον Σιδηρόπουλο που δεν ήθελε η ΑΕΚ. Η ΑΕΚ ήθελε τον Παπαπέτρου που δεν ήθελε ο ΠΑΟΚ. Εμπλοκή, για να θυμηθούμε τον συχωρεμένο τον Τσάκωνα. Αδιέξοδο και στους βοηθούς, αδιέξοδο για τέταρτο και επιπρόσθετους. «Μα δεν υπάρχει άλλος διαιτητής, πλην Σιδηρόπουλου και Παπαπέτρου;» θα ρωτούσε ένας αφελής. Πού να βρεθεί; Ο ένας μετά τον άλλον, όλα τα καϊνάρια έχουν καεί. Καθαρό πιστόλι για να χρησιμοποιηθεί στον τελικό δεν υπήρχε. Ο Κομίνης (φωτογραφία) σε ό,τι έχει να κάνει για παιχνίδια της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ τετέλεσται. Τον Μάνταλο οι του Βορρά τον πήρανε χαμπάρι. Ο Θάνος το ‘παιξε δίπορτο, ο Αρετόπουλος είναι χρεωμένος στον Χαλίφη του Νότου.
Δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί η πρώτη σεζόν της εξυγίανσης και ξεμείνανε από διαιτητές. Και γιατί όμως ξένος διαιτητής στον τελικό κι όχι και στους ημιτελικούς; Προφανώς, επειδή δικαίωμα στην επιλογή και στη διαφωνία έχουν μόνο η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ. Οι άλλοι είναι για να συμπληρώνουνε το καρέ. Και γι’ αυτό φέρανε τον Περέιρα στην Ελλάδα και τον πληρώνουν 22.000 ευρώ τον μήνα. Οχι για αρχιδιαιτητή, αλλά για διαιτητή στην κόντρα ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. Στο ποιος θα έχει το πάνω χέρι στους ορισμούς. Στο ποιος θα προλάβει πρώτος να του δώσει το χαρτάκι. Για τον Κούλα Χασάν ή για τον Βάτσιο. Να του λέει ο ένας, βάλε τον Κομίνη και να τον βάζει. Να του λέει ο άλλος βγάλ’ τον, να τον βγάζει και να διασύρεται. Ιδού λοιπόν που για 22.000 ευρώ τον μήνα, όχι μόνο χατίρια γίνονται αλλά και κωλοτούμπες. Κι επειδή ακριβώς αν ήταν Ελληνας θα του είχανε κρεμάσει κουδούνια, επιλέξανε εισαγωγής. Μπορεί να στοιχίζει κάτι παραπάνω, αλλά τη δουλειά την κάνει.
Χατίρια
Ο ξένος διαιτητής στον τελικό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη και ομολογία ότι ο Περέιρα δεν ορίζει διαιτητές. Χατίρια κάνει. Το χαρτάκι που του δίνουνε κάθε φορά διαβάζει. Η έλευση του Μπορμπαλάν (φωτογραφία) όμως και να συναφή σχόλια έχουν και τη θετική τους πλευρά. Πέσανε δηλαδή οι μάσκες. Βγήκανε συμπεράσματα. Ο Σιδηρόπουλος είναι καλός όταν παίζει τον Ολυμπιακό, αλλά για τον τελικό δεν είναι καλός. Ο Αρετόπουλος είναι καλός όταν παίζει τον Ολυμπιακό, αλλά για τον τελικό δεν είναι καλός. Για τα μεταξύ τους παιχνίδια ΑΕΚ – ΠΑΟΚ, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος κάνει. Εναντίον των άλλων, κανένα πρόβλημα. Να δούμε λοιπόν αν ο μίστερ Περέιρα του χρόνου στο Αρης – ΠΑΟΚ θα ορίσει τον Σιδηρόπουλο, που ήθελε ο ΠΑΟΚ στον τελικό. Και στο Παναθηναϊκός – ΑΕΚ, τον Παπαπέτρου που ήθελε η ΑΕΚ στον τελικό.