Τον περασμένο μήνα μια έντονη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής πήρε φωτιά όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε στα άλλα μέλη και τη Φώφη Γεννηματά πως, με αφορμή μια μεταγενέστερη επίσκεψή του στην Τουρκία, σκοπεύει να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Επισήμως δεν υπήρξε αντίδραση –ανεπισήμως, ωστόσο, οι συνδαιτυμόνες του επέστησαν την προσοχή: εκείνη την περίοδο, μια ακόμα «επίθεση φιλίας» ελάμβανε χώρα από πλευράς Μαξίμου, ενώ Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης είχαν συγκρουστεί για την απόφαση του επικεφαλής του Ποταμιού να συναντήσει τον Τσίπρα χωρίς να ενημερώσει.
Μιας που η επίσκεψη Παπανδρέου στην Τουρκία δεν είχε ακόμα «φιξαριστεί», έπειτα από λίγες μέρες επίμονων παραπολιτικών σχολίων η συζήτηση είχε κοπάσει –για να επανέλθει χθες, όταν από το Γραφείο Πρωθυπουργού άρχισε να διαρρέει πως ο πρώην πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικά ραντεβού, πρώτα με τον ίδιο τον Τσίπρα και ακολούθως με τον Νίκο Κοτζιά.
ΗΤΑΝ ΕΝΗΜΕΡΟΙ. Από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη διαβεβαίωναν πως δεν υπήρξε αιφνιδιασμός, καθώς ο Παπανδρέου είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του από εκείνη τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Οταν διερωτήθηκαν, όμως, για τον χρόνο της συνάντησης, το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού εξήγησε πως η συνάντηση κλείστηκε λόγω της άφιξης του Νίκολα Ντιμιτρόφ στη χώρα. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ζήτησε συνάντηση με τον Παπανδρέου, ο οποίος εκτός από τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής είναι και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Πριν από αυτήν, επομένως, ο πρώην πρωθυπουργός θέλησε να ενημερώσει και να ενημερωθεί από την πολιτική ηγεσία για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ονοματολογικό, αλλά και για μια σειρά εθνικών θεμάτων –ο Παπανδρέου προγραμματίζει μια σειρά ταξιδιών στο εξωτερικό, ανάμεσά τους και εκείνο στην Τουρκία. Την ώρα της μετάβασης στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, οι συνεργάτες του Παπανδρέου επικοινώνησαν και με το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, με σκοπό να υπάρξει ενημέρωση και προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης –αν και έως χθες το βράδυ ραντεβού δεν είχε ακόμα κλειστεί, αυτό ίσως λάβει χώρα αύριο το απόγευμα. «Η εξωτερική πολιτική και ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές για την Ελλάδα απαιτεί πάντα επαγρύπνηση, εγρήγορση, υπευθυνότητα και καθαρές φωνές διεθνώς. Οπως ήδη γνωρίζατε, είχα πει ότι θα επιδιώξω κάποιες επαφές για τα εθνικά μας θέματα και τις διεθνείς εξελίξεις», ανέφερε επί του θέματος ο Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό. «Αν υπάρχει δυνατότητα η χώρα μας να έχει επιτυχίες, να προχωρήσει μπροστά, χρειάζεται όσο γίνεται περισσότερο εθνική συνεννόηση, εθνική γραμμή και συναίνεση. Είναι καθήκον μας όλοι αυτό να υπηρετήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ. Παρότι οι συναντήσεις Παπανδρέου έχουν, όπως ξεκαθαρίζεται, απολύτως θεσμικό χαρακτήρα, η αμηχανία στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο ήταν έκδηλη όχι τόσο για αυτό καθαυτό το περιεχόμενό τους, αλλά για λόγους συμβολισμού. Πριν από μόλις μια εβδομάδα η Γεννηματά πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει «εκλογές τώρα», τραβώντας μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο Κίνημα Αλλαγής και τον ΣΥΡΙΖΑ. Λίγες μέρες μετά, η εκδήλωση του Γιάννη Ραγκούση με σημαντικές παρουσίες εκ του κυβερνώντος κόμματος άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση των μετεκλογικών συνεργασιών. Η κίνηση, ωστόσο, του πρώην πρωθυπουργού να επιδιώξει συνάντηση και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη διασκέδασε τις εντυπώσεις, διαχωρίζοντας τη στάση του από εκείνους που προωθούν στρατηγική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.