Τρεις ημέρες ήταν αρκετές για να χαθεί το αισιόδοξο κλίμα που τα επιτυχημένα stress test των ελληνικών τραπεζών δημιούργησαν. Η αρνητική έκθεση ενός αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου, του Quintessential Capital Management (QCM), για την εισηγμένη εταιρεία Folli Follie την Παρασκευή 4 Μαΐου, αλλά και μια έντονη φημολογία για μια ακόμα αρνητική έκθεση που αφορούσε άλλη εταιρεία ήταν αρκετά για να ρίξουν τον δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο κόκκινο και να δημιουργήσουν συνθήκες ανασφάλειας για το επενδυτικό κοινό.
Οσα διαδραματίστηκαν στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, αλλά και εκτός αυτού, απέδειξαν με τον πλέον περίτρανο τρόπο πόσο ρηχή και ευμετάβλητη είναι η ελληνική αγορά. Μια αγορά που τα σκαμπανεβάσματά της μπορούν να επηρεάσουν και να διαμορφώσουν τις συνθήκες ακόμα και στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, τα οποία σημείωσαν άνοδο, ως απόρροια –σύμφωνα με ορισμένους παράγοντες της αγοράς –του αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον που δείχνει αλλά και είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε φήμες και αρνητικές εκθέσεις, που μένει να αποδειχθεί αν είναι αληθείς, η ελληνική οικονομία ετοιμάζεται το φετινό καλοκαίρι για την έξοδό της στις αγορές και για πολλούς το ερώτημα είναι πόσο έτοιμη είναι για να αποφύγει περιπέτειες.
ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ. Ο κεραυνός που χτύπησε τη μετοχή του ομίλου Folli Follie (FFG) την προπερασμένη Παρασκευή άφησε πίσω του απώλειες που αποτιμώνται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ, καθώς τόσο μειώθηκε η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας μετά τα απανωτά limit down της μετοχής της. Η αρνητική έκθεση του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Quintessential Capital Management για τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας και το μέγεθός της αναφορικά με τα σημεία πώλησης που διαθέτει διεθνώς, προκάλεσαν έναν παροξυσμό ρευστοποιήσεων με την τιμή της μετοχής από τα 15,34 ευρώ την Πέμπτη 3 Μαΐου να καταρρέει στα 9,08 ευρώ μέσα σε μία εβδομάδα.
Η FFG δεν φάνηκε να έχει τα αντανακλαστικά που εμφάνισαν οι μετοχές του Ομίλου Κόκκαλη (Ιντρακόμ, Ιντραλότ, Ιντρακάτ) όταν βρέθηκαν και εκείνες στο στόχαστρο φημολογίας, την περασμένη Τρίτη, για επικείμενη αρνητική έκθεση και εις βάρος τους και κατάφεραν να πετύχουν διόρθωση μέσα στην ίδια συνεδρίαση.
Ακόμα και η στήριξη που της παρείχαν οι βασικοί μέτοχοι της FFG, με τη Fosun International να αυξάνει το ποσοστό της από 13,886% σε 15,007% δεν στάθηκε ικανή να αναστρέψει πλήρως το κλίμα και να μετριάσει τις απώλειες.
Για την FFG οι αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου QCM προκάλεσαν πανικό και τραυμάτισαν τη φήμη της εταιρείας, αλλά και την τιμή των μετοχών της. Ταυτόχρονα όμως έδειξαν ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει καμία σχέση με αυτή άλλων χωρών. Και αυτό διότι η μικρή εμπορευσιμότητα των ελληνικών μετοχών, όπως λένε χρηματιστηριακοί παράγοντες, έναντι άλλων οδηγεί στο να εκδηλώνονται πιο βίαια τέτοια φαινόμενα προκαλώντας αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις που διαπραγματεύονται.
Δεν διστάζουν μάλιστα να αποδώσουν και ευθύνες στις χρηματιστηριακές Αρχές για μειωμένα αντανακλαστικά, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι έλεγχοι που πρέπει να πραγματοποιούνται σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι τόσο ενδελεχείς όσο θα έπρεπε.
Ειδικά για την περίπτωση της Folli Follie, η οποία βρέθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα σε περιδίνηση, τον λόγο πλέον έχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία έχει ζητήσει τεκμηρίωση των καταγγελλόμενων από το αμερικανικό επενδυτικό κεφαλαίο QCM, αλλά και στοιχεία από την ελληνική εισηγμένη εταιρεία που να αντικρούουν όσα η έκθεση των Αμερικανών αναφέρει. Παράλληλα ο ανεξάρτητος ελεγκτής και συγκεκριμένα η εταιρεία EY, η οποία προσελήφθη από τη διοίκηση της FFG για να διενεργήσει εκ νέου έλεγχο στα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, σύντομα θα αποδείξει ποια πλευρά έχει δίκιο.
«ΑΔΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ». Ο διευθύνων σύμβουλος της FFG Tζώρτζης Κουτσολιούτσος με δηλώσεις του χαρακτήρισε όσα εξελίσσονται «αποτέλεσμα της άδικης επίθεσης που δέχεται το brand Folli Follie και κατ’ επέκταση ο Ομιλος FF Group από ομάδα κερδοσκόπων, οι οποίοι βάσει οργανωμένου σχεδίου επέφεραν πλήγμα και ζημία στον Ομιλο και στους μετόχους του, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη». Μάλιστα από την περασμένη Κυριακή η εταιρεία συνεργάζεται με τις αρμόδιες χρηματιστηριακές Αρχές για να παράσχει όλες τις αναγκαίες διευκρινίσεις αναφορικά με όσα το ξένο fund καταλογίζει στην έκθεσή του, ενώ τόνισε ότι προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Επίσης παρέχει στο επενδυτικό κοινό πλήρη και αναλυτική ενημέρωση από την οποία, όπως δηλώνει, «θα προκύπτει πόσο αβάσιμοι είναι οι ισχυρισμοί που έγιναν σημαία στην επίμαχη έκθεση».
Το χρονικό της κρίσης
Οπως οι δημιουργοί της παραδέχονται, η Folli Follie ξεκίνησε σε μια στιγμή δημιουργικής τρέλας το 1982 από την Καίτη και τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο. Το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος στην οδό Σόλωνος και η πορεία που ακολούθησε άλλαξαν πολλά στην απαιτητική ελληνική αγορά κοσμημάτων. Στα τριάντα έξι χρόνια που ακολούθησαν η εταιρεία Folli Follie από την οδό Σόλωνος ταξίδεψε σε περισσότερες από 30 χώρες, σχεδιάζοντας, κατασκευάζοντας και διανέμοντας κοσμήματα, ρολόγια, αξεσουάρ μόδας και έχοντας παρουσία σε 587 σημεία διεθνώς. Η αρνητική έκθεση της προπερασμένης Παρασκευής 4 Μαΐου, που δημοσιοποίησε το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Quintessential Capital Management, έπληξε την εικόνα μιας ελληνικής εταιρείας, η πορεία της οποίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί success story.
Το QCM με την έκθεσή του αμφισβήτησε τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας σε ό,τι αφορά το δίκτυο καταστημάτων αλλά και τα οικονομικά στοιχεία της, την ψηφιακή παρουσία της, την οποία χαρακτήριζε περιορισμένη για το μέγεθός της, τον κύκλο εργασιών που προέρχεται από την αγορά της Ασίας, ακόμα και την αξιοπιστία των ορκωτών ελεγκτών της εταιρείας. Αποτέλεσμα, η κατάρρευση της μετοχής της FFG. Ακολούθησαν ανακοινώσεις από την ελληνική εταιρεία στις οποίες παρέθεσε στοιχεία με στόχο να αντικρούσει τις αναφορές του fund.
επιθεσεις. Ωστόσο το πλήγμα από την αρνητική δημοσιότητα είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της μετοχής της. Τις ημέρες που ακολούθησαν το QCM συνέχισε τις επιθέσεις του, επικεντρώνοντας τις καταγγελίες του κυρίως στα σημεία πώλησης της εταιρείας ανά τον κόσμο, αμφισβητώντας ακόμα και τη λίστα που η διοίκηση της FFG δημοσιοποίησε. Σε όλα αυτά προστέθηκε και η παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία ζήτησε πρόσθετο ανεξάρτητο έλεγχο στοιχείων των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεών της για τη χρήση 2017 με σαφές χρονοδιάγραμμα, ενώ από το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο αναλυτική επεξήγηση των επιχειρημάτων που παραθέτει στην έκθεσή του για την εισηγμένη εταιρεία. Από την πλευρά της FFG την περασμένη Τετάρτη ορίστηκε ανεξάρτητος ελεγκτής η ΕΥ, ενώ δόθηκαν στις χρηματιστηριακές Αρχές και στο επενδυτικό κοινό μέσω ανακοινώσεων επιπλέον στοιχεία. Πλέον οι Αρχές περιμένουν και την τεκμηρίωση όσων το QCM καταλογίζει στην ελληνική εισηγμένη εταιρεία για να κρίνει την ορθότητά τους.