Στη Μεγάλη Βρετανία ο Τύπος χωρίζεται από μια νοητή γραμμή σε βασιλικό και δημοκρατικό. Στα έντυπα της δημοκρατικής πλευράς η βρετανική βασιλική οικογένεια χαρακτηρίζεται συχνά ως «η Εταιρεία». Η πατρότητα του όρου ανήκει στον δούκα του Εδιμβούργου, τον σύζυγο της Ελισάβετ, που συνηθίζει να αποκαλεί την οικογένειά του έτσι. Γιατί όχι; Εξάλλου, όλες οι κινήσεις των μελών της είναι μελετημένες μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια –όπως στις μεγάλες επιχειρηματικές φίρμες. Οποιος έχει την παραμικρή αμφιβολία για το πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το «σχόλιο» των βρετανικών δημοκρατικών μίντια, μπορεί απλά να αναλογιστεί τη συμβολική διάσταση της χθεσινής παρουσίας στην Αθήνα του Καρόλου και της Καμίλα.
Η μέρα των γαλαζοαίματων ξεκίνησε με συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και συνεχίστηκε με ένα λουτρό στον λαό. Για την ακρίβεια, στους χίπστερ κοινούς θνητούς, αφού πρίγκιπας της Ουαλίας και δούκισσα της Κορνουάλης βρέθηκαν στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης. Για περατζάδα και καφέ. Ο διάδοχος του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου αγόρασε κουλούρι από πλανόδιο, ήπιε το φρέντο του χωρίς καλαμάκι –οικολόγος γαρ –και μαζί με τη συμβία του δοκίμασαν λουκουμάδες. Αν κάτι έχουν μάθει καλά, λοιπόν, οι εκπρόσωποι της βρετανικής μοναρχίας είναι πώς να δημιουργούν ειδήσεις και κυρίως πώς να πλασάρουν την εικόνα ενός θεσμού αιώνων που προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής. Εξού και στον επίσημο λογαριασμό τους στο Τwitter ανέβασαν και τις απαραίτητες τουριστικές φωτογραφίες, σαν εκείνη του ροζ νεοκλασικού του Τσίλλερ, από την αθηναϊκή πλατεία.
Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν υποδύονται με άνεση και τον πατροπαράδοτο ρόλο τους. Εκείνο του εκπροσώπου μιας πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας που έχει γαλουχήσει τον συλλογικό της εαυτό στη θάλασσα. Μια ματιά στο φωτογραφικό ενσταντανέ από την επίσκεψή του στο θωρηκτό «Αβέρωφ» όπου συνομιλεί με τον Πάνο Καμμένο ακριβώς κάτω από το στέμμα που υπάρχει πάνω από το όνομα του πλοίου στην πλώρη, το αποδεικνύει. Οπως και τα στιγμιότυπα από την επίσκεψη στην τριήρη «Ολυμπίας» που βρίσκεται στο Φάληρο, όπου κατέφθασε από τον Πειραιά με την ακταιωρό του βρετανικού πολεμικού ναυτικού «HMC Valiant» –πλοίο που λαμβάνει μέρος στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο. Είχε προηγηθεί και μια επίσκεψη στο βρετανικό πολεμικό πλοίο «HMS Echo», που επίσης συμμετέχει στηνατοϊκή δύναμη περιπολίας στο Αιγαίο. Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας της τριήμερης επίσκεψης του πριγκιπικού ζεύγους έκλεισε στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου διεξαγόταν συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το Βρετανικό Συμβούλιο και η βρετανική πρεσβεία στη χώρα μας για τη διασυνοριακή τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και τις πιθανές επιπτώσεις του Brexit. Εύλογο. Για τα μέλη της «Εταιρείας», άλλωστε, τα πάντα είναι μπίζνες. Και για τη Μεγάλη Βρετανία τα ακαδημαϊκά της ιδρύματα είναι η βαριά της βιομηχανία.