Σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στην ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης στέλνει μέσω αποκλειστικής παρέμβασής του στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την άφιξη του κουαρτέτου στην Αθήνα. Παράλληλα ο ευρωπαίος αξιωματούχος, και υπεύθυνος για το ευρώ, τονίζει την αναγκαιότητα για συνεχή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων μετά τη λήξη του προγράμματος, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
«Πιστεύω ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν τον ίδιο πολιτικό στόχο, ο οποίος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο. Φυσικά, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι μια ευαίσθητη άσκηση, αλλά είναι απολύτως εφικτή υπό τον όρο ότι όλες οι πλευρές θα επιδείξουν ευθύνη. Από την ελληνική πλευρά αυτό σημαίνει να συνεχίσει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και των υγιών δημοσιονομικών πολιτικών. Θα πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση, η οποία θα ενισχύσει επιπλέον την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία» δηλώνει ο Ντομπρόβσκις, ο οποίος πάντως με τη δήλωσή του αυτή αφήνει αιχμές όχι μόνο προς την κυβέρνηση για το κλίμα παροχολογίας που καλλιεργείται στην Ελλάδα αλλά και προς το Βερολίνο που τηρεί άκαμπτη στάση στο θέμα του χρέους.
Κατά τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα στην ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, που αποτελεί έναν από τους τέσσερις βασικούς παράγοντες για να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα και να επανακτήσει η χώρα πρόσβαση στις αγορές τον Αύγουστο. Με τον ρυθμό υλοποίησης των 88 προαπαιτουμένων της αξιολόγησης να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, στις Βρυξέλλες ανησυχούν, καθώς αυτή τη φορά δεν υπάρχουν περιθώρια παράτασης, καθώς μιλάμε για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση. Παράλληλα, θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα έδινε αρνητικό μήνυμα προς τις αγορές, καθώς απομένουν δύο μήνες μέχρι την 21η Ιουνίου, οπότε επιδιώκεται να επιτευχθεί συνολική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα.
Αλλωστε οι εκπρόσωποι των δανειστών που φτάνουν τη Δευτέρα στην Αθήνα έχουν πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων, ενώ αναμένεται ότι θα είναι ιδιαίτερα έντονες οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών (Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ),Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Οι καθυστερήσεις έχουν ήδη οδηγήσει τους θεσμούς στην εκτίμηση ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποια προαπαιτούμενα, ίσως γύρω στα δέκα με δώδεκα, να «μεταφερθούν» ως μέτρα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης μετά τον Αύγουστο.
Αλλά και το κλίμα παροχολογίας, που βρίσκεται εν εξελίξει με ορισμένους υπουργούς να δίνουν υποσχέσεις, δεν συνάδει με τη γενικότερη επιδίωξη των δανειστών να υπάρξει δέσμευση της Ελλάδας για αποφυγή πισωγυρισμάτων σε μη βιώσιμες πολιτικές και για παραμονή στον δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της υλοποίησης μεταρρυθμιστικών πολιτικών κατά τη μεταπρογραμματική περίοδο. Υπό το πρίσμα αυτό δεν είναι τυχαίο ότι ο Ντομπρόβσκις θέτει ως προϋπόθεση να επιδείξουν όλες οι πλευρές ευθύνη. Τονίζοντας, εξάλλου, την ανάγκη η ελληνική πλευρά να συνεχίσει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και των υγιών δημοσιονομικών πολιτικών, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπενθυμίζει ότι και μετά τα προγράμματα η Ελλάδα θα βρεθεί στο πλαίσιο ενός αυστηρού μεταμνημονιακού πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας.
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν «δείχνει» προς τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με το «ολιστικό» σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης, για το οποίο οι θεσμοί διατηρούν επιφυλάξεις και επιβεβαιώνει τις προσπάθειες που γίνονται για να βελτιωθεί το κυβερνητικό σχέδιο. Τονίζει την ανάγκη να αναλάβει η Ελλάδα την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων στη μεταμνημονιακή εποχή. «Οπως πάντα, η Επιτροπή στηρίζει την Ελλάδα στις προσπάθειές της όποτε και όπου μπορεί. Συνεχίζεται επίσης η δουλειά για την τελειοποίηση και την οριστικοποίηση της ελληνικής στρατηγικής ανάπτυξης και είναι σημαντικό η στρατηγική αυτή να είναι ελληνικής ιδιοκτησίας και να κατευθύνεται από την Ελλάδα» δηλώνει ο ευρωπαίος αξιωματούχος τρεις μήνες πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, σε μια ακόμη προσπάθεια να επαναλάβει την ανάγκη να αποφύγει η Ελλάδα να επιστρέψει σε μη βιώσιμες πολιτικές του παρελθόντος.
Σχετικά με το ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία. «Συνεχίζεται επίσης η δουλειά με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας σε δέσμη δεσμεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, εντός της περιμέτρου που έχει ορίσει το Eurogroup». Φρόντισε όμως νωρίτερα να τονίσει την αναγκαιότητα για συνεχή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και για την τήρηση υγιών δημοσιονομικών στόχων μετά τη λήξη του προγράμματος, παράμετροι που βρίσκονται στο επίκεντρο της γερμανικής γραμμής για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους και ειδικότερα τον τρόπο εφαρμογής του γαλλικού μηχανισμού. Η Γερμανία είναι αντίθετη στην αυτόματη εφαρμογή του γαλλικού μηχανισμού, ζητώντας να ενεργοποιείται ο μηχανισμός μόνο υπό την προϋπόθεση εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και τήρησης δημοσιονομικών στόχων εκ μέρους της Ελλάδας.
«Οπως είπα, πολλή δουλειά βρίσκεται σε εξέλιξη και μπορούμε να επιτύχουμε τον γενικό μας στόχο, δουλεύοντας στα εναπομείναντα ζητήματα με αποφασιστικότητα, δέσμευση και καθαρό μυαλό» κατέληξε ο Ντομπρόβσκις.