«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκυβερνούσε με τους ΑΝΕΛ, η συνομιλία θα ήταν πιο εύκολη. Δυστυχώς τώρα δεν μπορεί να γίνει τίποτα» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός σχετικά με την πρόσφατη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις συνεργασίες του Κινήματος Αλλαγής. «Οι 210.000 άνθρωποι εξέλεξαν πρόεδρο που πρέπει να ασκεί καθήκοντα προέδρου» αναφέρει με αφορμή την παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά, τονίζοντας πως «η αρχηγός του Κινήματος πρέπει να είναι στην ουσία η κεφαλή των Κοινοβουλευτικών Ομάδων».
Η παρουσία σας στην εκδήλωση του Γιάννη Ραγκούση σημαίνει ότι βλέπετε θετικά μια συνεργασία του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Προσέξτε. Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε κατακόρυφα το ποσοστό του όταν εξελέγη πρώτο κόμμα. Η κύρια δύναμή του είναι οι άνθρωποι που επανειλημμένα στήριξαν στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ, εκείνοι που πίστεψαν ότι υπήρχε ένας άλλος δρόμος εκτός από τον δρόμο του πρώτου Μνημονίου και σήμερα προβληματίζονται για το τι θα πράξουν. Το πρώτο κόμμα, λοιπόν, με το οποίο το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να μιλήσει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά, την πρωτοβουλία πρέπει να την έχει το ισχυρότερο κοινοβουλευτικά κόμμα, δηλαδή ο Πρωθυπουργός, ο οποίος οφείλει να καλέσει τη Φώφη Γεννηματά να μιλήσουν και να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα. Με άλλα λόγια, η πρώτη υποχρέωση ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής είναι να μιλάνε μεταξύ τους –εάν βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκυβερνούσε με τους ΑΝΕΛ, η συνομιλία θα ήταν πιο εύκολη. Δυστυχώς τώρα δεν μπορεί να γίνει τίποτα.
Ο λαϊκισμός της κυβέρνησης σας ενοχλεί;
Ο λαϊκισμός είναι, δυστυχώς, χαρακτηριστικό όλων των πολιτικών κομμάτων των τελευταίων δεκαετιών, με τη διαφορά ότι άλλοι είναι περισσότερο και άλλοι λιγότερο λαϊκιστικές. Ο κόσμος έχει δυστυχώς συνηθίσει και του αρέσει ο λαϊκισμός. Μιλάμε για φαινόμενο που δεν έχει να κάνει με τη μία ή την άλλη κυβέρνηση. Ο λαϊκισμός γενικώς μ’ ενοχλεί.
Πιστεύετε όμως ότι ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί προοδευτική πολιτική;
Ο ίδιος, όταν ρωτήθηκε στη Βουλή, χρησιμοποίησε τη λέξη «αυταπατήθηκα». Το «αυταπατήθηκα» σημαίνει λάθος, που όμως έβλαψε οικονομικά τη χώρα. Πίστευε, δηλαδή, άλλα πράγματα που τελικά δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν. Αυτό ήταν το πρώτο εξάμηνο και το τίμημα ήταν το τρίτο Μνημόνιο. Η ανωριμότητα του πολιτικού μας συστήματος, ειδικά σε σχέση με την ωριμότητα του συστήματος των άλλων χωρών που χρεοκόπησαν, και ιδίως της Κύπρου, μας έφερε εδώ που είμαστε.
Αποκλείετε, επομένως, μια συνεργασία με τη ΝΔ;
Οχι. Η Ελλάδα δεν θα χαθεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνήσει με το Κίνημα Αλλαγής. Εάν χρειαστεί ισχυρή κυβέρνηση που δεν προκύπτει διαφορετικά, τότε θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση –όπως όμως το συζήτησε το SPD στη Γερμανία, όχι όπως την πρώτη φορά που συνεργαστήκαμε με τη ΝΔ. Οχι, δηλαδή, συμφωνία κορυφής, αλλά προγραμματική συμφωνία εβδομάδων ή μηνών, που να εγκριθεί από τα όργανα της βάσης του κόμματος. Εάν αυτό είχε γίνει και το 2012, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θα είχαν καταλάβει τι συνέβαινε στη συγκυβέρνηση.
Ποια είναι η γνώμη σας για την απλή αναλογική;
Απλή αναλογική σημαίνει συμφωνία κομμάτων προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση. Προτού εφαρμοστεί, θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος το είδος αυτής της συμφωνίας για να ξέρει τι θα ψηφίσει. Ομως μια μετεκλογική προσπάθεια συμφωνίας μπορεί να οδηγήσει σε ακυβερνησία. Μια αδύναμη κυβέρνηση σημαίνει επενδυτική αναξιοπιστία και εκ νέου κίνδυνο χρεοκοπίας. Θα με ρωτήσετε, γιατί αυτό το μοντέλο δούλεψε στην Ιταλία; Μα γιατί ο διοικητικός μηχανισμός είναι διαφορετικός.
Πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα πορεία του νέου φορέα;
Δεν είμαι ικανοποιημένος. Και φυσικά αυτό ουδόλως αφορά την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής. Αφορά όλους τους άλλους. Αποφασίστηκε ότι μόνο τυπικά θα υπάρχουν δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες, όμως στην ουσία θα υπάρχει μία και η πρόεδρος του κόμματος θα την εκπροσωπεί. Κανείς δεν εξέλεξε Πολιτικό Συμβούλιο ή άλλα όργανα. Στη Βουλή βλέπουμε πως υπάρχουν δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν συμφωνούν πάντα σε όλα. Ο κόσμος ψήφισε αρχηγό, στήθηκε στις κάλπες και δημιούργησε ένα δυναμικό ρεύμα, το οποίο πρέπει να μετατρέψει τη βάση του κόμματος στα πρότυπα του Εργατικού Κόμματος ή του SPD. Η αρχηγός του Κινήματος πρέπει να είναι στην ουσία η κεφαλή των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.
Εσείς, όμως, στηρίξατε τη Φώφη Γεννηματά.
Βεβαίως, φανερά. Κι αυτό γιατί πιστεύω ότι μπορεί να είναι ο ενωτικός κρίκος των υπολοίπων. Υπάρχει όμως η βασική προϋπόθεση: πρέπει να λειτουργήσουν τα όργανα, δηλαδή η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Κεντρική Επιτροπή. Πρέπει απαραιτήτως να οργανωθεί δημοκρατικά η βάση του κόμματος.
Πώς σχολιάζετε τις συναντήσεις μελών του Πολιτικού Συμβουλίου με τον Πρωθυπουργό;
Οι 210.000 άνθρωποι που πλήρωσαν και ψήφισαν με κακές καιρικές συνθήκες, εξέλεξαν πρόεδρο που πρέπει να ασκεί καθήκοντα προέδρου. Κατά συνέπεια, ούτε οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες πρέπει να διαφοροποιούνται ούτε οι επικεφαλής των συνιστωσών πρέπει να θεωρούν τον εαυτό τους αρχηγό. Αυτή είναι η ετυμηγορία του κόσμου που ψήφισε και που πρέπει να τη σεβαστούν όλοι, διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος να συμμετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής.
Τι σημαίνει η αντίδραση του Σταύρου Θεοδωράκη στην παρέμβαση Γεννηματά;
Ο οποιοσδήποτε, και συγκεκριμένα ο Σταύρος Θεοδωράκης, εάν δεν αποδέχεται την εντολή της βάσης, θέτει ο ίδιος τον εαυτό του εκτός του Κινήματος.