Διαφωνώ με τον τίτλο του αφιερώματος! Δεν είναι η Κεντροαριστερά που βρίσκεται σε σταυροδρόμι.

Είναι η χώρα που βρίσκεται μετέωρη κι αμήχανη σε σταυροδρόμι, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Είναι η κοινωνία ολόκληρη, οι άνθρωποι με τα προβλήματα και τις αγωνίες τους που βρίσκονται εκεί, στο σταυροδρόμι, καθηλωμένοι κι αναρωτιούνται ποια κατεύθυνση ν’ ακολουθήσουν τελικά για ν’ αλλάξει η ζωή τους, για να σταματήσει να μειώνεται η σύνταξή τους, για να βρει δουλειά το παιδί τους, για να μη χαθεί το σπίτι τους.

Και ρωτούν όλοι –είτε από αγνό ενδιαφέρον πραγματικό, είτε από διάθεση, κάποιοι, να μας φέρουν σε δύσκολη (έτσι νομίζουν!) θέση «τι θα κάνει το Κίνημα Αλλαγής, με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει;».

Το Κίνημα Αλλαγής «με κανέναν δεν θα πάει και κανέναν δεν θα αφήσει» γιατί πολύ απλά έχει αυτοδύναμη πορεία, αυτόνομο πολιτικό ρόλο και κυρίως υψηλότατο αίσθημα ευθύνης, έτσι ώστε να έχει συνειδητοποιήσει ότι για να βγει η χώρα απ’ το σταυροδρόμι και την κρίση ακολουθώντας την σωστή κατεύθυνση, θα πρέπει –όταν έρθει η ώρα –να προηγηθεί συζήτηση με όλους και δέσμευση όλων στη βάση μιας προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας.

Οι προτάσεις μας –απαντήσεις στα αιτήματα της ίδιας της ζωής –είναι εδώ:

–ελάφρυνση του χρέους χωρίς άλλες δεσμεύσεις

–ανεξαρτησία και επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης

–αλλαγή και σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος

–διασφάλιση κατώτατου μισθού στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

–κατώτερη εγγυημένη σύνταξη € 500

–επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας

–προγράμματα ανάπτυξης και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων

–στήριξη των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων που άντεξαν στα χρόνια της κρίσης, αντιμετώπιση της φτώχειας με συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής συνοχής και όχι με εποχιακούς μποναμάδες.

Ετσι, λοιπόν, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ που αρχικά «έκανε αντίσταση» στις … πλατείες και μετά έκανε «πρόβες αριστερής διακυβέρνησης» που κόστισαν στον κόσμο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όσο και η Νέα Δημοκρατία που φόρτωσε χρέη στη χώρα την περίοδο 2004-09 και μετά «έπαιζε καθυστέρηση» με τα Ζάππεια (ενώ το ΠΑΣΟΚ πάλευε να κρατήσει τη χώρα όρθια εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης) θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους την επομένη των εκλογών.

Η Φώφη Γεννηματά το είπε ξεκάθαρα στο ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής: «Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μιαν ακόμη συγκυριακή σύμπραξη κομμάτων με μία στείρα λογιστική λογική τού «δεν βγαίνουν τα κουκιά». Η χώρα έχει ανάγκη από μια ειλικρινή, ιστορικά υπεύθυνη και συνεπή συμφωνία πάνω σε ένα στέρεο προγραμματικό πλαίσιο που θα στοχεύει στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας με όρους δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης». Ρώτησε ευθέως ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία «είστε διατεθειμένοι να συμβάλετε στην πολιτική σταθερότητα στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας;».

…Ακόμη περιμένουμε απαντήσεις.