Οι συσκέψεις σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου ολοκληρώθηκαν, οι αποφάσεις έχουν ληφθεί. Λίαν συντόμως, ακόμη κι εντός του Μαΐου, θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία, μέσα από την τριχοτόμηση της Β’ Αθήνας αλλά και τη διχοτόμηση του πάλαι ποτέ Υπολοίπου Αττικής. Ο Πάνος Σκουρλέτης έλαβε από τον Αλέξη Τσίπρα εντολές για άμεσες κινήσεις, ακριβέστερα πήρε το πράσινο φως για τις δικές του εισηγήσεις. Τα υπόλοιπα θα κριθούν στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ο Τσίπρας θα περιμένει ακόμη μία φορά τη Φώφη Γεννηματά.
Παράλληλα με τους χωροτακτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τις αλλαγές, στο Μαξίμου έχουν ολοκληρώσει και την καταμέτρηση των βουλευτών. Η Β’ Αθήνας διαχωρίζεται σε Νότια, Βόρεια και Δυτική, η Περιφέρεια Αττικής σε Ανατολική και Δυτική, αλλά 200 βουλευτές για να εγκρίνουν την άμεση εφαρμογή της κατάτμησης δεν υπάρχουν. Ακόμη κι αν το Κίνημα Αλλαγής υπερψηφίσει, αυτή τη φορά –σε αντίθεση με την ψηφοφορία για την απλή αναλογική –θα αντιταχθούν το ΚΚΕ και το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη. Προοπτική συμπόρευσης με τη ΝΔ για τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν διαφαίνεται, όχι μόνο γιατί η Πειραιώς αποκλείει κατηγορηματικά κάθε στήριξη στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως καταγράφηκε και με το νομοσχέδιο για τις υιοθεσίες και την αναδοχή, αλλά κι επειδή στο Μαξίμου δεν επιθυμούν να σπάσουν οι διαχωριστικές γραμμές και το κλίμα πόλωσης με την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Τσίπρας θέλει να σηκώσει το έργο του μεταρρυθμιστή –με τον Μητσοτάκη, απέναντι σε κάθε αλλαγή, να δείχνει αναχρονιστικός.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει, έστω κι αν γνωρίζει προκαταβολικά ότι και αυτή η διάταξη θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Ο βασικότερος λόγος, ωστόσο, είναι η δοκιμασία της Κεντροαριστεράς, η οποία θα γίνεται όλο και πιο έντονη όσο θα πλησιάζουν οι κάλπες. Είναι άλλο ένα ζήτημα που έχει κληθεί να επεξεργαστεί ο Σκουρλέτης. Στη βάση αυτού του σχεδιασμού, δε, η κατάτμηση των δύο εκλογικών περιφερειών θα έρθει μόνη στη Βουλή –κίνηση για επαναφορά της απλής αναλογικής δεν θα γίνει. Πρωτίστως για να μη βρει αφορμή και υψώσει αναχώματα η Γεννηματά. Στην πραγματικότητα, ο υπουργός Εσωτερικών έχει αναλάβει αποστολή: θα επιδιώξει να λειάνει το έδαφος με την Κεντροαριστερά, συνηγορώντας υπέρ ενός διαλόγου με το Κίνημα Αλλαγής χωρίς προαπαιτούμενα και υποσχέσεις. Η βελτίωση του κλίματος στον άξονα Κουμουνδούρου – Χαριλάου Τρικούπη είναι υπεραρκετή σε αυτήν τη φάση για τις επιδιώξεις του Τσίπρα. Ο κοινός ζωτικός χώρος και τα κοινά ιδεολογικά σημεία δεν αναδεικνύονται συμπτωματικά από τον Σκουρλέτη, όπως δεν είναι τυχαίο και το σιγοντάρισμα σε κάθε φωνή που υποδεικνύει την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής.
Οι παράλληλες διαβεβαιώσεις ότι η συνεργασία του Τσίπρα με τον Καμμένο έχει ημερομηνία λήξης στις εκλογές, επίσης διευκολύνουν και υπηρετούν αυτόν τον σχεδιασμό.
Η προετοιμασία του κατάλληλου εκλογικού περιβάλλοντος είναι η βασική αποστολή του Σκουρλέτη, έστω κι αν η ημερομηνία των εκλογών θα κριθεί από τους δανειστές. Ο υπουργός έχει ήδη φροντίσει να διαμορφώσει το πλαίσιο που θα επιτρέπει να στηθεί άλλη μία κάλπη «εκτόνωσης» δίπλα στις εθνικές εκλογές, είτε γίνουν το προσεχές φθινόπωρο είτε τον Μάιο του 2019 είτε ακόμη και στον καταληκτικό σταθμό της 13ης Οκτωβρίου της επόμενης χρονιάς. Μια βραχυκυκλωμένη Κεντροαριστερά που δεν θα μπορούσε εκείνη την ώρα να συμβάλει σε κυβερνητικές λύσεις και στη διέξοδο από ένα σκηνικό ακυβερνησίας θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη –οδηγώντας εκ νέου στις κάλπες. Ο Τσίπρας και ο Σκουρλέτης, άλλωστε, βλέπουν ήδη στις μεθεπόμενες εκλογές, όπως και οι διατάξεις που φέρνουν στη Βουλή.