Για πρώτη φορά από όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποφάσισε να κλείσει τη Βουλή και να επαναφέρει τα θερινά τμήματα. Προφανής στόχος της είναι να περάσει με διαδικασίες φαστ τρακ μια σειρά από κρίσιμα και δύσκολα νομοσχέδια εν μέσω καλοκαιριού.
Τον Αύγουστο του 2015 η κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστερά έφερε στην Βουλή το τρίτο μνημόνιο. Το καλοκαίρι του 2016 η Βουλή έμεινε ανοικτή για να περάσει η κυβέρνηση μια σειρά απο προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Ήταν η εποχή που το Μέγαρο Μαξίμου διεμύνηυε πως προέχει η επανεκίνηση της οικονομίας κι όχι οι καλοκαιρινές διακοπές των βουλευτών. Πέρυσι, το καλοκαίρι του 2017, ο Νίκος Βούτσης τόνιζε με νόημα πως η Βουλή κλείνει μόνο εφόσον προκυρηχθούν εκλογές θέλοντας έτσι να περάσει το μήνυμα της πολιτικής σταθερότητας. Αντίθετα, φέτος ο Πρόεδρος της Βουλής με πρόσχημα τις εργασίες αποκατάστασης στην αίθουσα της Ολομέλειας, επαναφέρει τα θερινά τμήματα θέλοντας να περάσει το μήνυμα της επιστροφής στην κοινοβουλευτική κανονικότητα.
Βασική επιδίωξη των κυβερνητικών στελεχών είναι να περάσουν από την Βουλή τα τελευταία προαπαιτούμενα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι το Γιούρογκρου της 21ης Ιουνίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ο κύριος κορμός από τα 88 προαπαιτούμενα που έχουν θέσει οι θεσμοί. Ωστόσο η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να απαιτηθεί περισσότερος χρόνος και η έγκριση του Γιούρογκρουπ του Ιουλίου σε περίπτωση που υπάρξουν εκκρεμή ζητήματα στην διαπραγμάτευση.
Έτσι, υπό τον φόβο των εσωκομματικών διαφοροποιήσεων η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να περάσει απο την Βουλή μνημονιακά μέτρα με την νομιμοποίηση μόλις 40 βουλευτών όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.
Σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Κανονισμού, το κάθε ένα από τα τρία θερινά τμήματα απαρτίζεται από 100 βουλευτές και για τη λήψη απόφασης χρειάζεται η πλειοψηφία των παρόντων «η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των μελών του». Δηλαδή ακόμα και με 40 βουλευτές μπορεί η κυβέρνηση να εγκρίνει νομοσχέδιο.
Το κυριότερο όμως είναι ότι υπάρχει η σχετική πρόβλεψη και στα θερινά τμήματα παρέχεται η δυνατότητα αντικατάστασης των διαφωνούντων “ανταρτών” βουλευτών με άλλους σαφώς πιο πρόθυμους. Στο κυβερνητικό επιτελείο επέλεξαν αυτή τη λύση μπροστά στο φόβο να υπάρξουν “ατυχήματα” κατά τη νομοθέτηση καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ήδη “κόπωση” από τα μνημονιακά μέτρα και εμφανίζει σημάδια αποσυσπείρωσης.
Στους διαδρόμους της Βουλής, αποτελεί κοινή πεποίθηση στα πηγαδάκια των βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το κλείσιμο της Βουλής εμπίπτει στο γενικότερο σχεδιασμό της για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό οι περισσότεροι υποδέχθηκαν θετικά το κλείσιμο της Βουλής προκειμένου να εξορμήσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες.