Στους τελικούς Κυπέλλου το κίνητρο είναι πασιφανές. Σε κοινή θέα είθισται να τοποθετείται το τρόπαιο κατά την είσοδο των ποδοσφαιριστών στον αγωνιστικό χώρο. Είναι εξαρχής ορατό το αντικείμενο του πόθου. Η γυαλιστερή κούπα που στο τέλος της βραδιάς καθρεφτίζει στιγμές δόξας.
Για χάρη της μόχθησαν αναρίθμητοι παίκτες και προπονητές. Αλλοι ματαιοπονούσαν, άλλοι άφησαν το αποτύπωμά τους και εξασφάλισαν την υστεροφημία τους. Ιδού λοιπόν ορισμένα ανεξίτηλα ρεκόρ από τους προηγούμενους 73 τελικούς (σημειωτέον δεν συνυπολογίζονται στην καταμέτρηση οι δύο χρονιές, 1964 και 1966, κατά τις οποίες η ΑΕΚ στέφθηκε κυπελλούχος άνευ τελικού).
Ο πολυνίκης Ολυμπιακός. Συνολικά 11 ομάδες έχουν κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδος με τον Ολυμπιακό να είναι ο πολυνίκης του θεσμού. Οι Ερυθρόλευκοι σήκωσαν 27 φορές την κούπα και έπονται Παναθηναϊκός (18), ΑΕΚ (15), ΠΑΟΚ (5), Λάρισα (2), Πανιώνιος (2), Αρης (1), Ηρακλής (1), ΟΦΗ (1), Καστοριά (1) και Εθνικός (1).
Ο «θαμώνας» Μπέμπης. Ο αείμνηστος Θανάσης Μπέμπης ήταν ο «θαμώνας» των τελικών με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Είχε συνολικά 10 παρουσίες (χωρίς να συνυπολογίζονται οι επαναληπτικοί της ίδιας σεζόν) και κέρδισε τους 8. Μία φορά ηττήθηκε (2-1 από την ΑΕΚ το 1955-56), ενώ συμμετείχε και στον τελικό του 1962 (κόντρα στον Παναθηναϊκό) που διεκόπη δίχως να επαναληφθεί.
Ο τοπ σκόρερ Σιδέρης. Ο Γιώργος Σιδέρης κατέχει ένα διπλό ρεκόρ παραγωγικότητας στο θεσμό. Αφενός είναι ο αρχισκόρερ στην ιστορία του Κυπέλλου με 73 γκολ και αφετέρου φιγουράρει ως τοπ σκόρερ των τελικών κουνώντας πλεκτό έξι φορές με τη φανέλα του Ολυμπιακού (σημείωσε δύο τέρματα το 1961 και από ένα το 1960, 1963, 1965, 1969). Από πέντε γκολ πέτυχαν δύο ακόμη Ερυθρόλευκοι, οι Γιώργος Δαρίβας, Κώστας Πολυχρονίου, αλλά και ο Δημήτρης Σαραβάκος με τη φανέλα του Παναθηναϊκού.
Τα πέντε χατ τρικ. Πέντε ποδοσφαιριστές κατάφεραν να πετύχουν χατ τρικ σε τελικό: Ο Μάρκους Μπεργκ στο 4-1 του Παναθηναϊκού κόντρα στον ΠΑΟΚ το 2014, ο Βασίλης Τσιάρτας στο 7-1 της ΑΕΚ απέναντι στον Απόλλωνα Σμύρνης το 1996, ο Τάκης Τσιρώνης στο 5-2 της Καστοριάς με αντίπαλο τον Ηρακλή το 1980, ο Γιάννης Βάζος στο 5-0 του Ολυμπιακού κόντρα στον Ηρακλή το 1947 και ο Νίκος Κίτσος στην ήττα 5-3 του Αρη απέναντι στην ΑΕΚ το 1931.
Ο συλλέκτης Χέλμης. Ο Γιάννης Χέλμης κατέκτησε τέσσερα διαδοχικά Κύπελλα αποτελώντας τεχνικό δίδυμο με τον αδερφό του Βαγγέλη στον Ολυμπιακό (1951, 1952, 1953, 1954), αλλά πρόσθεσε ένα ακόμη στο ενεργητικό του (το οποίο κάνει τη διαφορά) το 1963 σε σόλο καριέρα. Στις τέσσερις κατακτήσεις σταμάτησε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, αλλά με τρεις διαφορετικές ομάδες (ΑΕΚ, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ).
Ο «πολύχρωμος» Σαργκάνης. Ο Νίκος Σαργκάνης είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που συμμετείχε σε τελικό Κυπέλλου με τέσσερις διαφορετικές ομάδες. Το κατέκτησε με την Καστοριά το 1980, με τον Ολυμπιακό το 1981, με τον Παναθηναϊκό το 1986, το 1988 και το 1989, ενώ ήταν φιναλίστ και με τον Αθηναϊκό το 1991. Μάλιστα, στον τελικό του 1988 που κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι στο ΟΑΚΑ απέκρουσε δύο εκτελέσεις και ευστόχησε ο ίδιος σε μία οδηγώντας το Τριφύλλι στη στέψη κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο.
Κατακτήσεις με τρεις διαφορετικές ομάδες έχουν ακόμη οι Γρηγόρης Παπαβασιλείου (Καστοριά, Παναθηναϊκός, ΟΦΗ), Γιώργος Χ. Γεωργιάδης (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ), Στέλιος Βενετίδης (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Λάρισα) και Παντελής Καφές (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ). Ο Δημήτρης Σαραβάκος έχει αγωνιστεί σε νικηφόρους τελικούς μόνο με τον Παναθηναϊκό, αλλά αναδείχτηκε κυπελλούχος (συμμετέχοντας σε αγώνες προηγούμενων φάσεων) με Πανιώνιο και ΑΕΚ.