Αν και το αλκοόλ «συνοδεύει» τον άνθρωπο από την απαρχή των κοινωνικών ομάδων, κάνεις μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το hangover, δηλαδή τις δυσάρεστες σωματικές επιπτώσεις μετά από κατάχρηση αλκοόλ.
Ωστόσο, ο Γιουνγκφενγκ Λου, καθηγητής Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες υποστηρίζει ότι ενδεχομένως να έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη μιας φαρμακευτικής αγωγής που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα του hangover.
Το αλκοόλ παγκοσμίως αποτελεί μιας εκ των βασικών αιτιών πρόωρου θανάτου και αναπηρίας στα άτομα 15-49 ετών, με την χρόνια κατάχρηση του να συντελεί στην εκδήλωση σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος του ήπατος.
Μέχρι σήμερα, οι διαθέσιμες θεραπευτικές λύσεις για την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχουν βασιστεί στην ικανότητα του οργανισμού να αποδομήσει το αλκοόλ.
Ο Δρ Λου σχεδίασε ένα «αντίδοτο», όπως το ονομάζει, που μπορεί να μας βοηθήσει να απολαμβάνουμε λίγο παραπάνω ποτό χωρίς τον φόβο του hangover, ενώ παράλληλα μπορεί να αποτελέσει μια σωτήρια θεραπεία κατά την δηλητηρίασης από το αλκοόλ.
Δημιούργησε λοιπόν μικροκάψουλες τις οποίες γέμισε με φυσικά ένζυμα από τα ηπατικά κύτταρα, ώστε να βοηθήσει το σώμα να επεξεργαστεί ταχύτερα το αλκοόλ.
Όπως εξηγεί «εμπνευστήκαμε από τον τρόπο που το σώμα διασπά το αλκοόλ και επιλέξαμε τα τρία φυσικά ένζυμα που το μετατρέπουν σε άκακα μόρια που στην συνέχεια αποβάλλονται. Κι ενώ αυτό σαν διαδικασία μπορεί να ακούγεται απλό, επειδή τα ένζυμα υπάρχουν ήδη, αλλά έπρεπε να βρούμε ένα ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο να φτάσουν αυτά στο ήπαρ. Για να τα προστατεύσουμε τα «τυλίξαμε» με εγκεκριμένο υλικό από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)».
Σε συνεργασία με τον καθηγητή Τσενγκ Τζι, ηπατολόγο στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και τον φοιτητή Ντουο Ξου, δοκίμασαν το αντίδοτο σε ποντίκια.
Όταν χορήγησαν σε ενέσιμη μορφή τις μικροκάψουλες στα πειραματόζωα που είχαν μεθύσει από αλκοόλ, τα ένζυμα κατάφεραν να φτάσουν μέσω του κυκλοφορικού συστήματος στο ήπαρ, να μπουν στα κύτταρα και να αποτελέσουν μινι-αντιδραστήρια για την καλύτερη πέψη του αλκοόλ.
Μείωση κατά 45%
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η θεραπεία μείωσε τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα κατά 45% σε μόλις τέσσερις ώρες, συγκριτικά με τα μεθυσμένα ποντίκια που δεν είχαν πάρει τις μικροκάψουλες.
Παράλληλα, η συγκέντρωση ακεταλδεΰδης (τοξική ουσία που προκαλεί καρκινογένεση, πονοκέφαλο και εμετό μετά την κατανάλωση αλκοόλ), που παράγεται κατά τον φυσιολογικό μεταβολισμό του αλκοόλ από το σώμα, παρέμεινε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Τα τρωκτικά που είχαν πάρει τις μικροκάψουλες επίσης συνήλθαν γενικά ταχύτερα από τα πειραματόζωα που δεν υποβλήθηκαν στην αγωγή.
Οι επιστήμονες έχουν συνεπώς κάθε λόγο να πιστεύουν ότι η ταχεία αποδόμηση του αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεμεθύσουν γρηγορότερα και να προλάβει τη δηλητηρίαση, ενώ θα προστατεύσει και το ήπαρ από πιθανές βλάβες.
Η μελέτη συνεχίζεται ώστε να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της μικροκάψουλας και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ανεπιθύμητων ενεργειών. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, οι ερευνητές σχεδιάζουν τη διεξαγωγή κλινικής μελέτης σε ανθρώπους σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα.
Μαίρη Μπιμπή