Tα συγκεχυμένα αναπτυξιακά σχέδια του Αλέξη Τσίπρα περιγράφει η αυστριακή εφημερίδα Die Presse, όπως μεταδίδει η Deutche Welle.
Η ελληνική οικονομία θα πρέπει ν’ αναπτυχθεί για να μειωθούν ανεργία και χρέος, σημειώνει η εφημερίδα Die Presse σε άρθρο με τίτλο «Η Αθήνα σε αναζήτηση οράματος για ένα νέο ξεκίνημα». Και σημειώνει ότι «τα σχέδια της Αθήνας είναι συγκεχυμένα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προσπαθεί ν’ ανταποκριθεί σε πολλές και διαφορετικές προσδοκίες.
Η αυστριακή εφημερίδα παρατηρεί ότι, ενώπιον των υπουργών της Ευρωζώνης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε στις Βρυξέλλες την αναπτυξιακή στρατηγική για τα επόμενα χρόνια που δίνει προτεραιότητα στη διασφάλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Μερικές μέρες αργότερα, την Πρωτομαγιά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για στρατηγική που θέτει στο επίκεντρο τον εργαζόμενο. Και υποσχέθηκε σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού μετά την εκπνοή του τρίτου προγράμματος.
Προσπαθεί να παίξει σε πολλά ταμπλό
Είναι σαφές ότι ο έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να παίξει ταυτόχρονα σε πολλά ταμπλό. Από τη μια πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας υποχρεούται να εφαρμόσει τις υπάρχουσες συμφωνίες, αν επιθυμεί η χώρα να βγει από το μνημόνιο και να διασφαλίσει ελάφρυνση του χρέους.
Εχει ακόμα μπροστά του 88 προαπαιτούμενα. Παράλληλα, φιλοδοξεί να πείσει διεθνούς επενδυτές ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι ασφαλής επένδυση. Από την άλλη πλευρά, όμως, θέλει να κερδίσει τις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν το αργότερο το φθινόπωρο του 2019. Προς το παρόν, στις δημοσκοπήσεις προηγείται η Νέα Δημοκρατία.
Για να το αλλάξει αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να παρουσιάσει στους ψηφοφόρους ένα success story. Κι αυτό είναι φυσικά το τέλος των μνημονίων.
Παράλληλα, όμως, χρειάζεται απτές αποδείξεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας μετά τον Αύγουστο, οι οποίες θα έχουν, όπως όλα δείχνουν, τη μορφή μισθολογικών αυξήσεων.
Η Κομισιόν από την πλευρά της δεν έχει λόγο να ανησυχεί για εκτροχιασμό των ελληνικών δημοσιονομικών. Υπάρχουν περιθώρια στον προϋπολογισμό. Το 2017, η Ελλάδα πέτυχε όχι μόνο πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 4%, αλλά και πραγματικό πλεόνασμα της τάξης του 0,8%. Ποιος θα το περίμενε αυτό από την Ελλάδα; διερωτάται η αυστριακή εφημερίδα.