Αναστάτωση βλέπει ο ιταλικός κολοσσός της ENI στις αγορές πετρελαίου με αφορμή το ενδεχόμενο επανεμφάνισης των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πρόεδρος του ΟΠΕΚ δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις επενδύσεις στον κλάδο τη διετία 2019 και 2020, ωστόσο εμφανίστηκε καθησυχαστικός στην πιθανότητα απώλειας ποσοτήτων ιρανικού πετρελαίου από την αγορά.
Το Ιράν, από την άλλη πλευρά, ξεδιπλώνει σειρά διπλωματικών συναντήσεων σε μία προσπάθεια να διατηρήσει τη συμφωνία των πυρηνικών. Ετσι ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Γιαβάντ Ζαρίφ επισκέπτεται το Πεκίνο και ακολουθούν Μόσχα και Βρυξέλλες. Ειδικότερα στη διάρκεια επενδυτικού φόρουμ για τον κλάδο διύλισης που διοργάνωσε χθες στο Αμπου Ντάμπι η εταιρεία της χώρας ADNOC, ο διευθύνων σύμβουλος της ENI Κλάουντιο Ντεσκάλτζι εκτιμά ότι θα υπάρξει αναστάτωση στον μαύρο χρυσό λόγω της αποχώρησης της Ουάσιγκτον από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν. Η χώρα του Περσικού Κόλπου, σημειωτέον, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ.
Σύμφωνα με τον Ντεσκάλτζι, «ο αντίκτυπος εκτιμάται στην τιμή του αργού. Κι αυτός καθώς το Ιράν εξάγει τώρα περίπου 2,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Στις πρώτες κυρώσεις του 2012, οι εξαγωγές αυτές μειώθηκαν στα 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως». Ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής ENI βασιζόμενος στο σενάριο επιστροφής των πρώτων κυρώσεων, υποστηρίζει ότι θα υπάρξει «έλλειψη 1 εκατ. στην αγορά. Κάτι που θα επηρεάσει την τιμή του πετρελαίου και άλλων ακατέργαστων προϊόντων». Κατά τον ίδιον, 1 εκατ. βαρέλια πάει προς την Ευρώπη και το υπόλοιπο στην Απω Ανατολή.
Ο Ντεσκάλτζι με δηλώσεις του στο δίκτυο CNBC εξήγησε ακόμη ότι «η ζήτηση αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 1,6 έως 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως με αποτέλεσμα να προκαλείται αναστάτωση. Το τοπίο γίνεται όλο και πιο αβέβαιο». Η συντριπτική ποσότητα εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, πάνω από 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, πηγαίνει στην Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Ηδη η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα σημείωσαν ότι θα προσπαθήσουν να διεκδικήσουν απαλλαγές από τις ΗΠΑ ώστε να συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό αργό.
Το θολό τοπίο ως προς την εξέλιξη των τιμών προκάλεσε την αβεβαιότητα των επενδυτών ιδίως εκείνων που αναζητούν μακροπρόθεσμα σχέδια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους τομείς των εξορύξεων. “Για την ενέργεια απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις”, πρόσθεσε ο Ντεσκάλτζι. “Και όταν υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, η επένδυση δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν και τόσα άλλα γεωπολιτικά ζητήματα, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο να αντιληφθούμε που πηγαίνουμε”.
Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ Σουχαΐλ Μπιν Μοχάμετ αλ-Μαζρούι από την ίδια εκδήλωση του Αμπου Ντάμπι, ο οποίος έχει την προεδρία του ΟΠΕΚ φέτος, δήλωσε ότι ανησυχεί για το επίπεδο των επενδύσεων πετρελαίου το 2019 και το 2020, υπό τη σκιά της τιμής των 77 δολ. το βαρέλι του Μπρεντ. Πρόσθεσε ότι ο ΟΠΕΚ επικεντρώνεται στον προσδιορισμό του σωστού επιπέδου τήρησης αποθεμάτων κατά την επόμενη συνεδρίασή του εξηγώντας τη δυσκολία επίτευξης αυτού του στόχου με δεδομένα τα αντικρουόμενα συμφέροντα των κρατών-μελών του Οργανισμού.