Να οριοθετήσει ο ίδιος τη σύγκρουση με τη ΝΔ σε πεδίο που θεωρεί προνομιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας. Στην τελική ευθεία για το τέλος του τρίτου Μνημονίου και με δεδομένο ότι δεν υφίσταται πλέον η διαχωριστική γραμμή πάνω στην οποία έγιναν οι κυριότερες πολιτικές μάχες της τελευταίας οκταετίας, ο Πρωθυπουργός επιλέγει να ορίσει ως γραμμή αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση το δίπολο «Αριστερά – Δεξιά» και «πρόοδος – συντήρηση».
Το νέο αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου θα ορίζεται, όπως το προσδιόρισε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με την παρέμβασή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ως μάχη μεταξύ δύο πόλων, του προοδευτικού και του συντηρητικού – νεοφιλελεύθερου. Ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσία κεντρικών κομματικών και κυβερνητικών στελεχών, σημείωσε ότι «οι διαχωριστικές γραμμές μετατοπίζονται πια ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση» και κατά τον ίδιο αυτό θα είναι και το διακύβευμα στις τοπικές κοινωνίες.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινητοποιήσει από τώρα όλες του τις δυνάμεις για τη δημιουργία πλατιών, προοδευτικών συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο. Με μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό. Με μέτωπο στον ακροδεξιό λαϊκισμό» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αυτή η επιχειρηματολογία του Πρωθυπουργού αναδεικνύει επί της ουσίας τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου ενόψει κυρίως των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών: η προσπάθεια δημιουργίας σε πρώτο στάδιο ισχυρών πόλων σε τοπικό επίπεδο στη λογική αντιπαράθεσης με την Κεντροδεξιά και παράλληλα της επιδίωξης δημιουργίας συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Και αυτό να γίνει στη βάση ότι βρίσκονται απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και στη Δεξιά. Αυτό πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα με έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη με μακρά κομματική πορεία, ότι δύναται να υπάρξουν συμμαχίες σε δήμους του ΣΥΡΙΖΑ με κεντροαριστερά στελέχη, χωρίς να έχει εμπλοκή κεντρικά η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.
Γι’ αυτό και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός συνεχώς μιλά εδώ και καιρό, σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει και το κατάλληλο κλίμα, ότι μετά το τέλος των Μνημονίων αρχίζει μια νέα, αναπτυξιακή περίοδος για την Ελλάδα, με προοδευτικές πολιτικές, ισχυρό κοινωνικό κράτος και σύγχρονες υποδομές, ενώ η ΝΔ σε μια πρωτοφανή πολιτική οπισθοδρόμηση επιχειρεί να επαναφέρει τον Μεσαίωνα, αφού διεκδικεί, κατά τον Αλέξη Τσίπρα, διαπιστευτήρια αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού.
«Συνεπώς, δεν μιλάμε απλώς για ένα προεκλογικό ιδεολογικό δίπολο, αλλά για αντιπαράθεση δύο διαφορετικών κόσμων» υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος και στάθηκε ιδιαίτερα στις συζητήσεις εντός του κόμματος και της ΚΟ για τις νέες συμμαχίες που έχουν άμεση σχέση με τις ζυμώσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Εξάλλου, κυρίαρχη είναι η θέση ότι υπάρχει προνομιακό πεδίο στην τοπική αυτοδιοίκηση για τη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, όπως λένε, που πρεσβεύει ο πρόεδρος της ΝΔ και μάλιστα επ’ αυτού αναφέρονται και στα όσα είπε στη χθεσινή του συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής». Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δίνει βαρύτητα στις «προοδευτικές μεταρρυθμίσεις» της επόμενης περιόδου, όπως την προώθηση του Κλεισθένη (σ.σ. κύριο θέμα η απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση), την αλλαγή των εκλογικών περιφερειών, την συνταγματική μεταρρύθμιση κ.ά.
Επιφυλάξεις. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι παρά το γεγονός ότι η προεδρική φρουρά –με τις τάσεις της –τάσσεται υπέρ της συμπόρευσης, συμμαχίας και εξεύρεσης κοινού τόπου με κεντροαριστερές δυνάμεις σε περιφερειακό επίπεδο, εντούτοις, αρκετά στελέχη της ισχυρής τάσης των 53 εμφανίζονται επιφυλακτικά.
Η στρατηγική ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών αναμένεται να συζητηθεί και το προσεχές Σαββατοκύριακο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα συγκροτηθεί και ειδική κομματική επιτροπή για τις αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες.
Εκτός όμως από την αυτοδιοίκηση, για την οποία έκανε αναλυτική ενημέρωση –κυρίως για τον Κλεισθένη –ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε για τις διαπραγματεύσεις ενόψει της έλευσης των θεσμών και της πραγματοποίησης του Eurogroup της 24ης Μαΐου. Κατά τον υπουργό Οικονομικών, το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα παραμείνει ή όχι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Ολα είναι ανοιχτά»φέρεται να είπε και εμφανίστηκε σίγουρος ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα κλείσουν στην ώρα τους και η Ελλάδα θα βγει από τα Μνημόνια χωρίς πιστοληπτική γραμμή.
ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΦΙΛΗΣ. Στην παρέμβασή του ο Νίκος Φίλης έθεσε το ζήτημα να ανοίξει από τώρα η κυβέρνηση τη συζήτηση για τη διαχείριση των μέτρων του 2019, δηλαδή τις περικοπές στις συντάξεις. Ομως αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία των μελών που έθεσαν ως βασικό στόχο να κλείσει η αξιολόγηση και να βγει η χώρα από τα Μνημόνια, ενώ ο Τσακαλώτος ανέφερε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγές στα συμπεφωνημένα δεν είναι της παρούσης.