Μεγάλες αποστάσεις συνεχίζουν να χωρίζουν Γερμανία και ΔΝΤ αναφορικά με το εύρος και το χρόνο διευθέτησης του ελληνικού χρέους, όπως επαναβεβαιώθηκε σε χθεσινή συνεδρίαση του Washington Group. Η εξέλιξη αυτή φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο λήψης μιας υβριδικής προληπτικής γραμμής πίστωσης απομακρύνοντας τόσο τα σχέδια άμεσης νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές όσο και ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Με φόντο την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και το θολό τοπίο για το χρέος, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, όπως ήρθε να επιβεβαιώσει χθες δημοσίευμα του Reuters, κάνει σχέδια νέων εκδόσεων ομολόγων με ορίζοντα το τέλος του έτους. Το βασικό σενάριο στις αρχές του 2018 προέβλεπε πέραν της έκδοσης επταετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο δύο ακόμα εξόδους με τριετείς και δεκαετείς τίτλους έως την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο. Το σχέδιο αυτό έχει παγώσει.
Η βασική αιτία δεν είναι άλλη από την απροθυμία των δανειστών να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το χρέος πριν εξασφαλιστεί πως η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο θα υλοποιήσει μέχρι την τελευταία γραμμή του τρέχοντος προγράμματος, αλλά θα αναλάβει και ισχυρές δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα. Οπως έγραψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», οι δανειστές εξετάζουν νέα αναβολή των αποφάσεων για το χρέος τουλάχιστον έως το τέλος του έτους διαπιστώνοντας απροθυμία στο κλείσιμο της αξιολόγησης.
Οσο τα μηνύματα τα οποία εκπέμπονται προς τους δανειστές δεν είναι ξεκάθαρα αλλά παλινδρομούν μεταξύ τήρησης και ξηλώματος των μνημονιακών δεσμεύσεων τόσο ο δρόμος των αγορών κλείνει και άλλο τόσο ανοίγει ο δρόμος των πιέσεων για λήψη προληπτικής γραμμής πίστωσης παράλληλα με το κοστούμι της αυστηρής μεταμνημονιακής εποπτείας υπό σκληρούς όρους και προϋποθέσεις.
Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Φρανσέσκο Ντρούντι μέσω συνέντευξής του (στη «Ναυτεμπορική») ήρθε να ενισχύσει τις πληροφορίες που κατέγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με τις οποίες ασκούνται πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για τη λήψη μιας υβριδικής προληπτικής γραμμής πίστωσης.
Κατά την άποψη της ΕΚΤ, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις του Ντρούντι, ένα ισχυρό προληπτικό πλαίσιο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα μείωνε τους κινδύνους από απρόσμενες διαταραχές, ενώ παράλληλα θα άνοιγε τον δρόμο για ταχύτερη πλήρη άρση των capital controls, διατήρηση του waiver στα ελληνικά ομόλογα και ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Παρ’ όλα αυτά, ο Ντρούντι επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ΕΚΤ ότι η απόφαση για την υποβολή ή μη σε πρόγραμμα προληπτικού χαρακτήρα «εναπόκειται πλήρως στις ελληνικές Αρχές».
Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση συνεχίζει να απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο υποβολής αιτήματος λήψης προληπτικής γραμμής πίστωσης, ενώ πηγές του υπουργείου Οικονομικών διέψευδαν χθες κατηγορηματικά και δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο συζητείται το ενδεχόμενο παράτασης της δανειακής σύμβασης που συνοδεύει το τρίτο Μνημόνιο και η οποία λήγει μαζί με το τρίτο πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου.
Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ενημέρωσε τους ομολόγους του στο EuroWorking Group για την πρόοδο επί των προαπαιτουμένων, όπως άλλωστε και για τις εξελίξεις στο μέτωπο των πληρωμών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Οι δύο τελευταίες παράμετροι θα κρίνουν την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία από τον Μάρτιο διαρκώς αναβάλλεται.
Το υπουργείο Οικονομικών, παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο τετράμηνο του έτους σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα έκανε άλμα στα 2,3 δισ. ευρώ (στόχος 374 εκατ. ευρώ) με τις δαπάνες στην πρέσα (-751 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 556 εκατ. ευρώ του ΠΔΕ).