Ανοιγμα για την εξεύρεση λύσης για τη συνέχιση της λειτουργίας της κινεζικής τεχνολογικής εταιρείας ΖΤΕ έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ καθώς Ουάσιγκτον και Πεκίνο ετοιμάζονται να ξεκινήσουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με στόχο την αποφυγή εμπορικού πολέμου.
Ο Τραμπ είχε απαγορεύσει σε αμερικανικές εταιρείες να πωλούν στη ΖΤΕ εξαρτήματα και λογισμικό, κατηγορώντας την ότι σπάει το εμπάργκο πουλώντας συσκευές στο Ιράν και στη Βόρεια Κορέα.
Η ΖΤΕ εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την αμερικανική αυτή τεχνολογία, όπως είναι τα μικροτσίπ, με αποτέλεσμα να ανακοινώσει τη διακοπή της λειτουργίας μεγάλων παραγωγικών της μονάδων.
Τώρα ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται στενά με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά η εταιρεία. Οπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, εάν συνεχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα η ΖΤΕ, τότε στην Κίνα θα κινδυνεύσουν πάρα πολλές θέσεις εργασίας.
Η ΖΤΕ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μετά τη Huawei. Στις ΗΠΑ είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία πωλήσεων έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Σε όλο τον κόσμο η ΖΤΕ απασχολεί περίπου 75.000 άτομα, από τα οποία τα περισσότερα στην Κίνα.
Ρόλο στην αποκλιμάκωση της κρίσης διαδραμάτισε και η ίδια η Κίνα. Ο αντιπρόεδρος της χώρας Λιου Χε που είναι εκ των κορυφαίων συνεργατών του Σι για οικονομικά θέματα θα πραγματοποιήσει συνομιλίες κορυφής με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνουτσίν. Ο Λιου Χε αναμένεται να φτάσει σήμερα στις ΗΠΑ για τις συνομιλίες αυτές.
Από την πλευρά της, επίσης, η Κίνα έδωσε σήμα ότι θα επανεξετάσει την προσπάθεια της αμερικανικής Qualcomm να αγοράσει την NXP Semiconductors, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Η εξέταση της αίτησης είχε παγώσει ως αντίποινα για τις συνεχώς επιδεινούμενες εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Πρόκειται για σημαντική στροφή εκ μέρους του Τραμπ, ο οποίος μέχρι τώρα είχε δείξει ότι θέλει να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στους Κινέζους αλλά και τους υπόλοιπους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Ολα ξεκίνησαν από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να επιβάλει σημαντικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου με στόχο να στηρίξει τις εγχώριες βιομηχανίες. Στη συνέχεια πολλές χώρες απείλησαν με αντίποινα, με αποτέλεσμα να υπάρξει κλιμάκωση της έντασης. Τώρα Κίνα και ΗΠΑ φαίνεται ότι θα επιχειρήσουν να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση και πιθανώς να συμφωνήσουν και για άλλα θέματα εμπορίου.
Μέτωπο έχει ανοίξει επίσης ο Τραμπ και με την Ευρώπη για τους ίδιους λόγους. Ο αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί με κάθε τρόπο να μειώσει το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας του.