Κρυφές για ακόμη επτά μήνες και συγκεκριμένα μέχρι τον Δεκέμβριο έχει αποφασίσει να κρατήσει η κυβέρνηση τις μειώσεις των συντάξεων που έρχονται από την Πρωτοχρονιά του 2019. Επιχειρώντας να αποφύγει να θερίσει θύελλες από τώρα για τις μεγάλες περικοπές που θα πλήξουν ακόμη και τους χαμηλοσυνταξιούχους, το υπουργείο Εργασίας έχει αναβάλει για τον Δεκέμβριο την αποτύπωση στα εκκαθαριστικά πληρωμής των συντάξεων της προσωπικής διαφοράς που θα περικοπεί, παρότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι αυτό θα έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει από τις αρχές του 2018.

Ο στόχος είναι προφανής: τα εκατομμύρια των συνταξιούχων να μάθουν την πικρή αλήθεια στο τέλος Δεκεμβρίου, όταν θα πάνε στο ΑΤΜ ή στο ταμείο της τράπεζας για να εισπράξουν τη σύνταξη του Ιανουαρίου. Τότε, όπως άλλωστε ομολόγησε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, θα δουν ότι το μαχαίρι θα έχει μπει και στις συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ και ότι οι απώλειες θα φθάνουν μέχρι και 200 ευρώ τον μήνα.

yποχρεωμενοι. Με βάση τον νόμο 4387/2016, η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη από τον Ιανουάριο του 2018, δηλαδή πριν από πέντε μήνες, να εμφανίσει στα εκκαθαριστικά όλων των συνταξιούχων την προσωπική διαφορά που θα περικόψει. Δηλαδή, από τις αρχές του έτους θα έπρεπε όλοι να γνωρίζουν τι τους περιμένει από το επόμενο έτος. Κάθε άλλο παρά αυτό έγινε όμως, γεγονός που επιτρέπει στην κυβέρνηση να χειρίζεται επικοινωνιακά το θέμα με τα ήξεις αφήξεις υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τις περικοπές, καλλιεργώντας νέες προεκλογικού τύπου αυταπάτες στους συνταξιούχους.

Ειδικότερα όλες οι κύριες συντάξεις που καταβάλλονταν μέχρι τις 12 Μαΐου 2016 θα έπρεπε –σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 4387/2016 και τη σχετική υπουργική απόφαση –μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 να είχαν καταχωριστεί και επανυπολογιστεί, να είχε προσδιοριστεί η απορρέουσα από την προσωπική διαφορά μείωσή τους και από 1η Ιανουαρίου 2018 να εισαχθούν στο οικείο πληροφορικό σύστημα κάθε ασφαλιστικού φορέα.

Δυστυχώς και στην περίπτωση των νέων περικοπών που θα αφορούν κύριες και επικουρικές συντάξεις οι μειώσεις δεν θα περιοριστούν στο 18% όπως προβλέπει ο νόμος, θα κυμανθούν σε υψηλότερα ποσοστά. Ειδικότερα οι περικοπές στις παλιές συντάξεις θα φθάσουν έως τα 350 ευρώ, ενώ το μαχαίρι θα μπει και στις συντάξεις των 1.000 ευρώ.

ο γ. κουτρουμανης. Οπως εκτίμησε χθες ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, οι μειώσεις θα αφορούν τα 2/3 των συνταξιούχων. Μιλώντας στον σταθμό Θέμα 104,6 FM, επισήμανε ότι οι μειώσεις που θα ξεκινήσουν από τον Δεκέμβριο αφορούν σχεδόν όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

«Μιλάμε για τους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, που είχαν πολλά χρόνια ασφάλισης… και σε αυτά τα Ταμεία οι μειώσεις είναι πολύ ψηλότερες του 18%» είπε. «Η διάταξη προβλέπει ότι θα είναι στο 18% οι μειώσεις. Είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των συνταξιούχων που θα έχουν μείωση 18% από το 30% που λένε» σχολίασε. Ο Κουτρουμάνης εκτίμησε ότι θα είναι περίπου 700.000 οι συνταξιούχοι που θα έχουν μειώσεις: «Οι μειώσεις θα είναι από 120 ευρώ και θα φτάνουν έως και τα 350 ευρώ ανάλογα με το Ταμείο».

«Θα έχουν και άλλοι συνταξιούχοι μειώσεις. Θα φτάσουμε τα 2/3 των συνταξιούχων που θα έχουν μειώσεις. Περίπου το 60-65%» υπογράμμισε.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) υπενθυμίζει ότι επιπλέον 20 δισ. ευρώ θα χάσουν οι συνταξιούχοι με τα νέα μέτρα που έχουν ψηφιστεί από τη σημερινή κυβέρνηση για να ισχύσουν από 1/1/2019, όπως είναι η μείωση κατά 18% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, η μείωση του αφορολογήτου, η κατάργηση των οικογενειακών παροχών στους συνταξιούχους, το πάγωμα των αυξήσεων στις συντάξεις μέχρι το 2022 καθώς και η κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1/1/2020. Το ποσό των απωλειών έρχεται να προστεθεί στα 67 δισ. ευρώ που έχουν χάσει μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι από τις 27 μνημονιακές περικοπές, οδηγώντας στη φτωχοποίηση τους απομάχους της δουλειάς.
ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ

Σε δύο χρόνια κατάφερε να… ματώσει τους συνταξιούχους

Ο νόμος Κατρούγκαλου –ο οποίος κλείνει δύο χρόνια από την εφαρμογή του –έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στους συνταξιούχους. Ο νόμος αυτός έφερε δραματικές περικοπές στις νέες κύριες συντάξεις έως 30%, στις επικουρικές, στα εφάπαξ, στις συντάξεις χηρείας κ.α., ενώ αύξησε και τις ασφαλιστικές εισφορές όταν σήμερα 1,16 εκατ. συνταξιούχοι ζουν με κύρια σύνταξη εξαθλίωσης μόλις 364 ευρώ. Παράλληλα ο ίδιος νόμος δημιούργησε σοβαρές αδικίες και ανισότητες.

Ετσι τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου καταγράφονται αδικίες εις βάρος ασφαλισμένων που καταβάλλουν μεγάλες εισφορές επί πολλά χρόνια προς όφελος άλλων που έχουν μικρότερη ασφαλιστική συνεισφορά. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ασφαλισμένοι με υψηλές συντάξιμες αποδοχές που υφίστανται μεγάλες μειώσεις.

Μάλιστα, με τον ίδιο νόμο, οι συντάξεις είναι χαμηλότερες από τις εισφορές που καταβάλλονται. Από το 2019 και μετά οι συντάξεις του δημόσιου συστήματος ασφάλισης θα είναι υποχρηματοδοτημένες. Δηλαδή οι εισφορές που καταβάλλονται θα είναι πολύ υψηλότερες από τις τελικές συντάξεις! Οπως τονίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου ληστεία, αφού η πλειονότητα των ασφαλισμένων δεν πρόκειται να πάρει πίσω τα λεφτά που έχει καταβάλει στα ασφαλιστικά ταμεία, καθιστώντας το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας αναλογιστικά άδικο και ληστρικό.

Σε επιστημονικές μελέτες επισημαίνεται ότι η γενική ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος (συντάξεις προς εισφορές) για όλους τους ασφαλισμένους από 150% που ήταν το 2011 έπεσε στο 121% το 2014, στο 101% το 2016 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 89% το 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων για 20 χρόνια υπηρεσίας και συντάξιμες αποδοχές 600 ευρώ ο συντελεστής αναπλήρωσης είναι κοντά στο 90%, κατακρημνιζόμενος στο 57% για 30 χρόνια υπηρεσίας και συντάξιμες αποδοχές 2.200 ευρώ.
Τσακαλώτος στη «FAZ»: Κράτησε αποστάσεις από την «καθαρή έξοδο»

Αποστάσεις από τη χρήση του όρου «καθαρή έξοδος» κρατά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στη «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ». Στην προδημοσίευση μέρους της συνέντευξης στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ο Ευ. Τσακαλώτος, απαντώντας σε ερώτηση εάν μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετο δίχτυ ασφαλείας, δηλώνει: «Αυτό το διάστημα γίνεται πολύς λόγος εάν θα είναι μία “καθαρή έξοδος”, ένα καθαρό τέλος για το πρόγραμμα της Ελλάδας. Δεν έχει κανένα νόημα να συζητούμε για έννοιες. Η ουσία είναι σαφής: Θα κλείσουμε το πρόγραμμα τον Αύγουστο και δεν θα ζητήσουμε διασφάλιση μέσω μιας πιστοληπτικής γραμμής. Μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα υπάρξει καμία πίστωση πλέον από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM για την Ελλάδα».

Διήμερο διαδηλώσεων

Με δύο διαδηλώσεις, σήμερα και αύριο, στην Αθήνα οι συνταξιούχοι καλούνται να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στις νέες περικοπές στις συντάξεις.

Το Ενιαίο Δίκτυο

Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ),

με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τη συνδιάσκεψη του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα των διατάξεων

του νόμου Κατρούγκαλου (επανυπολογισμός συντάξεων και άλλα), οργανώνει

συλλαλητήριο, σε

συνεργασία με άλλες

οργανώσεις συνταξιούχων, έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου)

αύριο στις 9 π.μ.

Απο την πλευρά τους, οι συνταξιουχικές οργανώσεις του ΠΑΜΕ οργανώνουν σήμερα συγκέντρωση στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Στην ίδια πλατεία θα γίνουν και οι επόμενες συγκεντρώσεις την Παρασκευή 25 Μαΐου και την Τρίτη 19 Ιουνίου, στις 10 π.μ.

Επίσης κινητοποιήσεις

γίνονται και σε άλλες πόλεις της χώρας.