Με… αλχημείες φαίνεται να επιχειρεί να στελεχώσει τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η δρομολογούμενη παράταση του χρόνου εξειδίκευσης των γενικών ιατρών από τα τέσσερα στα πέντε έτη σε συνδυασμό με την υποχρέωσή τους να υπηρετούν για δύο έτη ως ειδικευόμενοι σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) φαίνεται να λύνει τα χέρια της Αριστοτέλους.
Και αυτό διότι το ενδιαφέρον των γιατρών για τη στελέχωση των δομών εξωνοσοκομειακής περίθαλψης παραμένει αναιμικό ενώ στο μεταξύ σε αναστάτωση βρίσκονται και οι γιατροί του ΠΕΔΥ λόγω των υποχρεωτικών αλλαγών που προωθούνται. Ειδικότερα, η ζήτηση που καταγράφεται με βάση τον προσωρινό πίνακα αποτελεσμάτων του ΕΟΠΥΥ για τη δημιουργία δικτύου ιδιωτών οικογενειακών γιατρών είναι απογοητευτική. Ο στόχος, όταν έγινε το σχετικό κάλεσμα, ήταν να συμπληρωθούν 2.800 θέσεις, στην πράξη όμως και ύστερα από παράταση η επιτροπή αξιολόγησε μόλις 658 υποβληθείσες αιτήσεις.
Σύμφωνα με ιατρικούς κύκλους, η χαμηλή αντιμισθία που προβλέπεται για τους οικογενειακούς γιατρούς (1.600 ευρώ τον μήνα), όταν ο πληθυσμός ευθύνης θα αντιστοιχεί σε 2.250 άτομα ανά γενικό γιατρό ή παθολόγο και 1.500 παιδιά ανά παιδίατρο, αποτελεί τον βασικό ανασταλτικό παράγοντα.
Εν τω μεταξύ, σε «αγωνιστική ενότητα» και «ετοιμότητα» καλεί τους γιατρούς ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ Αττικής, αντιδρώντας στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας στις ούτως ή άλλως πολύπαθη ΠΦΥ.
Συγκεκριμένα και όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, η αποτυχία εύρεσης χώρων στέγασης των ΤοΜΥ και η απροθυμία γιατρών να τις στελεχώσουν οδηγούν σε αυθαίρετες ενέργειες που επιτείνουν την απαξίωση των Κέντρων Υγείας.
«Το υπουργείο αφενός μεν προχωρεί σε συστεγάσεις των ΤοΜΥ στα Κέντρα Υγείας, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητοι χώροι και αφετέρου επιχειρεί να καλύψει τα κενά στη στελέχωση του συστήματος των οικογενειακών γιατρών με αλλαγή του αντικειμένου εργασίας των θεραπευτών γιατρών (γενικής ιατρικής, παθολόγων και παιδιάτρων) σε οικογενειακούς ιατρούς. Αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας. Από θεραπευτές ιατροί θα μετατραπούν σε «τροχονόμους» (Getekeeping)», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Σημειώνεται, εντούτοις, πως η αναβάθμιση της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης προχωρά με ρυθμούς χελώνας, καθώς από τις συνολικά 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας έχουν εγκαινιαστεί μόλις 52.
Υπό τα δεδομένα αυτά, το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας ξεχειλώνει τον χρόνο εκπαίδευσης για τη λήψη ειδικότητας των γενικών ιατρών από τέσσερα σε πέντε έτη αλλά και την εκπαίδευσή τους σε Κέντρο Υγείας ή ΤοΜΥ από δέκα μήνες σε 24 μήνες, φαίνεται να συνδράμει στο πρόβλημα στελέχωσης που έχει δημιουργηθεί.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι έλληνες γιατροί γυρνούν την πλάτη στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας παρότι η ανεργία πλήττει τον κλάδο. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι το 28% των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής –του μεγαλύτερου στη χώρα –είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Επιπλέον, και σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 1.500 γιατροί ζητούν ετησίως από τον Σύλλογο πιστοποιητικά για μετάβαση στο εξωτερικό.