Αποφάσεις διασπάσεων δεν λαμβάνονται ποτέ εν θερμώ –ειδικά στις περιπτώσεις που ο «γάμος» δεν έχει προλάβει καν να κλείσει χρόνο. Κανένας μέσα στο Κίνημα Αλλαγής δεν θεωρεί τη ρήξη λύση για την επόμενη μέρα. Και γι’ αυτό, το επόμενο δεκαήμερο διεργασιών και εσωτερικών διαβουλεύσεων που ξεκινά στο Κίνημα Αλλαγής, μετά τη δημόσια παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά και την απάντηση από πλευράς Σταύρου Θεοδωράκη, θα αποδειχθεί καθοριστικό για τη συνέχεια του εγχειρήματος του νέου φορέα. Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 22 ή 23 Μαΐου, με αντικείμενο την πορεία της χώρας, έπειτα από το σχετικό αίτημα της Γεννηματά, θεωρείται πλέον κομβικής σημασίας.
Η προειδοποίηση της επικεφαλής για στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ να «υπονομεύσουν την προσπάθεια» του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και το εσωτερικό καμπανάκι για τις διαφοροποιήσεις του τελευταίου διαστήματος (που κυμαίνονται από τις αντιδράσεις για την πρωτοβουλία για συνταγματική αναθεώρηση έως, κυρίως, τις πρόσφατες δηλώσεις και εκδηλώσεις στελεχών με αντικείμενο τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ) φαίνεται πως έπιασαν τόπο. Ηδη, οι συνομιλίες με όλες τις πλευρές εμφανίζονται συχνές, ενώ με διευκρινιστική δήλωσή του μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Δημήτρης Κρεμαστινός εξέφρασε την προσήλωσή του στη «στρατηγική της αυτόνομης πορείας και του αυτοδύναμου πρωταγωνιστικού ρόλου» του νέου φορέα –το προηγούμενο διάστημα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής ήταν ένας εξ αυτών που μιλούσε ανοιχτά για συνομιλία του χώρου με την κυβέρνηση. Στην άλλη πλευρά, ο Μίλτος Κύρκος, με τη δήλωσή του (Action 24) ότι δεν θα είναι υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής στις επόμενες εκλογές, αν και παραμένει ενεργός στο Ποτάμι –δήλωσε, άλλωστε, υπέρ της αυτόνομης καθόδου του κόμματος -, φαίνεται πως αποτελεί ξένο σώμα μέσα στον κεντροαριστερό φορέα.
ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Σταύρος Θεοδωράκης βρέθηκε στην Κύπρο και, ως εκ τούτου, οι συνομιλίες του με το στρατόπεδο της Χαριλάου Τρικούπη δεν ήταν εντατικές. Επαφές όμως θα υπάρξουν μέσα στις επόμενες μέρες, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει ενδεχόμενη σύγκληση των οργάνων –τίποτα δεν έχει ακόμα καθοριστεί, όμως δεν αποκλείεται η πιθανότητα η Φώφη Γεννηματά να συγκαλέσει Πολιτικό Συμβούλιο, Εκτελεστική Γραμματεία ή και τα δύο μαζί, ενόψει και της συζήτησης στη Βουλή. «Δεν απαιτεί κανείς να χειροκροτάει», αναφέρουν για τον Θεοδωράκη, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι σε θέματα κεντρικής γραμμής ο φορέας πρέπει να εμφανίζεται με ενιαία γραμμή.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Στο μεταξύ, ο Βαγγέλης Βενιζέλος σε δική του συνέντευξη (ΑΠΕ) χαιρέτισε την πρωτοβουλία Γεννηματά να ζητήσει εκλογές: «Χαίρομαι γιατί η κυρία Γεννηματά υιοθέτησε κάτι που λέω εδώ και πολύ καιρό. Το να αναδεικνύεις την επιτακτική ανάγκη για εκλογές δεν σημαίνει ότι μπορείς να τις επιβάλεις, σημαίνει ότι η χώρα χρειάζεται άλλη κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σχολιάζοντας τη «σοσιαλδημοκρατική» στροφή του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «παράδοξο». «Κυβερνητικά μεν μετέχει στο ιδεολογικοπολιτικά ενιαίο εθνικολαϊκιστικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ρητορικά δε επιμένει στον ριζοσπαστικό και κομμουνιστικό εαυτό του και στη φαντασίωση της ρεβάνς απέναντι στην ήττα του Εμφυλίου», μη αποκλείοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Για τις πρόσφατες εξελίξεις μέσα στο Κίνημα Αλλαγής επεσήμανε πως «η κοινωνική και εκλογική βάση της δημοκρατικής παράταξης είναι στο σύνολό της ή έστω στη συντριπτική της πλειοψηφία εναντίον κάθε ιδέας συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ, σχετικά με τις προειδοποιήσεις της Γεννηματά επεσήμανε πως «δεν πρέπει να υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές, αλλά καθαρή και ολοκληρωμένη στρατηγική της παράταξης με γνώμονα το συμφέρον του τόπου».