Δεν είναι μόνο η πρώτη φορά που μιλάει εκτός Ηνωμένου Βασιλείου ένας αρχηγός της ΜΙ5. Είναι και ότι η ομιλία του αρχηγού της βρετανικής αντικατασκοπίας σημαδεύτηκε από μια οξύτατη επίθεση στη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Αντριου Πάρκερ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και ότι επιχειρεί να υπονομεύσει τις δυτικές δημοκρατίες διασπείροντας ψεύδη. «Αντί να εξελιχθεί σε μια μεγάλη χώρα με κύρος, κινδυνεύει να γίνει ένας όλο και πιο απομονωμένος παρίας» είπε ο επικεφαλής της ΜΙ5 σε συνέδριο που διοργάνωσε στο Βερολίνο η γερμανική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας BfV.
«Το συστηματικό πλέον δόγμα του ρωσικού κράτους, ο συνδυασμός της χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης, της παραπληροφόρησης και της διαστρέβλωσης διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε συνδυασμό με νέους και παλαιούς τρόπους κατασκοπείας και υψηλά επίπεδα κυβερνοεπιθέσεων, στρατιωτικής και εγκληματικής βίας, συνθέτουν αυτό που σήμερα εννοούμε με τον όρο υβριδικοί κίνδυνοι» τόνισε ο Αντριου Πάρκερ χαιρετίζοντας την απάντηση της Ευρώπης στη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια τον περασμένο Μάρτιο στο Σάλσμπερι: μετά τις πρώτες κυρώσεις που επέβαλε το Λονδίνο κατά της Μόσχας, δεκαοκτώ χώρες της ΕΕ αποφάσισαν την απέλαση ρώσων διπλωματών.
Η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί ότι πίσω από την απόπειρα δηλητηρίασης βρίσκεται το Κρεμλίνο –ισχυρισμό που ο ρώσος πρόεδρος έχει αρνηθεί σε όλους τους τόνους. Οπως φαίνεται πάντως, ο πρώην διπλός πράκτορας δεν ήταν και τόσο πρώην. Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» υπό την προϋπόθεση να μην κατονομαστούν, τα τελευταία χρόνια ο Σκριπάλ ταξίδευε αρκετά και έδινε πληροφορίες για τη Ρωσία σε μυστικές υπηρεσίες διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών. Φαίνεται ακόμη ότι η δραστηριότητα αυτή του ρώσου βετεράνου κατασκόπου είχε την έγκριση των βρετανικών Αρχών.
Ο Σκριπάλ, λένε οι ίδιες πληροφορίες, είχε συναντηθεί αρκετές φορές με στελέχη των τσεχικών υπηρεσιών, ενώ το 2016 είχε ταξιδέψει στην Εσθονία όπου είχε συναντηθεί με εσθονούς πράκτορες. Οι συναντήσεις αυτές δεν είναι ασυνήθιστες. Το γεγονός όμως ότι ο Σκριπάλ συναντήθηκε με στελέχη υπηρεσιών που προσπαθούν να εμποδίσουν τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη ενισχύει την άποψη ότι η δηλητηρίασή του πρώην διπλού πράκτορα ήταν πράξη αντεκδίκησης. Από την άλλη πλευρά, πάντως, είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς, τουλάχιστον προς το παρόν, εάν ο Σκριπάλ έγινε στόχος εξαιτίας αυτών των συναντήσεων ή εάν η Ρωσία γνώριζε γι’ αυτές.
Τα ταξίδια αυτά πραγματοποιούνταν κάτω από άκρα μυστικότητα, ενώ ήταν ελάχιστοι εκείνοι που γνώριζαν την ύπαρξή τους. «Είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν μπορούμε να διασχίσουμε» είχε απαντήσει εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας όταν ρωτήθηκε εάν ο Σκριπάλ είχε συναντηθεί με μυστικούς πράκτορες στην Ισπανία όπου ο ίδιος είχε κάποτε εργαστεί ως διπλός πράκτορας. Ο Σκριπάλ πήγε στην Πράγα το 2012, λίγο μετά τον θάνατο της γυναίκας του από καρκίνο. Στο σύντομο διάστημα που έμεινε στην τσεχική πρωτεύουσα, συναντήθηκε με στελέχη τουλάχιστον μίας από τις τρεις υπηρεσίες αντικατασκοπίας στους οποίους και παρείχε πληροφορίες, ενώ τσέχοι πράκτορες θα τον επισκέπτονταν τα επόμενα χρόνια στο Λονδίνο για την παροχή και άλλων πληροφοριών.
Ολη αυτή η δραστηριότητα εξηγεί γιατί ο Αντριου Πάρκερ επέμενε στο θέμα της συνεργασίας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες. «Στον σημερινό αβέβαιο κόσμο, έχουμε περισσότερο από ποτέ την ανάγκη αυτής της κοινής δύναμης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της ΜΙ5. «Αυτό το οφείλουμε στους πολίτες μας σε ολόκληρη την Ευρώπη».