Στη δίνη των άσχημων οικονομικών αποτελεσμάτων και της αμφίβολης έκβασης του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων στροβιλίζεται η ΔΕΗ. Η μετοχή της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε με τεράστιες απώλειες της τάξης του 9,47% και η τιμή της βρίσκεται πλέον μια ανάσα πριν πέσει κάτω και από το φράγμα των 2 ευρώ. Για την ακρίβεια, έκλεισε στα 2,064 ευρώ. Από τις αρχές του μήνα όταν η τιμή της ήταν στα 2,74 ευρώ οι πιέσεις εντάθηκαν, με αποτέλεσμα να βουτήξει κατά 24%.
Πάντως, η μετοχή από πέρυσι τον Μάιο έως και σήμερα έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας της. Στις 15 Μαΐου το 2017 ήταν στα 4,18 ευρώ. Το υψηλότερο σημείο της ήταν στις 31 Μαΐου της ίδιας χρονιάς με 4,63 ευρώ.
Η κατρακύλα της ΔΕΗ προκάλεσε πόλεμο ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα κόμματα της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, με τη διοίκηση της εταιρείας να τραβάει πρώτη το πιστόλι… της επίθεσης: «Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων εναντίον της ΔΕΗ από συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου, σε ευθυγράμμιση με αντίστοιχες δηλώσεις πολιτικών παραγόντων» σημείωσε η επιχείρηση προσάπτοντάς τους την τροφοδότηση «υποτιμητικής κερδοσκοπίας». Το μέρος της διοίκησης της δημόσιας επιχείρησης έσπευσε να πάρει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος με τη σειρά του κάνει λόγο για «υποτιμητική επίθεση από επενδυτές με βραχυπρόθεσμο κερδοσκοπικό ορίζοντα». Δείχνει τους βουλευτές της ΝΔ Κώστα Σκρέκα και του Κινήματος Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη: «Στο πλευρό τους έσπευσαν να σταθούν οι Σκρέκας και Μανιάτης, οι οποίοι δεν διστάζουν να συντηρούν μια καταστροφολογία εις βάρος της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας».
Οι δύο βουλευτές, με αφορμή σχέδιο πρότασης της McKinsey για την κατάρτιση του πενταετούς επιχειρηματικού πλάνου της εταιρείας, εξαπέλυσαν χθες επίθεση εις βάρος της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ. Το σχέδιο μιλά για ανάγκη περικοπής 500 εκατ. ευρώ, αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος και εθελούσια έξοδο 2.000 εργαζομένων καθώς και για στροφή της επιχείρησης σε άλλες δραστηριότητες.
Πάντως, κυβέρνηση και διοίκηση της εταιρείας αποποιούνται των ευθυνών τους για την αρνητική πορεία των αποτελεσμάτων. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 47,9% οι λειτουργικές καθαρές εισροές βούτηξαν στα 176 εκατ. ευρώ από 1,1 δισ. ευρώ το 2016, τα ληξιπρόθεσμα χρέη βρίσκονται στα επίπεδα των 2,7 δισ. ευρώ, ενώ και η στροφή της ΕΕ σε καθαρότερες μορφές ενέργειας θέτουν σε αμφιβολία το σχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.