Αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη θα βρεθούν έξι τραπεζικοί υπάλληλοι που ξάφριζαν συστηματικά τιμαλφή μεγάλης αξίας και χρηματικά ποσά από θυρίδες υποκαταστήματος τράπεζας στη Θεσσαλονίκη.
Η συμμορία των έξι υπαλλήλων είχε καταφέρει σταδιακά και αθόρυβα να αδειάσει από εννέα τραπεζικές θυρίδες τις οποίες είχαν μισθώσει 13 πελάτες της τράπεζας πολλές χρυσές λίρες Αγγλίας, ρολόγια και χρυσαφικά συνολικής αξίας 2.676.500 ευρώ, καθώς και το συνολικό χρηματικό ποσό των 100.000 ευρώ και των 3.196 αμερικανικών δολαρίων. Η επιχείρηση λεηλασίας θυρίδων που είχαν οργανώσει οι τραπεζικοί υπάλληλοι καλύπτει τη χρονική περίοδο 1999-2016, σύμφωνα με τις έρευνες μετά από καταγγελίες θυμάτων.
Η σκανδαλώδης υπόθεση εξιχνιάστηκε ύστερα από έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Ταυτοποιήθηκαν οι εμπλεκόμενοι, στοιχειοθετήθηκε η δράση τους και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα η οποία απεστάλη στη Δικαιοσύνη.
Πριν από λίγες ημέρες ο εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος έξι τραπεζικών για υπεξαίρεση στην υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. Η δικογραφία έχει διαβιβαστεί σε ειδικό ανακριτή, ενώπιον του οποίου θα κληθούν να λογοδοτήσουν οι κατηγορούμενοι.
Κοινό σημείο στην πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα υπόθεση κλοπής ήταν ότι και οι έξι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι στο υποκατάστημα της τράπεζας κατείχαν νευραλγική θέση.
ο ρολοσ. Οι τραπεζικοί με το… μακρύ χέρι ήταν επιφορτισμένοι, σύμφωνα με πληροφορίες, με την ασφάλεια των τραπεζικών θυρίδων και με τον έλεγχο των ατόμων που είχαν μισθώσει τις θυρίδες. Αυτό ήταν το κύριο αντικείμενο εργασίας τους, το οποίο και εκμεταλλεύθηκαν για την παράνομη δράση τους. Είχαν άμεση πρόσβαση στις θυρίδες, γνώριζαν τα συστήματα ασφαλείας και διέθεταν τα μέσα ώστε να αφαιρέσουν χρήματα και τιμαλφή από το εσωτερικό τους χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.
Οι κλοπές εκτιμάται ότι γίνονταν σταδιακά και ο ακριβής χρόνος δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς οι πελάτες πήγαιναν κατά διαστήματα στις θυρίδες. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται στα τέλη του 2013, όταν κάποιοι πελάτες αντιλήφθηκαν ότι έλειπαν τιμαλφή και χρήματα.
μηνύσεις. Τα θύματα απευθύνθηκαν είτε στην Αστυνομία είτε στην Εισαγγελία υποβάλλοντας μηνύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία καταγγελία για υπεξαίρεση έγινε το 2016. Ολο το υλικό των μηνύσεων συγκεντρώθηκε στην αρμόδια κεντρική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης και έπειτα από έρευνες αποκαλύφθηκαν οι δράστες και η δικογραφία διαβιβάστηκε στις δικαστικές αρχές. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε κάποια από τα θύματα, σύμφωνα με πληροφορίες, προσέφυγαν στα αρμόδια δικαστήρια καταθέτοντας αγωγές αποζημίωσης λόγω μη τήρησης των κανόνων ασφαλείας και ήδη έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν.