Διάβασα χθες δυο δηλώσεις του Ιβάν Σαββίδη, που έγιναν στα μπουζούκια, στο γλέντι του ΠΑΟΚ για την κατάκτηση του Κυπέλλου. Ομολογώ ότι και οι δυο με παραξένεψαν. Η πρώτη αφορά τη σωτηρία του Παναθηναϊκού και η δεύτερη το περίφημο παιχνίδι της Τούμπας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, αυτό που διακόπηκε με την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο. Ο Σαββίδης είπε ότι αυτός έσωσε τον Παναθηναϊκό «γιατί δεν γίνεται πρωτάθλημα χωρίς μια μεγάλη ομάδα σαν αυτόν». Και ότι στα 60 του χρόνια ποτέ δεν φαντάστηκε πως «θα πέσει θύμα προδοσίας» και ότι «θα δεχθεί πισώπλατες μαχαιριές». «Μαθαίνω και καταλαβαίνω πως οι μαχαιριές στην πλάτη είναι κάτι που πρέπει να περιμένεις. Ζητώ συγγνώμη από όλους γιατί πιάστηκα κορόιδο σε τέτοια προδοσία» είπε. Στα μπουζούκια λέγονται τρομερά πράγματα –γίνονται μέχρι και προτάσεις γάμου. Τα παίρνω και τα δυο στα σοβαρά.
Η δήλωση για τον Παναθηναϊκό με παραξένεψε πολύ, διότι ο ΠΑΟΚ στην ψηφοφορία της Σούπερ Λίγκας, στην οποία αποφασίστηκε να ζητηθεί η αλλαγή της ποινής για τις μη αδειοδοτημένες ομάδες, ψήφισε κατά –ήταν δηλαδή υπέρ τού να μην αλλάξει ο κανονισμός και να υποβιβαστεί ο ΠΑΟ. Γιατί ο Σαββίδης λέει ότι τον έσωσε; Ρώτησα λοιπόν και έμαθα ότι ο ΠΑΟΚ ψήφισε τελευταίος στη συγκεκριμένη ψηφοφορία και ότι ο Μάκης Γκαγκάτσης που τον εκπροσώπησε ψήφισε κατά και γιατί, όπως είπε, «δεν γίνεται να ψηφίσουμε υπέρ της αλλαγής του κανονισμού όταν εξαιτίας αυτού έπεσε πέρυσι ο Ηρακλής –δεν θα μπορούμε να κοιτάξουμε τον κόσμο του Ηρακλή στα μάτια». Σημειωτέον ο ΠΑΟΚ γνώριζε ότι η ψήφος του δεν θα άλλαζε τίποτα, πράγμα που σημαίνει ότι ο νεαρός Γκαγκάτσης θυμήθηκε τα δίκαια του Ηρακλή εκ του ασφαλούς! Κι έτσι όμως, γιατί ο Ιβάν λέει ότι έσωσε τον ΠΑΟ; Για να το λέει, ενώ δεν ψήφισε υπέρ της αλλαγής του κανονισμού, δυο τινά συμβαίνουν: ή προκάλεσε την απόφαση του Πλατανιά και της Κέρκυρας να μην ψηφίσουν στην ψηφοφορία, διαμορφώνοντας με την αποχή τους το αποτέλεσμα, ή γνωρίζει ότι η ΕΠΟ θα αλλάξει τον κανονισμό στο επόμενο ΔΣ που θα κάνει γιατί την επηρεάζει. Δεν ξέρω τι από τα δυο εννοεί, πλην όμως τίποτα από τα δυο δεν μου φαίνεται ανάξιο να το ερευνήσει ένας ευαίσθητος εισαγγελέας –δεν ξέρω τι πιστεύει ο Σταύρος Κοντονής.
Ανάλογες εξηγήσεις θα έπρεπε σε μια σοβαρή χώρα να δώσει και ο καλός Ιβάν και για την άλλη του δήλωση. Ποιος τον μαχαίρωσε πισώπλατα; Ποιος τον πρόδωσε; Ποια συμφωνία δεν τηρήθηκε; Ποιος τον έπιασε κορόιδο; Ενδιαφέρει κανέναν εισαγγελέα η αξιοπιστία του πρωταθλήματος, ώστε να τον φωνάξει για να του πει λεπτομέρειες; Και θα κάνει κάτι για αυτό ο ευαίσθητος με τις δηλώσεις των παραγόντων υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης ή θα το περάσουμε κι αυτό στο ντούκου και θα λέμε πως οι παράγοντες είναι κακοί άνθρωποι και φταίνε αυτοί γιατί έχει απαξιωθεί το πρωτάθλημα; Αν τους επιτρέπεται να λένε ό,τι θέλουν, πετώντας πανέρια με λουλούδια στην Πάολα, γιατί να μην το κάνουν;
Περιέργεια
Στο μεταξύ, μιλώντας για εισαγγελείς, υπάρχει μεγάλη περιέργεια για το πώς θα χειριστούν οι αθλητικοί την υπόθεση του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος. Και ο Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου και ο Γιώργος Λαΐνης ήταν το Σάββατο στο ΟΑΚΑ και είδαν όλη τη διαδικασία του αίσχους: είδαν τις φωτοβολίδες να πέφτουν, τις φωτιές που άναψαν, τα κυνηγητά των οπαδών με την Αστυνομία, τα σπασμένα καθίσματα –νομίζω ότι έχουν προσωπική γνώμη για να πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων τις εκθέσεις τριών παρατηρητών, που αν στην ΕΠΟ υπάρχει Επιτροπή Δεοντολογίας πρέπει να τους ξηλώσουν αύριο το πρωί. Ο Θωμάς Κάρτσακλας από την Πρέβεζα, ο Αντώνης Φωτεινός από τις Κυκλάδες και ο Κώστας Ντάσιος από την Πάτρα με την έκθεσή τους πρόσβαλαν βάναυσα και την ομοσπονδία και τον κόσμο που παρακολούθησε το ματς. Θα τους καλέσει σε απολογία ο πρόεδρος της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ Αλκιβιάδης Φερεσίδης για ελλιπή έκθεση και θα υπάρξει, κατά πάσα πιθανότητα, εναντίον τους δίωξη και από την εισαγγελέα Βιργινία Σακελλαροπούλου, που διέταξε προκαταρκτική έρευνα, αλλά αυτά δεν αρκούν. Αν οι κύριοι αυτοί δεν ξηλωθούν από τις θέσεις τους, ο εξευτελισμός του Βασιλειάδη, του Κοντονή, αλλά και του Τόσκα, που διέθεσε πέντε χιλιάδες αστυνομικούς για να κοροϊδεύουν οι παράγοντες της ΕΠΟ τον κόσμο, θα είναι απόλυτος. Διότι, αν όπως λένε ο Κοντονής και ο Βασιλειάδης, «νόμοι υπάρχουν, αλλά δεν τηρούνται», οι πρώτοι που δεν τους τηρούν είναι αυτοί οι τρεις ιεράρχες της εξυγίανσης, που θέλουν να κάνουν το άσπρο μαύρο.
Τιμωρία
Οι εκθέσεις των υπευθύνων της Αστυνομίας, που είχαν αναλάβει τη φύλαξη του ΟΑΚΑ, θα κρίνουν το ποια θα είναι η τιμωρία των ομάδων. Συνολικά πέντε αστυνομικοί πήγαν στο νοσοκομείο μετά τις πολεμικές επιχειρήσεις: ελπίζω στο όνομα αυτών των ανθρώπων που επιχείρησαν να τους κάψουν ζωντανούς να υπάρξει πληρέστατη καταγραφή των γεγονότων για να πληρώσουν οι υπεύθυνοι. Σε τελική ανάλυση, κάτι λιγότερο από δεκαοκτώ χιλιάδες εισιτήρια πήραν οι ομάδες: το ποιοι οπαδοί τα πήραν θα έπρεπε να το γνωρίζουν. Οσο μέτρια κι αν ήταν η δουλειά της Αστυνομίας κι όσα λάθη κι αν έκανε η εταιρεία σεκιούριτι, η ευθύνη των ομάδων υπήρξε τεράστια: η ΑΕΚ έκανε φιέστα με πενήντα χιλιάδες ανθρώπους και όλα ήταν υποδειγματικά, στην Τούμπα στο ματς με την ΑΕΚ, παρά την ένταση και τη διακοπή δεν έγινε το παραμικρό –οι ομάδες όταν θέλουν να ελέγξουν τον κόσμο τους μια χαρά το κατορθώνουν.
Πόντιοι
Στο μεταξύ ανακοίνωση με την οποία ζητά μόνιμη χρησιμοποίηση ξένων διαιτητών έβγαλε και μια ομάδα Β’ Εθνικής, ο Απόλλων Πόντου: «Γνώριμη κατάσταση, σταθερή και αμείωτη, σε ολόκληρη τη διάρκεια του φετινού πρωταθλήματος της Football League, η πλημμελής διαιτησία. Λες και δεν υπάρχει ενιαίος και σαφής κανονισμός διαιτησίας, που ισχύει για όλες τις ομάδες και για όλους τους αγώνες, αλλά “ιδιωτικοί” και “προσωπικοί” κανονισμοί, που εφαρμόζονται (από τον κάθε διαιτητεύοντα) κατά το δοκούν. Σύστημα καθιερωμένο που τηρείται προετοιμάζοντας, εκτός των άλλων, την προαγωγή των εν λόγω διαιτητευόντων στη Super League, για να συνεχίσουν σε ανώτερο επίπεδο τη “μεροληπτική” εφαρμογή των “γνώσεων”, που απέκτησαν εκπαιδευόμενοι στη δεύτερη επαγγελματική κατηγορία», αναφέρει, προσθέτοντας ότι αν οι ξένοι διαιτητές είναι στη Σούπερ Λίγκα απαραίτητοι, στη δεύτερη κατηγορία είναι αναγκαίοι.
Kόστισε
Πολύ σωστά. Μόνο που η διαιτησία του Μπορμπαλάν στοίχισε κοντά 16 χιλιάδες ευρώ. Λίγο λιγότερα από όσα ένα συμβόλαιο ποδοσφαιριστή της Football League…