Ενιαία γραμμή στα κύρια πολιτικά ζητήματα θα επιδιώκει από εδώ και πέρα η Φώφη Γεννηματά μέσα στο Κίνημα Αλλαγής, ξεκινώντας, αν όχι με το –επίμαχο τις τελευταίες μέρες –ζήτημα του αιτήματος για εκλογές, με το Σκοπιανό. Καθώς οι πιθανότητες για συμφωνία αυξάνονται, τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο. Τόσο η αίσθηση ευθύνης που απαιτείται σε ένα εθνικό θέμα όσο και οι πολλές διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν επί του θέματος θα απαιτήσουν έναν ευρύτερο κύκλο συζητήσεων, καθώς και σύγκληση των οργάνων του Κινήματος Αλλαγής, για να αποφασιστεί η τελική στάση του φορέα –και πάντα, με βάση το περιεχόμενο της πρότασης που ενδεχομένως έρθει στη Βουλή και τους όρους που έχουν ήδη τεθεί.
Οι συζητήσεις αυτής της εβδομάδας έχουν, βέβαια, κύριο στόχο τη λείανση των σχέσεων μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Σεβαστουπόλεως και γίνονται με συνθετική διάθεση και κύριο στόχο την ενότητα του χώρου. Η σειρά των επαφών που έχει η Φώφη Γεννηματά με τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου αφορούν τόσο το ζήτημα των εκλογών αυτό καθαυτό όσο και τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτεί η παράταξη το προσεχές διάστημα –έχουν να κάνουν, κατά κύριο λόγο, με τη συζήτηση για τη Novartis την Παρασκευή, αλλά και τη συζήτηση για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Το πρώτο ζήτημα είναι σαφώς πιο εύκολο, καθώς, όπως όλα δείχνουν, το Κίνημα Αλλαγής δεν θα συμμετάσχει ψηφίζοντας στις δέκα κάλπες που θα τοποθετηθούν. Για το δεύτερο, που αποτελεί και το θέμα που ανέδειξε τη διάσταση των απόψεων μέσα στον νέο φορέα, ίσως απαιτηθεί συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, ώστε η τελική απόφαση για τη γραμμή να τεθεί με όρους πλειοψηφίας.
Η ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. Παράλληλα, η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Σταύρου Θεοδωράκη, με αφορμή τη συνέντευξη του πρώτου στο «Βήμα της Κυριακής», έστειλε μηνύματα και μέσα στο Κίνημα Αλλαγής. Απαντώντας στη φράση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αν Το Ποτάμι είχε λόγο ύπαρξης όταν ιδρύθηκε, αυτός δεν υπάρχει πια», ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους είναι ακόμα απαραίτητο Το Ποτάμι: «Tο Ποτάμι θα συνεχίσει να έχει λόγο ύπαρξης μέχρι η χώρα να φύγει από τα δεσμά των λαϊκίστικων και συντηρητικών δυνάμεων» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως το κόμμα «δεν σπατάλησε τις δυνάμεις του χτίζοντας μηχανισμούς. Και σήμερα δεν χαραμίζει τον ρόλο του χτίζοντας καριέρες για τα στελέχη του».
Και παρότι ο όρος «σύμμαχοι» που ο Θεοδωράκης χρησιμοποίησε για το Κίνημα Αλλαγής δημιούργησε απορίες (καθώς ο χώρος βρίσκεται υπό διαδικασία ενοποίησης), ο επικεφαλής του Ποταμιού χθες ξεκαθάρισε πως «ο πρώτος αντίπαλός μας είναι, φυσικά, η ασυνάρτητη πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ –από Στάλιν μέχρι ακροδεξιούς ψεκασμένους και ενδιαμέσως ελάχιστοι πραγματιστές», βγαίνοντας, υπό μία έννοια, από το κάδρο των στελεχών μέσα στο Κίνημα Αλλαγής που προωθούν μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, τάχθηκε εκ νέου υπέρ της αυτόνομης πορείας του χώρου και των ευρύτερων συναινέσεων υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Ισως το πιο σημαντικό, από τη μακροσκελή του απάντηση, η οποία περιείχε από την πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση έως την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ότι έλειπε η οποιαδήποτε αναφορά σε εκλογές, αφήνοντας παράθυρο συνεννόησης με την ηγεσία του φορέα.