Αν η υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών, η οποία τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, ήταν μια μαθηματική εξίσωση, τότε η λύση της με βάση τον «νομικό αλγόριθμο» βρίσκεται στη χορήγηση ασύλου, που αποτελεί κατάκτηση του νομικού μας πολιτισμού.
Χωρίς διάθεση να προδικάσουν την επικείμενη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώπιον του οποίου εκκρεμεί το μείζον θέμα της χορήγησης ή μη ασύλου, οι νομικοί τους παραστάτες (Νίκος Αλιβιζάτος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Χρίστος Μυλωνόπουλος, καθηγητής Ποινικού Δικαίου, Βασίλης Παπαδόπουλος, δικηγόρος εκ μέρους του Διεθνούς Συμβουλίου Προσφύγων, και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης) περιέγραψαν τη διαδρομή από τότε που υψώθηκε το τείχος προστασίας από τον Αρειο Πάγο που είπε «όχι » στην έκδοσή τους, μέχρι την επόμενη μέρα, εξηγώντας γιατί το αίτημά τους για πολιτικό άσυλο πρέπει να γίνει δεκτό.
Με ορίζοντα την επικείμενη μέχρι το τέλος Μαΐου άρση της διοικητικής κράτησης για όλους λόγω της συμπληρώσεως του ανώτατου ορίου, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος φώτισε, με «εργαλείο» τη Σύμβαση της Γενεύης, την πλευρά της πολιτικής αποσυμφόρησης που μπορεί να επιφέρει για την Ελλάδα. Οπως εξήγησε, το «να δοθεί πολιτικό άσυλο στους οκτώ τούρκους αξιωματικούς είναι κρίσιμο, καθώς έτσι θα πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα και θα μπορέσουν να φύγουν από την Ελλάδα για όποια χώρα επιθυμούν. Για να γίνει αυτό όμως, πρώτα πρέπει να πάρουν άσυλο, γιατί αυτό λέει και ο νόμος. Συμφέρει την ελληνική πολιτεία να πάρουν άσυλο, να φύγουν και η Ελλάδα να μην έχει αυτό το βάρος».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου Χρίστος Μυλωνόπουλος αναφέρθηκε στον ρόλο που έπαιξε το βούλευμα του Αρείου Πάγου περί της μη έκδοσης των οκτώ, που ουσιαστικά ήρθε να σφραγίσει με τον πλέον επίσημο τρόπο τη μη έκδοσή τους.
Ο δικηγόρος Βασίλης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε η συμμετοχή τους σε καμία αξιόποινη πράξη που να τους στερεί το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου.
Ο Απόστολος Δοξιάδης θέλησε να ξεκινήσει με μία καλή είδηση επισημαίνοντας πως «όταν προ ημερών ο Ερντογάν πήγε εμμέσως πλην σαφώς να συσχετίσει την υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών που παρανόμως κρατούνται με αυτή των οκτώ Τούρκων, υπήρξε σύσσωμη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης». Χαρακτήρισε την υπόθεση ως εθνική νίκη και πεδίον δόξης για τους δημοκρατικούς θεσμούς, επισημαίνοντας ότι η τιμή ανήκει στη Δικαιοσύνη, στην ελεύθερη δημοσιογραφία και στην κοινωνία των πολιτών.
Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος χαρακτήρισε υποδειγματικό το βούλευμα του ΑΠ για τη μη έκδοση των οκτώ που ύψωσε τείχος προστασίας και αναφέρθηκε στη θλιβερή πρωτιά της Τουρκίας στη μη τήρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων που προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως αυτό της ζωής, της απαγόρευσης των βασανιστηρίων και της δίκαιης δίκης.