Η «συνάντηση εργασίας» για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας έχει οριστεί για σήμερα το μεσημέρι στη μία, στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο Πάνος Σκουρλέτης αναμένεται να παρουσιάσει στα κόμματα το σχέδιο της κυβέρνησης και είναι, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε αυτόν, ανοιχτός στον διάλογο, αφού επιθυμεί να ακούσει τα σχόλια της αντιπολίτευσης. Για την ακρίβεια, θα παρουσιάσει το σχέδιο σε όσα κόμματα δώσουν το «παρών», μιας και δεν ανταποκρίθηκαν όλοι στο κάλεσμά του. Ωστόσο, και εκείνοι που αποδέχθηκαν την πρόσκληση προσέρχονται διατεθειμένοι να συζητήσουν τις δικές τους προτάσεις.
Παρά την αρχική της άρνηση, αναμένεται να εκπροσωπηθεί στη συνάντηση και η ΝΔ. Πηγές της Πειραιώς δεν απέκλειαν να πάει τελικά στο υπουργείο ο αρμόδιος γαλάζιος τομεάρχης Μάκης Βορίδης. Τόνιζαν, βέβαια, πως ακόμη κι αν γίνει αυτό θα είναι προκειμένου να πιεστεί η κυβέρνηση να αποδεχθεί το αίτημα της ΝΔ μαζί με την κατάτμηση των περιφερειών να θεσμοθετηθεί και το δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Οι της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κάθετα αντίθετοι στην ιδέα της επιστολικής ψήφου, που έριξε στο τραπέζι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, γιατί θεωρούν πως πρόκειται για μια δύσκολη και χρονοβόρα στην προετοιμασία και την εφαρμογή επιλογή. Προϋποθέτει, έλεγαν, ότι οι Ελληνες του εξωτερικού θα πρέπει να έχουν ενημερώσει πολύ νωρίτερα και να ψηφίσουν πριν από τις εθνικές εκλογές, ώστε να ανοιχτούν τα ψηφοδέλτιά τους μαζί με εκείνα των καλπών της εθνικής επικράτειας. Συν τοις άλλοις θεωρούν ότι δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας.
Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος με τη ΝΔ θα κινηθεί, υπό μια έννοια, και το Κίνημα Αλλαγής. Οι κεντροαριστεροί θα παραστούν για να βάλουν στο τραπέζι τη δική τους πρόταση για τον εκλογικό νόμο συνολικά. ΔΗΣΥ και Ποτάμι θα εκπροσωπηθούν από τους Εύη Χριστοφιλοπούλου και Γιώργο Αμυρά αντίστοιχα και η πρότασή τους, όπως τόνιζαν πηγές και από τα δύο κόμματα, όχι μόνο θα είναι κοινή, αλλά θα είναι και η βάση της συζήτησης. Δεν σκοπεύουν, δηλαδή, να κουβεντιάσουν «τίποτε αποσπασματικά».
Η εν λόγω πρόταση μπορεί να συνοψιστεί σε πέντε βασικά σημεία: ένα πιο αναλογικό από το σημερινό σύστημα –όχι, όμως, απλή αναλογική -, το οποίο θα προβλέπει μπόνους ώς 35 έδρες στο πρώτο κόμμα, συναρτώμενο από το ποσοστό που εκείνο θα συγκεντρώσει. Να διατηρηθεί το κατώφλι του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Ψήφο στους Ελληνες του εξωτερικού. Κατάτμηση των περιφερειών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Β’ Αθήνας. Και τέλος, αυστηρούς όρους στη χρηματοδότηση των κομμάτων.
Από το ραντεβού θα απουσιάζει το ΚΚΕ, όπως ενημέρωσε με επιστολή της στον Σκουρλέτη η ΚΟ του Περισσού. Τον ίδιο τρόπο επέλεξε και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος με προσωπική του επιστολή κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του δεν έχει κάτι να συζητήσει με την κυβέρνηση επί του θέματος, οπότε δεν θα εκπροσωπηθεί.