ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Το ζεστό νερό με λεμόνι
Είμαι 38 ετών και πίνω κάθε πρωί νηστική ζεστό νερό με λεμόνι, για να «καθαρίζει» ο οργανισμός μου. Μου είπαν όμως ότι αυτό βλάπτει το στομάχι. Είναι αλήθεια; (E.M.)
Ο γαστρεντερολόγος – ηπατολόγος, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπήλιος Μανωλακόπουλος απαντά ότι το ζεστό νερό με λεμόνι δεν είναι γνωστό εάν πράγματι «καθαρίζει» τον οργανισμό ούτε είναι σαφές τι σημαίνει «καθαρίζει τον οργανισμό». Αρα η αξία του συγκεκριμένου ροφήματος είναι αμφισβητήσιμη. Οσον αφορά την πιθανή «τοξικότητά» του στον γαστρικό βλεννογόνο, αυτή εξαρτάται από το εάν προκαλεί συμπτώματα υπεροξύτητας, όπως «κάψιμο», δυσφορία και αίσθημα δυσπεψίας. Η ποσότητα του λεμονιού που περιέχει το ρόφημα συνιστά επίσης παράγοντα που σχετίζεται άμεσα με τυχόν βλαπτική δράση. Εάν δεν έχετε ιστορικό ελκοπάθειας ή γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και δεν έχετε συμπτώματα από το ανώτερο πεπτικό σύστημα ή η ποσότητα του λεμονιού είναι μικρή, τότε είναι απίθανο το ρόφημα αυτό να σας δημιουργήσει προβλήματα.

ΑΝΔΡΕΣ
Η γυναικομαστία
Είμαι άνδρας και έχω γυναικομαστία, που με εμποδίζει να κάνω μπάνια στη θάλασσα. Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το πρόβλημα; (Α.Ν.)
Ο πλαστικός χειρουργός, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πλαστικών Χειρουργών (ISAPS), δρ Απόστολος Γαϊτάνης απαντά ότι η σύγχρονη αντιμετώπιση της γυναικομαστίας γίνεται με ταυτόχρονο συνδυασμό λιποαναρρόφησης και αφαίρεσης αδένα και λίπους από την άλω της θηλής (το καφέ δέρμα που την περιβάλλει). Η τομή είναι πολύ μικρή, σε σχήμα μισοφέγγαρου, και δεν φαίνεται μετά την επέμβαση. Η αφαίρεση γίνεταιμε γενική αναισθησία στο χειρουργείο και διαρκεί μία έως μιάμιση ώρα. Μπορείτε να φύγετε την ίδια μέρα από το νοσοκομείο και να πάτε στην εργασία σας σε τρεις έως τέσσερις ημέρες. Θα πρέπει να φοράτε ένα ειδικό ελαστικό γιλέκο για δύο έως τρεις εβδομάδες. Επειδή δεν αναφέρετε την ηλικία σας, θα πρέπει να ξέρετε ότι η επέμβαση πρέπει να γίνεται μετά την ενηλικίωση (18 χρόνια). Επίσης, αν η γυναικομαστία έχει εμφανιστεί ξαφνικά, θα πρέπει πρώτα να αποκλείσετε παθολογικές αιτίες, όπως προβλήματα στο ήπαρ ή στον προστάτη. Αντένδειξη για την επέμβαση αποτελούν οι διαταραχές στην πήξη του αίματος.

ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
Ο καθαρισμός των δοντιών
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για τον καθαρισμό των δοντιών στους ηλικιωμένους; (Π.Τ., Αθήνα)
Ο οδοντίατρος-προσθετολόγος δρ Μίνως Σταυριδάκης απαντά ότι ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού των δοντιών είναι με τη χρήση οδοντόβουρτσας και οδοντόπαστας. Σε ηλικιωμένους ασθενείς όμως, οι οποίοι συχνά έχουν εκτεθειμένες ρίζες που δεν καλύπτονται από αδαμαντίνη, προτείνεται η χρήση φθοριούχων τζελ αντί για οδοντόπαστα (μία έως τρεις φορές την εβδομάδα), για να «ενισχυθεί» η ρίζα έναντι στην τερηδόνα. Αυτή είναι πολύ συχνή σε ηλικιωμένους ασθενείς, ιδιαίτερα όταν έχουν ξηροστομία (μειωμένη έκκριση σιέλου), που είναι μια αρκετά συχνή παρενέργεια αρκετών φαρμάκων. Καθώς οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να καθαρίσουν τέλεια τα δόντια με την οδοντόβουρτσα, ίσωςείναι καλή ιδέα η χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, αν και συνήθως οι ηλικιωμένοι δεν αλλάζουν εύκολα τις παλιές συνήθειες και προτιμάνε τις κλασικές οδοντόβουρτσες χειρός. Επίσης, σε ηλικιωμένους που δεν μπορούν να κάνουν τέλεια στοματική υγιεινή, προτείνεται η χρήση στοματικών διαλυμάτων με αντιμικροβιακές ουσίες, προκειμένου να μειώνονται τα προβλήματα με τα ούλα.