Τα ηλιακά εγκαύματα αποτελούν σημαντικό εχθρό για τα παιδιά και τους εφήβους, καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος. Υπό τα δεδομένα αυτά, οι γονείς οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως είναι η καθημερινή χρήση αντηλιακού, ενώ παράλληλα πρέπει να εκπαιδεύουν τα μικρά τους για το πώς μπορούν να προφυλάσσονται από την ηλιακή ακτινοβολία.
«Η αντίληψη ότι τα παιδιά δεν μπορούν να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος εξαιτίας της ηλικίας τους είναι λανθασμένη» σημειώνει ο δρ Alberto Pappo, διευθυντής του Τμήματος Ογκολογίας στο Ερευνητικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο «St. Jude» στο Μέμφις των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί του νοσοκομείου σε σχετικό δελτίο Τύπου, «παρ’ όλο που πρόκειται για μια σπάνια νόσο στον ανήλικο πληθυσμό, το μελάνωμα είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου του δέρματος σε νεαρούς ασθενείς (κυρίως κατά την ηλικία της εφηβείας)».
Στάση ζωής: Υπό τα δεδομένα αυτά, οι επιστήμονες επιμένουν ότι «τα παιδιά δεν έχουν ανοσία στα ηλιακά εγκαύματα, συνεπώς η καθημερινή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία πρέπει να μετατραπεί σε στάση ζωής για όλη την οικογένεια».
Μάλιστα, τα παιδιά δεν χρειάζονται προστασία μόνον όταν βρίσκονται στη θάλασσα ή στην πισίνα αλλά ακόμα κι όταν βγαίνουν έξω για βόλτα ή παίζουν στην παιδική χαρά ή στον προαύλιο χώρο του παιδικού σταθμού.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, οι γονείς πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μωρά ηλικίας κάτω των δύο ετών, όταν έχουν ανοιχτό χρώμα επιδερμίδας, όταν έχουν κόκκινα ή ξανθά μαλλιά και όταν έχουν ευαίσθητο δέρμα.
Αναφορικά με τα μωρά κάτω των έξι μηνών, η ιατρική κοινότητα συμφωνεί ότι δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, καθώς το δέρμα τους δεν έχει αναπτύξει τα απαραίτητα προστατευτικά φίλτρα, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένα στη δράση των ηλιακών ακτίνων.
Εν τούτοις, οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι το χάδι του ήλιου είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των παιδιών, αρκεί να λαμβάνονται οι απαραίτητες προφυλάξεις. Για παράδειγμα, η έκθεσή τους στον ήλιο χρειάζεται για τη σύνθεση της βιταμίνης D, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών.