Δώδεκα υποψήφιοι για μια θέση στην Ακαδημία Αθηνών. Δεκαπέντε μήνες έως ότου οι «αθάνατοι» φτάσουν στη σημερινή στιγμή της ψηφοφορίας. Τρεις διακεκριμένοι υποψήφιοι έχουν φτάσει στην τελική ευθεία, αλλά μόνο ένας θα περάσει σήμερα το κατώφλι του πρώτου από τα κτίρια της αθηναϊκής τριλογίας, έχοντας κατακτήσει την έδρα Ιστορίας της Φιλοσοφίας στην Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, διαδεχόμενος τον κορυφαίο έλληνα φιλόσοφο και διατελέσαντα υπουργό Πολιτισμού Ιωάννη Δεσποτόπουλο. Ποιος θα τα καταφέρει; Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παύλος Σούρλας; Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πρίνστον Αλέξανδρος Νεχαμάς; Ή η ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Τερέζα Πεντζοπούλου – Βαλαλά;
Και οι τρεις με σπουδαία βιογραφικά κατάφεραν έπειτα από μια μακρά διαδικασία να φτάσουν ώς την τελική ευθεία. Ωστόσο, η διαδρομή κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν τόσο για τους ίδιους όσο και για τους εκλέκτορες, καθώς η θέση στην Ακαδημία αποδείχθηκε περιζήτητη. Δεκατρείς ογκώδεις φάκελοι υποψηφίων έφτασαν στη Γραμματεία του πρώτου ερευνητικού ιδρύματος της χώρας που δεν περιλάμβαναν μόνο τα βιογραφικά τους, αλλά και τα έργα τους σε τρία αντίτυπα. Ανάμεσα στις υποψηφιότητες που έκαναν εντύπωση ήταν εκείνη του καθηγητή και πρύτανη στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη, ο οποίος έχει δοκιμάσει τις δυνάμεις του επίσης τόσο ως υφυπουργός Παιδείας όσο και ως θεατρικός συγγραφέας και ερμηνευτής των έργων του επί σκηνής. Οπως κι εκείνη του πολυγραφότατου και πολυμεταφρασμένου καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο –γνωστού στο ευρύ κοινό από τις δημόσιες τοποθετήσεις του –Χρήστου Γιανναρά.
Ωστόσο, η θητεία του πρώτου στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν φάνηκε αρκετή για να πείσει τους ακαδημαϊκούς να του δώσουν μια ευκαιρία να ενταχθεί στους κόλπους της. Οπως επίσης φαίνεται ότι δεν ξέχασαν, διαβάζοντας το ογκώδες βιογραφικό του Χρήστου Γιανναρά, το γεγονός ότι είχε ασκήσει δριμεία κριτική μεταξύ άλλων και στον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» πριν από έξι χρόνια.
ΑΜΦΙΡΡΟΠΗ ΜΑΧΗ. Το «ξεκαθάρισμα» πήρε περισσότερο χρόνο από όσο θα περίμενε κανείς –κάτι που παραδέχονται ακόμη και στους κόλπους του ίδιου του ιδρύματος –και σήμερα αναμένεται να λήξει μια μάχη που επίκειται να αποτελέσει υπόθεση κυρίως των δύο ανδρών της κούρσας. Οσοι μετρούν τις ψήφους υπολογίζουν πως πρόκειται για μια αμφίρροπη μάχη, καθώς ώς την τελευταία στιγμή υπάρχουν διαφορετικοί παράγοντες αλλά και πιέσεις για τον κάθε υποψήφιο, αφού επί της ουσίας η επιστημονική τους αξία δεν αμφισβητείται και ηλικιακά βρίσκονται κοντά (έχουν έναν χρόνο διαφορά). Ο 72χρονος Αλέξανδρος Νεχαμάς διεκδικεί τη θέση από την έδρα του καθηγητή Ανθρωπιστικών Σπουδών, Φιλοσοφίας και Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και έχοντας μεταξύ άλλων στο βιογραφικό του ένα έργο που θεωρείται σταθμός στη σύγχρονη βιβλιογραφία για τον Νίτσε («Νίτσε: η ζωή σαν λογοτεχνία»). Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος καθώς κατάφερε να φτάσει ώς την τελική τριάδα αφήνοντας πίσω του τον Θεοδόση Πελεγρίνη, ο οποίος από τη θέση του πρύτανη είχε χαρακτηρίσει «πεμπτοφαλαγγίτες» τα μέλη των συμβουλίων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ένα εκ των οποίων ήταν και ο Αλέξανδρος Νεχαμάς) που είχαν ως στόχο την ανασυγκρότηση των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Ο 73χρονος Παύλος Σούρλας είναι ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει διατελέσει μεταξύ άλλων πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ενώ το έργο του «Δίκαιο και δικανική κρίση» θεωρείται από πολλούς «βίβλος» στο είδος του.
Οσο για την κυρία της παρέας, δίδασκε Φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έως το 2001, όπως και σε πανεπιστήμια της Γαλλίας –η γαλλική κυβέρνηση μάλιστα την έχει παρασημοφορήσει για το έργο της -, ενώ από το 1995 είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΜΥΤΑΡΑ. Ο εκλογικός πυρετός, ωστόσο, δεν θα λήξει σήμερα στο κτίριο που σχεδίασε ο Θεόφιλος Χάνσεν, καθώς το πρόγραμμα των «αθανάτων» προβλέπει μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας την έναρξη της συζήτησης για την κάλυψη μιας ακόμη κενής θέσης από το 2010, οπότε και διεγράφη ο Δημήτρης Μυταράς: εκείνης στην έδρα της Ζωγραφικής στην Τάξη Γραμμάτων και Τεχνών. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια αναμένεται να γίνει κατά πάσα πιθανότητα στις 31 Μαΐου, ενώ αν οι διαδικασίες ολοκληρωθούν γρηγορότερα, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Στην τελική ευθεία έχουν φτάσει τρεις υποψήφιοι –από τις πέντε αρχικά αιτήσεις. Το νήμα πρώτος φαίνεται να κόβει ο Αλέκος Λεβίδης, καθώς είναι εκείνος που πήρε τις περισσότερες ψήφους στην Τάξη του και η εισήγηση αναμένεται να είναι υπέρ του, καθώς σπάνια η Ολομέλεια δεν υιοθετεί την πρόταση της Τάξης. Ο 74χρονος ζωγράφος με την ευρύτατη παιδεία έχει δημιουργήσει σκηνικά, τοιχογραφίες και έχει εικονογραφήσει βιβλία, ενώ έργο ζωής θεωρείται η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών μετάφραση του 35ου βιβλίου Φυσικής Ιστορίας του Πλινίου του Πρεσβύτερου.
Στις επόμενες θέσεις υπήρξε η ανατροπή καθώς οι περισσότεροι περίμεναν τη δεύτερη να καταλάβει ο Χρήστος Μποκόρος, ο νεότερος των υποψηφίων, ιδιότητα που αποδείχθηκε τελικά αρνητική για τον εξαίρετο ελληνοκεντρικό ζωγράφο, καθώς η Ακαδημία φαίνεται να λειτούργησε αντιφατικά. Αν και δείχνει να κάνει στροφή στην πολιτική της και να επιθυμεί να εντάξει στους κόλπους της νεαρότερα μέλη, αρκετοί εκλέκτορες θεώρησαν ότι ο 62χρονος ζωγράφος μπορεί να επιστρέψει σε μερικά χρόνια με μια νέα υποψηφιότητα, και έτσι κατέληξε τρίτος στην ψηφοφορία της Τάξης. Δεύτερος αναδείχθηκε ο 82χρονος βραβευμένος από την Ακαδημία για το σύνολο του έργου του Σωτήρης Σόρογκας. Ομότιμος καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έχοντας διατελέσει πρόεδρος στο ΔΣ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, θα δώσει τη δική του μάχη για να διεκδικήσει μια θέση «αθανάτου».