Και στο κάτω κάτω της γραφής, τι χρειάζεται ένας δρομέας για να τρέξει; Πόδια. Πιο συγκεκριμένα; Γόνατα. Δεν είναι τυχαίο που υπάρχει κοτζάμ ονομασία «γόνατο του δρομέα». Μην φανταστείς ότι αφορά την ομορφιά που έχουν τα δρομικά μας γόνατα. Ονομασία για πάθηση είναι, δυστυχώς, πιο επιστημονικά γνωστή ως «σύνδρομο του επιγονατιδομηριαίου πόνου». Πρόκειται για πάθηση που ξεκινάει με πόνο γύρω και πίσω από την επιγονατίδα. Πόνο ήπιο στην αρχή αλλά που μετά γίνεται οξύς. Τόσο στο τρέξιμο όσο και στην απλή βάδιση.
Εντάξει, μην απελπίζεσαι, δεν θα το πάθει όποιος τρέχει. Θα το πάθει όμως αυτός που έχει πρόβλημα ανατομικό στα πέλματα και δεν έχει τοποθετήσει στα παπούτσια του ειδικούς «πάτους βοηθείας». Μπορεί να το πάθει και ο αχόρταγος των προπονήσεων, εκείνος που καταπίνει τα χιλιόμετρα σαν στραγάλια. Επίσης είναι πιο επιρρεπής η κατηγορία των δρομέων των οποίων οι άξονες των κάτω άκρων τους έχουν πάρει λίγο… σασί. Κινδυνεύουν επίσης οι δρομείς που αδιαφορούν για την ενδυνάμωση των κάτω άκρων τους. Και βέβαια η… γκαντεμόσαυρα (όπως, καλή ώρα, η υπογράφουσα) που έπεσε και χτύπησε στην επιγονατίδα. Αυτή η επιγονατίδα είναι που υποφέρει και δίνει σήμα κινδύνου με τον πόνο. Πρόσεχε λοιπόν, ώστε να μην σου συμβεί.
Εστω όμως ότι δεν πρόσεξες και το έπαθες. Θα τα καταφέρεις να ξανατρέξεις, μην ανησυχείς. Απλά, πρέπει πρώτα να επισκεφτείς ορθοπεδικό και φυσικοθεραπευτή ώστε να σου δείξουν τον σωστό δρόμο. Αρχικά να φύγει ο πόνος και μετά να ενδυναμώσεις τους μυς γύρω από το γόνατο άρα και την επιγονατίδα. Οχι μόνο δικέφαλο και τετρακέφαλο αλλά και τον γαστροκνήμιο ακόμα και τους μυς γύρω από τον γοφό. Με λίγα λόγια φτιάξε δυνατό πόδι. Πρόσεξε το θέμα με τα πέλματα σου με ειδικούς πάτους.
Γίνε θαμώνας για λίγο καιρό στο γηπεδάκι με το γκαζόν και σύντομα θα αποκαταστήσεις τις σχέσεις με το γόνατο σου. Και τότε το «γόνατο του δρομέα» θα είναι απλά… το γερό γόνατο του δρομέα.
Η Κατερίνα Βλαχαντώνη είναι φυσικοθεραπεύτρια και μαραθωνοδρόμος