Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αλέξη Τσίπρα να καλείται να διαχειριστεί μια ιδιαίτερα σύνθετη κατάσταση που θα επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τη στρατηγική της επόμενης περιόδου.
Στο τελευταίο «πράσινο μίλι» για την πορεία της εξόδου από το τρίτο Μνημόνιο, ο Πρωθυπουργός πρέπει να αποφασίσει μια σειρά από κινήσεις που κατά τον ίδιο θα ενισχύσουν τη νέα κινητικότητα όπως αυτή που περιγράφηκε στο νέο σποτάκι της κυβέρνησης με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Τσίπρα.
Το επόμενο 40ήμερο, έως την 21η Ιουνίου, ημέρα που θα γίνει η συνεδρίαση του καθοριστικού Eurogroup κατά το οποίο υπάρχει η προσδοκία να είναι στο τραπέζι «λύση-πακέτο» που θα περιλαμβάνει τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους και τους όρους για τη μεταμνημονιακή εποχή, χαρακτηρίζεται ως το πιο κρίσιμο για την κυβέρνηση.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει αναλάβει, εκτός από τους επιφορτισμένους συνεργάτες του, τον Δημήτρη Λιάκο (υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό) και τον Δημήτρη Παπαγιαννάκο (γ.γ. Συντονισμού), τον προσωπικό έλεγχο των υπουργών που εμπλέκονται στην αξιολόγηση και έχει καθημερινή εικόνα για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση με την πορεία υλοποίησης των προαπαιτουμένων.
Το άλλο πεδίο που ενδέχεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα είναι το Σκοπιανό και οι διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ που θα επηρεάσει ευθέως τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Στη σκιά των σεναρίων για την επόμενη μέρα, μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου και με τη συζήτηση να κυριαρχεί κυρίως για τη μείωση των συντάξεων, από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπεται το μήνυμα ότι στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της τέταρτηςαξιολόγησης ώστε να υπάρξει συνολική συμφωνία για την καθαρή έξοδο από το 3οπρόγραμμα εντός του Ιουνίου. Και μάλιστα, όπως διευκρινίζουν από το πρωθυπουργικό επιτελείο, «έξοδο που δεν θα συνοδεύεται από πιστοληπτική γραμμή στήριξης» με δεδομένη τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα όπου θα παρουσιάσει το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από ανώτερους κυβερνητικούς παράγοντες και το οικονομικό επιτελείο ως συνεκτικό και ρεαλιστικό.
Το χρέος. Η προσοχή της Αθήνας επικεντρώνεται κυρίως στο θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους που κατά το Μέγαρο Μαξίμου έχει δύο σκέλη: α) την επιμήκυνση (σ.σ. διάρκειας 10-12 ετών σε πρώτη φάση) των ωριμάσεων των ελληνικών ομολόγων, σε πρώτο στάδιο, που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 15ηςΙουνίου 2017 και β) τη λειτουργία του γαλλικού μηχανισμού που θα συμβιβάζει τις διαφωνίες σε σχέση με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ.
Η κεντρική γραμμή άμυνας της κυβέρνησης εν μέσω διαφόρων σεναρίων για τη συμμετοχή του ΔΝΤ ή όχι στο πρόγραμμα και της μεταμνημονιακής εποπτείας είναι ότι δεν τίθενται εν αμφιβόλω η έξοδος από το πρόγραμμα και η δυνατότητα της χώρας να ανακτήσει την αυτοδύναμη πρόσβασή της στις αγορές χρήματος μετά τον Αύγουστο του 2018.
Οι συντάξεις. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι η κυβέρνηση αρχίζει σταδιακά να οικοδομεί ένα επιχείρημα με στόχο να κινηθεί ίσως διαφορετικά στο θέμα των συντάξεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε χθες ότι η βασική δέσμευση η οποία περιγράφεται στη μνημονιακή συμφωνία του 2015 αφορά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% και υπενθύμισε πως κατά τη δεύτερη αξιολόγηση το ΔΝΤ αμφισβήτησε τη δυνατότητα της Ελλάδος να επιτύχει έναν τέτοιο στόχο για το 2019 και γι’ αυτό ψηφίστηκε το μέτρο της μείωσης των συντάξεων για το 2019.
«Δεν μιλάμε για οριζόντιες μειώσεις οι οποίες θα είναι στο 18%. Μιλάμε για μία συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων οι οποίοι εξακολουθούν να διατηρούν την προσωπική διαφορά» τόνισε και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν διορθωτικές κινήσεις ή να υπάρξει «αντιστάθμιση». «Ολα εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας» είπε, αν και σημείωσε πως δεν είναι η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει ένα τέτοιο ζήτημα συζήτησης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από το πρόγραμμα.
Ομως το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι, όπως λένε και στο Μέγαρο Μαξίμου, να γίνει συζήτηση με τους δανειστές για τη λήψη και μέτρων ελάφρυνσης της λιτότητας εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ελλάδα υπερβαίνει διαρκώς τα πρωτογενή πλεονάσματα.