Γενικά δύσκολοι καιροί για κυβερνώντες. Πληθαίνουν λοιπόν για τον
Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση τα άσχημα μαντάτα –όπως αυτά που φέρνει το νέο βαρόμετρο της Public Issue που διεξήχθη μέχρι τις 7 Μαΐου. Τόσο άσχημα, που αρχίζω και ερμηνεύω το timing του πρόσφατου video «κανονικότητας» με τον Πρωθυπουργό που διανεμήθηκε στα Μέσα. Το βαρόμετρο λοιπόν δείχνει κατ’ αρχάς μαζική μεταστροφή του κοινού υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες (το 56% λέει «εκλογές τώρα»). Τα ακόμη δυσμενέστερα αποτυπώνονται στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, όπου ο
Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται τρίτος από το τέλος, με τελευταίους τον
Καμμένο και τον
Μιχαλολιάκο. Πλέον, τον περνάει και ο
Βασίλης Λεβέντης. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι πως το 74% του συνόλου των ερωτηθέντων, ανεξαρτήτως των κομματικών τους προτιμήσεων, πιστεύει ότι στις εκλογές κερδίσει σίγουρα η ΝΔ.
Απογοήτευση
Για το πώς βλέπουν οι πολίτες το κλίμα; Πλήρης απογοήτευση κι εδώ. Το 77% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως τα πράγματα στην Ελλάδα πάνε σε λάθος κατεύθυνση. Επίσης, το 55% πιστεύει πως θα χειροτερέψει η προσωπική οικονομική του κατάσταση και μόλις 9% πως θα καλυτερέψει. Βαρόμετρο «χτύπα κι άλλο» δηλαδή, αφού και το 86% των ερωτηθέντων είναι δυσαρεστημένο με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας η κυβέρνηση. Εύλογα τα παραπάνω σχολιάστηκαν ευμενώς από τη ΝΔ που μάλιστα εξέδωσε αναλυτικό non-paper χθες το βράδυ, σχεδόν πανηγυρίζοντας.
Φραξιονισμός για τις παραλίες
Ακριβώς πριν από πενήντα χρόνια, τον Μάη του ’68, οι εξεγερμένοι φώναζαν πως «κάτω από την άσφαλτο έχει παραλία». Πέραν της ποιητικής μεταφοράς, σήμερα το σύνθημα θα μπορούσε να είναι η πικρή απεικόνιση για τις παραλίες ή πιο επίσημα τους αιγιαλούς στα νησιά και αλλού. Για παράδειγμα, ο δημόσιος χώρος συρρικνώνεται και η ιστορία των δημόσιων παραλιών τείνει να γίνει ακριβό σπορ για τους φορολογουμένους. Ολα αυτά, μαθαίνω, τα συζητά με συριζαίους βουλευτές το τελευταίο διάστημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. Και μου μετέφεραν πως προσπαθεί να «φραξιονίσει» με ένα μέρος τους, με αφορμή το εξής: το υπουργείο Ναυτιλίας και το υπουργείο Τουρισμού καθυστερούν να υπογράψουν το σχέδιο νόμου που έχει συντάξει το υπουργείο Οικονομικών για τους αιγιαλούς. Κι επειδή ο ίδιος το έχει πάρει «ζεστά» το θέμα, τα συναρμόδια υπουργεία τον έχουν κάνει «μπαλάκι».
Αρνητικό role model
Ο ίδιος μάλιστα μιλάει με θέρμη για τις παραλίες, τις συνδέει με τη δημοκρατία και μαθαίνω επίσης πως εμπλέκονται επτά (!) υπουργεία, και αυτός είναι ο λόγος που καθυστερεί ο νόμος, όπως του απαντούν από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου –γιατί κι εκεί έχει απευθυνθεί. Ο ίδιος ο βουλευτής θεωρεί πως η κατάσταση στους αιγιαλούς έχει φτάσει στο απροχώρητο. Λέει μάλιστα πως το αρνητικό role model είναι η Μύκονος όπου ο δημόσιος χώρος και οι παραλίες έχουν καταπατηθεί για τα καλά από επιχειρηματίες και ομπρελάδες.
Τα μπάνια του λαού
Ο
Ξυδάκης «κόπτεται» για τη Μύκονο γιατί από εκεί κατάγεται και όταν βρίσκεται στο νησί τα «ακούει» από τους ντόπιους και για τις παραλίες. «Τη δεκαετία του ’80 ο
Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε τις παραλίες για τα μπάνια του λαού. Το 2006 ο
Αλέξης Τσίπρας, ως επικεφαλής της Ανοικτής Πόλης, έριξε τα κάγκελα στις παραλίες της Αττικής και εμείς τώρα ως κυβέρνηση πλέον δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε την κανονικότητα στις παραλίες;» έλεγε στο καφενείο της Βουλής τις προάλλες. Πάντως, για να ξέρετε, ο
Ξυδάκης θα επανακαταθέσει επίκαιρη ερώτηση για το θέμα.
Πρόσκληση
Ως γνωστόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε χθες στη Σύνοδο του ΕΛΚ στη Σόφια. Εδώ λοιπόν ο πρόεδρος της ΝΔ συνάντησε τον Μπόικο Μπορίσοφ και όπως έμαθα τον κάλεσε για διακοπές το καλοκαίρι – στοιχηματίζω στα μαγευτικά Χανιά. Σκέφτομαι απλά: αν έχουμε εκλογές, κάτι που θέλει σφόδρα ο Κυριάκος, θα μπορεί ο βούλγαρος πρωθυπουργός να απολαύσει το ελληνικό καλοκαίρι που ύμνησε και ο Ζακ Λακαριέρ;
Υπέρ 53 αδυνάτων
Στα παραλειπόμενα του event της αβάπτιστης τάσης των προεδρικών συριζαίων, που συνεδρίασε προχθές το βράδυ στο Κάραβελ, να πω πως έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η τοποθέτηση του Θόδωρου Δρίτσα. Ο πειραιώτης βουλευτής δεν πήγε προφανώς ως προεδρικός, είναι εξέχον μέλος των 53 εξάλλου. Υπερασπίστηκε όμως τη λειτουργία των τάσεων, όπως μου μεταφέρθηκε. Λογικό.
Η προεδρική κίνηση του Κάραβελ εντάσσεται στην πίεση που θα ασκηθεί προσεχώς εσωκομματικά στους 53, οι οποίοι δεν είναι και ακριβώς πια ενωμένοι. Γενικώς μια ωραία ατμόσφαιρα αρχίζουμε και είμαστε και αυτό έχει να κάνει και με την επόμενη μέρα – μετεκλογικά εννοώ – στον ΣΥΡΙΖΑ. Κρατήστε το αίτημα του Μπαλτά για κομματικό συνέδριο εντός του έτους.
Oι «ριπές» του Αποστολάκη
Ηταν η πρώτη φορά μετά τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία που οι δύο αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ο ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης και ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, είχαν ένα, σύντομο έστω, τετ α τετ. Η συνάντησή τους – σε καλό κλίμα, έμαθα– έγινε χθες στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, και ο Αποστολάκης άρπαξε την ευκαιρία: Ζήτησε δηλαδή από τον ομόλογό του τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την άμεση απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών.
Ο ναύαρχος εκτόξευσε «πυρά» στον τούρκο στρατηγό και για τη συνεχή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο.