Συνιστώσες στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί πια να μην υπάρχουν, υπάρχουν όμως τάσεις που λειτουργούν ως συνιστώσες. Χθες λοιπόν είχαμε ένα ενδιαφέρον κάλεσμα στο πάλαι ποτέ πασοκικό –λόγω των πράσινων εκδηλώσεων που γίνονταν πάντα εκεί –Κάραβελ. Ομάδα «προεδρικών» του ΣΥΡΙΖΑ είχε στείλει προσκλήσεις με στόχο το restart του κόμματος –αν και οι πράκτορές μου μιλούν για πιο μακιαβελικό σχέδιο, το οποίο θα παραθέσω παρακάτω.

Παρουσίες
Εδώ λοιπόν οι άνθρωποί μου μέτρησαν παρουσίες με υψηλή σημειολογία αλλά και απουσίες με νόημα. Για να σας βοηθήσω, στον ίδιο χώρο συνευρέθηκαν οι πούροι προεδρικοί (όπως το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Σκορίνης) και οι της τάσης Πλατφόρμα 2010, όπως ο Γιάννης Μπαλάφας και ο Κώστας Ζαχαριάδης. Εδώ επίσης μου είπαν πως είδαν αρκετούς υπουργούς: τον Νίκο Παππά, τον Σωκράτη Φάμελλο, τον Γιώργο Βασιλειάδη, την Ολγα Γεροβασίλη, τον Νεκτάριο Σαντορινιό, τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Εδώ ήταν και ο Αριστείδης Μπαλτάς, που μίλησε, αν και για τον οποίο έγινε μια παρανόηση, όπως έμαθα: ούτε εισηγητής ήταν της κίνησης ούτε ιθύνων νους της. Και το λέω γιατί τον τρέλαναν στα τηλέφωνα διάφοροι. Ζήτησε πάντως συνέδριο μέσα στο 2018 και χειροκροτήθηκε. Το κάλεσμα υπέγραφε μεταξύ άλλων ο πάλαι ποτέ πράσινος Αντώνης Κοτσακάς που σήμερα είναι γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόσκληση τυπικά αφορούσε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Αττικής.

Μέτωπο προεδρικών
Κομψά, όλο αυτό διατυπώθηκε ως ανάγκη ανασύνθεσης. Για ανάγκη ανασυγκρότησης του κόμματος. Πίσω από τις γραμμές, εγώ βλέπω την επιχείρηση ένωσης όλων των ομάδων των προεδρικών και «κεντριστών» και με μέτωπο κατά των «53». Για την Ιστορία, να πω πως εισήγηση έκανε και ο παρασκηνιακός Πέτρος Καραγιώργος, και μάλιστα με ένα ευφυολόγημα: «Καλώς ήλθατε στην αβάπτιστη κίνηση. Δεν θέλουμε να γίνουμε νέα τάση, γιατί θα πάθουμε υπέρταση» είπε. Δεν ξέρω πώς θα το δουν όλο αυτό οι «53», αν τους ανέβηκε η πίεση ας πούμε, πάντως, για να είναι πλήρες το σημερινό μου σημείωμα, να πω ότι οι Νίκος Βούτσης και Νίκος Φίλης δεν πήγαν στο Κάραβελ. Ούτε και ο πιο αυτόνομος γενικά Δραγασάκης. Μια μόνο κίνηση αρκεί για να σκιαγραφηθούν τα στρατόπεδα.

Οπως τα έζησε

Νέστορας της πολιτικής και της ευρύτερης Κεντροδεξιάς, ο σεβαστός σε όλους Γιάννης Βαρβιτσιώτης θα παρουσιάσει σήμερα τον 2ο αυτοβιογραφικό του τόμο με τίτλο «Οπως τα έζησα (1981-1993)» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το απογευματάκι στις 19:00. Το αναμένω με ενδιαφέρον για δύο λόγους: πρώτον γιατί αφορά μια έντονη διεργασιών εποχή για τη γαλάζια παράταξη. Δεύτερον, λόγω ομιλητών: ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, οι δημοσιογράφοι Γιάννης Πρετεντέρης, Αλέξης Παπαχελάς και Γιώργος Κουβαράς θα είναι αυτοί που θα καταθέσουν τις σκέψεις τους για το βιβλίο. Θα συντονίσει το όλο event η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κωνσταντίνα Μπότσιου.

ΛΑΕ εξωτερικού

Εξω πάμε καλά. Για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ο λόγος, που φαίνεται να πλέει σε πελάγη ευτυχίας αφού αυτές τις ώρες βρίσκεται στη Βηρυτό και από χθες πραγματοποιεί συνέχεια συναντήσεις συνοδεία και άλλων στελεχών της ΛΑΕ, όπως ο Κώστας Ησυχος. Χθες, ας πούμε, είδαν τον ΓΓ του ΚΚ Λιβάνου Χάνα Καρίμπ, αντιπροσωπεία της Χεσμπολάχ και τον πρεσβευτή της Συρίας στον Λίβανο. Ο «Λάφα» μπορεί με άνεση να βλέπει όλα τα ΚΚ του κόσμου, πλην του δικού μας, μου φαίνεται.

Το μέλλον είναι εδώ

Την ίδια ώρα που οι τάσεις ανασχηματίζονται ο Βασίλης Κικίλιας την είδε ολίγον τι ποιητικά αλλά με νόημα. “Να τολμήσουμε ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά στο τεχνολογικό μέλλον”, είπε ο τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου “DefenseWorld” παραφράζοντας Ελύτη και βάζοντας την ατζέντα για την εισαγωγή της τεχνολογίας στην ασφάλεια της χώρας. Αφήνοντας πίσω τα παραδοσιακά – και πολλές φορές αμαρτωλά – υποδείγματα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που έχουν πολλαπλό οικονομικό και ανθρώπινο κόστος, ο Κικίλιας, παρουσία του αμερικανού πρεσβευτή, μίλησε για το 3D printing, τα UAV (Unmanned Aerial Vehicle) και βέβαια την τεχνητή νοημοσύνη, περιγράφοντάς τα ως “το μέλλον που είναι ήδη εδώ”. Επικαλέστηκε μάλιστα και την πρόσφατη δήλωση του κύπριου νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη ότι “στο μέλλον ένα ρομπότ θα πάρει το Νόμπελ”, υπογραμμίζοντας πως «για αυτό τον σκοπό πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα θα πρέπει ήδη να εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση».

Λέσχη εξωτερικής πολιτικής

Ο 6ος όροφος της Αθηναϊκής Λέσχης ήταν ασφυκτικά γεμάτος τη Δευτέρα το βράδυ. Εδώ έγινε, όπως σας είχα γράψει, ομιλία του Γιώργου Κουμουτσάκου για την εξωτερική πολιτική. Στέκομαι λίγο στην ανθρωπογεωγραφία, με έντονο συντηρητικό και αστικό χρώμα και μια εικόνα «υπουργικής προθέρμανσης», αν μου επιτρέπεται. Ο πράκτοράς μου εντόπισε εδώ τον πολύπειρο Πέτρο Μολυβιάτη, τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, τους γαλάζιους Κικίλια, Κεδίκογλου, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Αδωνη Γεωργιάδη, Μαριέττα Γιαννάκου, Δαβάκη, Δένδια και τον ποταμικό Δημήτρη Τσιόδρα.

Εδώ όμως ήταν και τέσσερα ιερά τέρατα της διπλωματίας, και μάλιστα με κοινό χαρακτηριστικό πως όλοι έχουν διατελέσει στην καριέρα τους και γραμματείς του υπουργείου Εξωτερικών.

Μιλώ για τους Ιωάννη Ζέπο, Γιώργο Σαββαΐδη, Αριστείδη Αγαθοκλή και Αναστάσιο Μητσιάλη. Τι κράτησε ο άνθρωπός μου;

Πως ο Κουμουτσάκος είπε ότι η χώρα πρέπει να ξαναβρεί τη γεωπολιτική της αυτοπεποίθηση.