Να κλείσει το ενδοκυβερνητικό «μακεδονικό» μέτωπο πριν καν ανοίξει, επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας λίγο προτού συναντήσει στη Σόφια τον Ζόραν Ζάεφ και προχωρήσουν από κοινού σε ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα. Με δεδομένη την άρνηση των ΑΝΕΛ να υπερψηφίσουν συμφωνία για σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία», ο Πρωθυπουργός κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια τις πτυχές των διαπραγματεύσεων που κορυφώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ στο Σούνιο. Ο Νίκος Κοτζιάς παρουσίασε και τα πιθανά σενάρια από εδώ και πέρα, αλλά και τον δρόμο που θα πρέπει να διανύσει η ΠΓΔΜ, καθώς η Αθήνα μέσα από το διαπραγματευτικό μονοπάτι που έχει σχεδιάσει επιχειρεί να διασφαλίσει ότι οι δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι γείτονες για τις αλλαγές στο Σύνταγμα και τη χρήση έναντι όλων θα είναι τέτοιες που δεν θα έχουν επιστροφή. Θα αποκλείει δηλαδή το ενδεχόμενο οι γείτονες, αφού πρώτα εξασφαλίσουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ, να υπαναχωρήσουν από τις δεσμεύσεις τους, έχοντας όμως κερδίσει τη θέση στη Συμμαχία. Αν και από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Αμυνας έχει διατυπώσει την άποψη ότι δεν θα αποδεχθούν οι γείτονες λύση αμοιβαία αποδεκτή, εντούτοις στο Μαξίμου υπάρχει θετική εκτίμηση ότι μπορούν οι δύο πλευρές να φτάσουν σε λύση. Πρόσωπα που έχουν γνώση των συζητήσεων που έχουν γίνει μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων υποστηρίζουν σε συνομιλητές τους ότι ο Καμμένος και οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν μια συμβιβαστική συμφωνία σύνθετης ονομασίας στη Βουλή, ωστόσο δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση αίροντας την εμπιστοσύνη τους σε αυτήν. Ο ίδιος άλλωστε μιλώντας σε ειδική εκδήλωση για θέματα αμυντικής τεχνολογίας υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης, σημειώνοντας: «H εποχή της κρίσης, η εποχή της παραχώρησης της εθνικής κυριαρχίας, η εποχή που λαμβάναμε εντολές από τους δανειστές τελείωσε χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και χάρη στη σκληρή δουλειά όλων μας».
Εξάλλου, στην περίπτωση που το πλαίσιο συμφωνίας προβλέπει χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα πρέπει οι γείτονες να κάνουν αλλαγές προτού μπουν στη Συμμαχία, τότε και ο Καμμένος κερδίζει χρόνο και ίσως έτσι να μην έρθει αντιμέτωπος με το πικρό ποτήρι της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στη σύνοδο του Ιουλίου.
* Τις εξελίξεις στο Σκοπιανό ο Πρωθυπουργός συζήτησε χθες και σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.