Η Λυών είναι μια πόλη στην Ανατολική Γαλλία, χτισμένη στη συμβολή των ποταμών Ροδανού και Σον. Γενέτειρα του μουσικού Ζαν Μισέλ Ζαρ και του συγγραφέα Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί, αλλά και η πόλη στην οποία μεγάλωσαν οι δημιουργοί του κινηματογράφου Ογκίστ και Λουί Λιμιέρ.

Τον Σεπτέμβριο στη Λυών διοργανώνεται το καθιερωμένο (ζυγές χρονιές) φεστιβάλ χορού, ωστόσο αυτό που προέχει είναι ο αποψινός τελικός του Γιουρόπα Λιγκ, στο Stade de Lyon, ανάμεσα στην Ατλέτικο Μαδρίτης και τη Μαρσέιγ.

Η ισπανική ομάδα ύστερα από δύο χαμένους τελικούς στο Τσάμπιονς Λιγκ επιστρέφει στο Γιουρόπα Λιγκ, μια διοργάνωση στην οποία κυριάρχησε το 2010 και το 2012.

Από την άλλη πλευρά, η Μαρσέιγ του Κώστα Μήτρογλου έχει την ευκαιρία κατακτώντας το τρόπαιο να βρεθεί απευθείας στους ομίλους του επόμενου Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που η Ατλέτικο έχει εξασφαλίσει μέσω του ισπανικού πρωταθλήματος.

Χωρίς τον Σιμεόνε

Οι δύο ομάδες έφτασαν στον τελικό από διαφορετικές διαδρομές. Η Ατλέτικο μέσω του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ η Μαρσέιγ ξεκίνησε από τον τρίτο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ.

Ο Ντιέγκο Σιμεόνε δεν θα είναι απόψε στον πάγκο καθώς είναι τιμωρημένος από την UEFA εξαιτίας της συμπεριφοράς του προς τον διαιτητή στον πρώτο ημιτελικό με την Αρσεναλ.

O 48χρονος τεχνικός επέλεξε για «στρατηγείο» ένα ξενοδοχείο τριάμισι χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, δίπλα στον ποταμό Σον. Ενας παίκτης που έτυχε θερμής υποδοχής ήταν ο Αντουάν Γκριζμάν. Ο επιθετικός της Ατλέτικο μπορεί να αισθάνεται περίπου… σαν στο σπίτι του. Γεννήθηκε στην πόλη Μακόν που απέχει 60 χλμ. από τη Λυών και απόψε ασφαλώς θα έχει αρκετούς φίλους και συγγενείς στην εξέδρα.

Ο Σιμεόνε πάντως εμφανίστηκε κεφάτος, με χαμόγελα και αστεία, καθώς η ομάδα του θα αγωνιστεί σε έναν ακόμα ευρωπαϊκό τελικό. «Φτάσαμε εδώ ύστερα από δύσκολους και σκληρούς μήνες με πολλούς αγώνες. Χωρίς αμφιβολία είναι μία σημαντική επιτυχία για τους παίκτες. Μπορεί να μην είμαστε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και πάλι διεκδικούμε ένα τρόπαιο. Οταν το κατακτήσαμε το 2012 ήταν ένα σημαντικό βήμα μπροστά, και αυτό έδωσε στην ομάδα τεράστια αυτοπεποίθηση στα χρόνια που ακολούθησαν» είπε, ενώ αναφερόμενος στη Μαρσέιγ πρόσθεσε: «Είναι επικίνδυνη ομάδα, ιδιαίτερα στην επίθεση. Είναι ομάδα με βάθος, παίζει καλό ποδόσφαιρο και στη μεσαία γραμμή διαθέτει ταλαντούχους παίκτες που κάνουν σημαντική δουλειά. Φυσικά, ξεχωρίζει ο Παγέ που είναι ένας εξαιρετικός παίκτης».

Ο Αντουάν Γκριζμάν, μιλώντας στην ιστοσελίδα της UEFA, χαρακτήρισε τον Σιμεόνε ως τον καλύτερο προπονητή στο κομμάτι της τακτικής. «Εντοπίζει τις αδυναμίες ενός παίκτη και προσπαθεί να τον βοηθήσει ώστε να βελτιωθεί. Κι εμένα προσωπικά με βοήθησε να βελτιωθώ τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Και πάντα ζητάει το καλύτερο» σχολίασε ο γάλλος επιθετικός.

Επιστροφή στον Σιμεόνε: «Είναι απλά ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου. Οι παίκτες ξέρουν ότι για να νικήσουν θα πρέπει να παίξουν σωστά. Πρέπει να καταλάβουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε στο γήπεδο. Η εμπειρία είναι κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει, ωστόσο δεν είναι και το πιο σημαντικό».

Ολα για όλα

Σε έναν τοίχο στη Μασσαλία ένας οπαδός της Μαρσέιγ έγραψε: «Μαμά, σε αγαπώ όσο και το γκολ του Μπολί το ’93». Ηταν η χρονιά που η γαλλική ομάδα στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης νικώντας στον τελικό τη Μίλαν με το γκολ του Μπολί. Υστερα από εκείνον τον τελικό ακολούθησαν άλλοι δύο χαμένοι στο UEFA. Η ομάδα του Ρούντι Γκαρσιά έδειξε από την αρχή της διοργάνωσης ότι ήθελε να προχωρήσει. Κύρια δύναμή της το Βελοντρόμ, όπου νίκησε στα οκτώ από τα εννέα παιχνίδια. «Πεινασμένη σαν λιοντάρι» ήταν ο τίτλος του «France Football» που αναφερόταν στη Μαρσέιγ.

Ο Ντιμίτρι Παγέ, παίκτης – κλειδί για τη Μαρσέιγ (πρώτος σε ασίστ στη διοργάνωση –επτά), δεν έχει ξεχάσει την πίκρα που ένιωσε μετά την ήττα από την Πορτογαλία στον τελικό του Euro 2016. «Αυτό το παιχνίδι μού θυμίζει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, καθώς και τότε παίζαμε στη χώρα μας. Θα αισθανθούμε το πάθος από τους συμπατριώτες μας που θα έρθουν στο γήπεδο. Κι αυτό μπορεί να μας βοηθήσει. Αν νικήσουμε, θα είναι μια τεράστια επιτυχία για τον σύλλογο» είπε ο Παγέ.

«Είχαμε μια εξαιρετική σεζόν και δεν πρέπει να αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Θα είναι άσχημο για εμάς να μη δείξουμε κάτι στο τέλος. Πιστεύω όμως ότι η ομάδα έχει φτιάξει χαρακτήρα και μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός τόσο σημαντικού αγώνα» πρόσθεσε ο Φλοριάν Τοβέν.

«Μπορεί η Ατλέτικο να είναι το φαβορί, ωστόσο πιστεύω ότι οι παίκτες θα δώσουν το 100%. Αντιμετωπίζουμε μια σπουδαία ομάδα, η οποία έχει αγωνιστεί δύο φορές σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει κατακτήσει το τρόπαιο και στο Γιουρόπα Λιγκ. Είναι ένας τελικός που παίζουμε στη χώρα μας και φυσικά έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία. Καμία γαλλική ομάδα δεν έχει κατακτήσει αυτό το τρόπαιο και θα είναι πολύ σημαντικό να είμαστε η πρώτη που θα το πετύχει» σημείωσε ο Ρούντι Γκαρσιά. Η χρονιά για τη Μαρσέιγ δεν άρχισε με τον καλύτερο τρόπο, αλλά σύντομα η ομάδα βρήκε ρυθμό και ήρθαν τα καλά αποτελέσματα τόσο στο γαλλικό πρωτάθλημα όσο και στην Ευρώπη.