Σταθμίζοντας τη σχέση ποσότητας, ποιότητας, θρεπτικής αξίας και κόστους, το καλύτερο φαγητό στον κόσμο είναι οι σαρδέλες με χόρτα. Κοστίζει μέχρι 8 ευρώ, ένα κιλό φρέσκες σαρδέλες έχουν μέχρι 7 ευρώ και τα χόρτα ένα ευρώ, άντε 1,5 στη λαϊκή. Οι ποσότητες αυτές αρκούν για να προσφέρουν τρία πλούσια πιάτα.

Η σαρδέλα όσο φθηνή είναι τόση νοστιμιά κρύβει και άλλη τόση θρεπτική αξία έχει. Η αιγαιοπελαγίτικη σαρδέλα – όχι η σαρδελομάνα που είναι πιο παχιά – προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό τα πάντα. Αμινοξέα, λιπαρά οξέα, βιταμίνη Β12, φώσφορο, σελήνιο, ασβέστιο, πρωτεΐνη, σίδηρο, και πολλά άλλα. Ψημένη με λίγη προσοχή προσφέρει απλόχερα υπέροχη γεύση.

Τα χόρτα, είτε είναι φρέσκα βλήτα, είτε ιταλικά, είτε σταμναγκάθι, καλά καθαρισμένα και σωστά βρασμένα – αυτό άλλωστε είναι και το δύσκολο μέρος στην παρασκευή τους – συνοδευόμενα με καλό ελαιόλαδο, συμπληρώνουν άριστα τις σαρδέλες.

Μία μερίδα σαρδέλες με χόρτα, κρατούν όρθιο όλη μέρα έναν άνθρωπο. Είναι φαγητό εξαιρετικής νοστιμιάς και απίστευτα υγιεινό. Δίνει στον οργανισμό ό,τι χρειάζεται και αποτελεί την ιδανικότερη λύση για το οικογενειακό τραπέζι.

ί